fbpx

Šta je ključ dobre organizacije? Ili – zašto se neke mame mogu, a neke ne mogu organizovati?

Ne postoji niti jedan ženski portal koji vam neće ponuditi rešenja o dobroj i uspešnoj organizaciji. Možete čitati stotinu saveta kako da nešto poslažete, kad i šta da kupujete, kako da organizujete slobodno vreme… itd. Prosto nismo cool ako nismo organizovani.

Često se i sama osećam kao kreten dok čitam neke predloge, jer se, ups, ne pronalazim u sadržaju. Prosto me sramota, sve zagledam jel neko video koji je kod mene haos, a baš lepo ljudi objasnili, i sve tako lako izgleda… a ja opet nisam uspela da se – organizujem.

Prepoznajete li se u ovoj mojoj situaciji?

Iskreno, mislim da se mnoge žene prepoznaju. Posebno mame.

Kao majka i žena koja se već 10 godina profesionalno bavi organizacionim poslovima, želim sa vama podeliti pravu istinu na ovu temu. Ne, nećete ovde pročitati kako da složite tegle u špajz za 10 minuta, ili koji je najbolji način za to i to, nego bih samo da utešim sve one žene koje stvarno i istinski rade na organizovanju svoje svakodnevnice.

Dakle – ŠTA JE KLJUČ DOBRE ORGANIZACIJE?

20150827_164219

Možda ste mislili da je poenta u volji, želji, planiranju, vašim intelektualnim mogućnostima, spretnosti vaših ruku… ne drage moje.

Ključ dobre organizacije su saradnici.

SARADNICI.

Možete da isplanirate sve vaše dnevne, nedeljne, ili čak godišnje aktivnosti u sekund, da sve planove dovedete do savršenstva, i da se na putu realizacije pojavi samo jedna osoba koja će nogu pomeriti desno a ne levo kako ste planirali, i pokvari – sve.

Garantujem da svaka od vas može ovog momenta da se seti situacije kada je sve uradila da plan uspe, ali se na putu isprečio nečiji krivi potez i vratio celu stvar na početak. I onda sve ponovo, ili bar delimično ponovo, a vreme prolazi. I na kraju – mama nije organizovana. Kako da ne?

Mi ne živimo same na svetu i normalno je da niti jedan posao ne zavisi samo od nas. Čak ni onaj najbanalniji – kuvanje ručka. Jeste da smo same u kuhinji, ali činjenica je da može da zakaže: recept koji nije dobar, blender, šporet, rerna, namirnice… Zar nije?

Sad zamislite veliku stvar kao što je svakodnevni život, u koji su uključeni svi članovi porodice, sa svim svojim (neorganizovanim) željama i ponašanjem. Haos! Koji mama sama ne može i ne treba da sređuje.

Ono što mama može, ako želi, jeste da usmerava sve članove svoje porodice ka boljoj individualnoj organizaciji, a ne da sve radi za druge. Upravo to i jeste tajna nekih žena koje „stignu sve“. Ne verujte da su one organizovanije od vas; one sigurno imaju pored sebe nekoga ko je takođe dobro organizovan i koji svojim ponašanjem samo doprinosi da se njeni planovi ostvare. To je to.

Vrlo prosto i jednostavno – saradnici.

Ne pišem sve ovo zato što mi je, eto tako, palo na pamet, nego zato što sam u dugogodišnjem poslu shvatila poentu. Mnogo puta mi se desilo da posao koji sam do detalja isplanirala, jednostavno nije bio tako dobar kao što je trebao da bude, a neki je zadovoljio sva očekivanja. Nakon preispitivanja „šta sam uradila a šta nisam?“, shvatila sam da sam uradila potpuno isto i za jedan i za drugi, ali je profil saradnika bio drugačiji.

Zato imajte na umu ovu činjenicu i radite na njoj. Verujem da je vama stalo da vam sve u životu bude malo bolje ili savršeno organizovano, ali pitanje je – da li je i drugima u vašoj okolini takođe stalo? Birajte pametno one kojima jeste.

Srećno na putu biranja pravih životnih saradnika!

Kakav je vaš izbor bio do sada?

 

 

 

 

 

 

 

Prati Mamino blago putemFacebookrssinstagram
Svideo ti se tekst? Podeli ga!

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 thoughts on “Šta je ključ dobre organizacije? Ili – zašto se neke mame mogu, a neke ne mogu organizovati?”