fbpx

Danas je definitivno – moj dan!

U moru obeležavanja Dana ovoga, Dana onoga… ima toliko svega i svačega, da prosto ne znaš da li da se smeješ ili plačeš… (Evropska noć slepih miševa 🙂 Dan zaštite podataka 🙂 Svetski dan bez mesa 🙂 …)

Evo i jednog koji je DEFINITIVNO MOJ, koji definitivno proslavljam!

Svetski dan „BICIKLOM NA POSAO“!

bic1

Ovako izgleda moje jutro do posla. I kada je sunčano, i pod oblacima i pod kišnim kapljicama. Jedino je sneg prepreka.

A evo zašto biste i vi trebali razmisliti o uvođenju održivog transporta u vaš život, u vašu svakodnevnu naviku. Do posla, ali i do drugih odredišta.

1. MOŽETE DUŽE SPAVATI – spremiti doručak, našminkati se, popiti čaj, odgledati jutarnje vesti… jer ćete bajsom stići bar 5 puta brže nego peške.

2. UŠTEDEĆETE – prvo svoje vreme, zatim sopstvenu energiju koju biste potrošili na samom početku radnog dana a koja će trebati kasnije, zatim novac na sve ono što troši auto, cipele…

3. RAZGIBAĆETE SE – jer je jutarnje pedaliranje savršen način da se mozak probudi i nahrani svežim vazduhom.

4. UVEK ĆETE IMATI MESTO ZA PARKIRANJE – sve i da firma u kojoj radite nema parking-prostor namenjen samo za biciklove (kao moja). U svakom slučaju lakše je naći malo mesta za dva točka, nego za celu limuzinu.

5. BICIKL NA POSLU – znači i mogućnost brzinskog „skoka“ do pijace, banke, pošte, bilo čega… dok ste na pauzi, kad imate slobodnog vremena tek toliko da još nešto obavite „u gradu“.

6. OPŠTE DOBRO – bicikl neće trošiti ništa (osim vaših kalorija) i to je njegova najveća vrlina, ono najbolje što on „radi“ za ovaj svet. Nema izduvnih gasova, nema eksploatacije nafte ni ljudi, jednostavno – savršeno 🙂

NIKADA NEĆETE OSTATI BEZ GORIVA 🙂

bic2

2 JEDINA PROBLEMA I PREDLOZI REŠENJA

1. Vaš poslodavac nema nikakav parking-prostor?

Uvek možete svoj bicikl parkirati ispred firme, ispred prodavnice u kojoj radite, s obaveznim zaključavanjem. Takođe, uvek će se naći neko dobre duše i namere, ko će vam dozvoliti da svog ljubimca ostavite u njegovom prostoru.

2. Bojite se krađe?

Krađe postoje, istina, i nisu baš tako retke. Posebno ako imate bicikl koji vredi malo više od prosečnog. Ali samo kod neopreznih i lakovernih vozača:“Ma neće ga niko…“ Naravno da sam ovo iskusila na sopstvenoj koži, tj. na sopstvenim biciklu. Ukrali su ga iz zgrade iako je bio zaključan. Lopovi su presekli sajlu i pa-pa… Ono što iskustvo uči jeste:

*čuvajte svoj bicikl na zatvorenom mestu, van stalnih pogleda prolaznika

*ukoliko to nije moguće – čuvajte ga na mestu gde će stalno biti vama „na očima“ (ispred radnje u kojoj radite, npr.)

*povremeno promenite mesto čuvanja, kako lopovi lopovi ne bi išli na „sigurnu“ lokaciju 

*zaključavanje – obavezno, posebno ako je na javnoj površini, tj. javnom trotoaru, parkingu i sl.

Bez obzira na ove „zastrašujuće“ rečenice, ne brinite da će vam odmah prvi dan na poslu neko ukrasti bicikl. Neće. Imajte na umu da se isto to može desiti i vašem automobilu.

Za odlazak na posao biciklom skoro da ne postoji izgovor. Meni do posla treba oko 5 minuta biciklom, a vama? Ko od vas svaki radni dan počinje sedanjem na dva točka? A šta vi ostali čekate?

Prati Mamino blago putemFacebookrssinstagram
Svideo ti se tekst? Podeli ga!

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Нема коментара “Danas je definitivno – moj dan!”