fbpx

A kako da se mama adaptira na vrtić?

Nisu samo mališani ti koji treba da se adaptiraju na vrtić. Potpuno ravnopravne u toj situaciji, sa druge strane su – mame.

Jeste, baš mi, mame.

I vrlo često, baš zato što ni same nisu spremne za ovu promenu, mame nesvesno odmažu deci u adaptivnom procesu i ne znajući da to rade, bez ikakve loše namere.

Mama je mama i niko ne može da joj zabrani niti zameri sledeća bolna, unutrašnja pitanja:

Kako da ostavim svoju malu ljubav?..

Da li će plakati?..

Hoće se zaceniti od plakanja?..

Hoću morati doći po nju nakon pola sata?

Kako ću ga onda sutra ponovo odvesti?

Kako da dam svoju ljubav tamo nekoj..?

Valjda će ga paziti…

I tako dalje, pitanja na koje niko nema konkretan odgovor. Jedino je sigurno da se iza ovih pitanja kriju još neke naše ženske dileme, koje uopšte ne olakšavaju situaciju;

Kako da ostavim svoju malu ljubav?.. Mama te najviše voli.

Da li će plakati?.. Umreću od tuge ako počne plakati.

Hoće se zaceniti od plakanja?..Samo da se ne razboli.

Hoću morati doći po nju nakon pola sata? Šta da kažem šefu ako budem morala ići po nju?

Kako ću ga onda sutra ponovo odvesti? Hoću ja to uopšte moći?

Kako da dam svoju ljubav tamo nekoj..? Ko je uopšte ova žena?

Valjda će ga paziti… Ja bih ga bolje pazila.

20150824_121920

Nikada ne možemo biti potpuno sigurne da naš mališan neće/hoće plakati i tugovati za mamom, kućom, svojom rutinom…

Jer adaptacija deteta na vrtić različito deluje na svako dete. I ono koje je veoma vezano za majku i na ono koje nije.

Polazak u vrtić je samo jedan u nizu perioda kada intenzivno mislimo na svoje male ljubavi. Kada brinemo, učimo i razmišljamo – šta i kako da uradim najbolje?

Majke koje se prvi put susreću sa vrtićem kao delom svog života, u celu priču ulaze više ili manje pripremljene. Ono što je činjenica, jeste da pripreme mogu biti dobre ili loše, a ono što se doživi u instituciji – pozitivno ili negativno. Tek kada saberemo sve ove kombinacije, dobićemo pravi odgovor na pitanje iz naslova. Konfuzno, ali tako je.

Ako ste na samom startu doživele samo pozitivna iskustva, neće vam biti teško da usmeravate svoje emocije, brige i strahove ka rešenju i kraju vaše adaptacije.

Ako ste odmah prvih dana naišli na velika razočarenja, sukobe ili nešto negativno, moraćete dobro preispitati odluku o izboru ustanove, vaspitača, ali i vaših očekivanja i vašeg stava o životu u vrtiću.

 

6 PREDLOGA DA OLAKŠATE SEBI PRVE DANE VAŠEG DETETA U VRTIĆU

Informišite se

Ne dozvolite sebi da vam neki podatak ne bude jasan, bar sada kad je moć komunikacije na vrhunskom nivou. Smanjite listu nepoznanica u vezi bilo čega vezanog za vrtić, jer ćete biti mnogo opuštenije i lakše ćete preboleti start ako poznajete „materiju“. Posetite izabrani vrtić samostalno, pitajte, upoznajte se sa osobljem i svim detaljima.

Animirajte svoje ruke

Zaposlite ruke da se glava odmori. Veća aktivnost ruku, daje manje prostora briganju vrtićkih briga. 🙂 Iako ćete stalno gledati na sat i brojati minute, ipak će vreme brže proći.

Razgovor s partnerom

Vaš suprug ili životni partner treba da zna kakve se bitke biju u vama. Nema razloga da mu ne priznate sve svoje strahove, jer velika većina muškaraca doživljava slične unutrašnje izazove koje se stidi da podeli. Približite se jedno drugom i uživajte u savezničkim rečima koje će vas oboje utešiti.

Druženje

Družite se sa mamama dece iz vaše grupe, sa mamama koje već imaju decu u vrtiću, sa bilo kim ko želi da vas sasluša. Olakšajte svoju dušu i biće bar malo bolje. Ništa ne košta a mnoooogo vredi.

Vreme nakon vrtića

…iskoristite na najbolji mogući način. Prepričavajte s detetom i njegov i svoj dan, igrajte se više nego obično i uživajte u samo vašim minutama. Neka one budu lek za sve rane koje je doneo taj „strašni“ vrtić.

Vaspitačica

Vaspitačica je vaš najveći saveznik u ovoj borbi. Dozvolite joj da vam se približi, ili se vi približite njoj. Ona će vam dati najbolje informacije o svemu što vas zanima. Bez obzira koliko daleko i zaposleno izgledala, poverenje u nju je od ključnog značaja za prevazilaženje vaših sumnji.

20150824_121619

I moj je svaki novi dan počinjao pitanjima, brigama i iščekivanjem kraja radnog vremena. Nisam sumnjala u vaspitače, ustanovu niti išta s druge strane, sumnjala sam u sebe.

A to i jeste osnovni problem.

Tugovala sam zbog praznine u svojim rukama i brinula se što moje najveće blago neka nepoznata žena zove „ljubavi“. Brinula sam zbog raskidanja te čvrste ljubavne veze koju sam gajila snažno, svakog trena od rođenja i koja je sada na najvećem iskušenju. Taj posesivni momenat svake majke donosi mnogo unutrašnjih borbi i preispitivanja u svakoj od nas.

Tek sada, nakon dvostrukog odvajanja moje dece od mene u korist vrtića, mogu vam reći samo jedno:

Ne postoji savršeni lek za maminu bol kada ostane sama ispred vrata zatvorene sobe u vrtiću.

Ne postoji.

Možemo uplakane odlaziti na posao ili kući, možemo čekati i brinuti i želeti da sve bude ok.

Možemo i gutati sve brige, praviti se da se ništa ne dešava i krišom gledati na sat.

Možemo se tešiti istinom da je sve ovo potpuno prirodno i da samo mamina ljubav ovako boli.

Možemo i trebamo razgovarati sa mamom u nama i reći joj da je vrtić jedan divan dečiji svet, bez obzira na sve. Bez obzira na obostrane suze koje su samo deo ove igre.

I bez obzira na bol koja ne prestaje do onog najsnažnijeg zagrljaja, onih raširenih ručica koje lete ka nama.

Znam da ćete uspeti ispratiti taj bol – prihvatanjem i poverenjem. Deteta u mamu, mame u dete, mame u vaspitačicu, mame u vrtić, mame i deteta u život, baš takav kakav jeste. Ovo je samo jedna u nizu stepenica koje nas čekaju. Ono što je najvažnije, jeste da se na svaku stepenicu penjemo zajedno, da je delimo i da se trudimo da je što lakše savladamo. Zajedno. Da držeći male ručice, budemo oslonac, a nikako prepreka.

 

Tugujete li i vi na ovoj stepenici detinjstva?

 

 

 

Prati Mamino blago putemFacebookrssinstagram
Svideo ti se tekst? Podeli ga!

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

6 thoughts on “A kako da se mama adaptira na vrtić?”