fbpx

Čika Jova Zmaj

Ja sam mama koja mnogo voli Zmaja.

Ako bih sada tražila da mi odrecitujete neku dečju pesmicu koju volite i pamtite iz detinjstva, sigurna sam da bi većina vas govorila stihove Čika Jove Zmaja.

Začetnik srpske dečje poezije, tvorac najveće riznice pesama za decu, još uvek je nenadmašan po lirici i ideji – zaslužno brani tron najboljeg. Pred decu kao publiku, njegove pesme su postavljene kao fina zabava duha i duše deteta, koja prva postavlja osnove za lepo i pravedno.

To je čarobni svet nepregledne mašte u kojem se gube granice između mogućeg i nemogućeg, kao i između života i poezije. U svojim pesmama za decu, Zmaj nije predstavio dečji svet kroz svoju psihologiju, tj. kroz tumačenje odraslog čoveka, nego je imao jedan poseban dar uživljavanja u dečji svet i spuštanja na nivo zrelosti deteta. Ta sposobnost proizilazila je prvenstveno iz njegove velike ljubavi prema deci i tzv.“osećajem za decu“, kao jedne od njegovih osnovnih karakternih osobina. Takođe, Zmajev lirizam u pesmama za decu ima svoje korene i u Zmajevom večitom optimizmu i ljubavi prema životu, jer on je bio „pesnik s osmehom“, znakom večitog optimizma i sreće. A ako postoji nešto što se može posmatrati sa osmehom – onda su to zasigurno deca.

Iz iskustva govorim: nema lepšeg i lakšeg načina za učenje, savet pa i opomenu deteta – od reči u stihu. I to prvenstveno stihu koji je lak i jednostavan, baš za decu. A to je Zmajev stih.

Drage mame, podarite svom detetu jednu od osnovnih lepota svakog detinjstva – poeziju Čika Jove Zmaja. Neka upozna Malog konjanika i Jovanku baštovanku,  neka uči porodična pravila uz Trešnjobera, Kupanje i Posekla se, a životinje zavoli uz Kucinu kuću, Neće mačka da se igramo

Neka i vaše dete postane Zmajevac, jer kako reče Pero Zubac –

ZMAJEVCI

Zmajevci su Zmajevi drugari,
oni znaju čudnovate stvari:
oni rade ono što se ne sme –
kad spavaju, oni pišu pesme.

Zmajevci su dečiji drugari,
večna deca, pisci i sanjari,
sveznadari i čuvari snova
čarobnjaci za slike od slova.

Dok je sunca, dok je kiše,
i dok oči zvezde broje:
još će pesma da se piše:
Zmajevci će da postoje.

Poezija Jovana Jovanovića Zmaja je toliko aktuelna i danas, da je to prosto nemoguće objasniti. Verovatno zato što je toliko životna, obična. Pročitam pesmicu, nasmejem se, bukvalno je proživim i – gotovo! Već sam se zaljubila u nju!

Ne zove se džabe najbolja zbirka pesama za decu – Riznica.

riznica 3

Mogu slobodno da kažem da mi je Zmajeva poezija jedan od nekoliko najlepših delova ranog detinjstva. Zato ću je uvek preporučivati svim roditeljima. Ne bih sada o edukativnom delu koji je važan za decu, nego o onom divnom dečjem svetu koji našoj duši predstavlja Čika Jova Zmaj.

Znam da nemate vremena…da ste u gužvi, da je uveče kasno za ovo i ono, da ste umorni…ali bar jednu, samo jednu pesmicu …pročitajte vašem anđelu.

Prati Mamino blago putemFacebookrssinstagram
Svideo ti se tekst? Podeli ga!

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *