fbpx

Sirup iz šprica – dilema ili odluka?

Roditelji sve više traže (i nalaze) načine da olakšaju sebi postupke oko nege i vaspitanja dece, da pomognu sebi, prekrate vreme, a pritom urade posao.

Potpuno se slažem da je to neophodno i dobro, jer vreme toliko ubrzava, ne čeka, da je prosto umetnost ne saplesti se u toj brzini, ne izgubiti ravnotežu i ne omanuti u najvažnijoj životnoj ulozi – ulozi roditelja.

Jedna od tih „caka“ jeste i davanje sirupa detetu pomoću plastičnih špriceva.

Da li su špricevi zaista pomoć ili samo varka?

Moram priznati da nisam nikada koristila špriceve u ovu svrhu. Jednostavno, deca mi nikada nisu ni bila mnogo bolesna; niti je ova tehnika davanja pre par godina bila ovoliko zastupljena; niti mi je pedijatar ikada preporučio špric; niti su špricevi pakovani u kutije sa sirupima.

I još jedna stvar, jako važna, decu sam navikla na kašičicu jako rano.

Znam da se trudite i želite sve najbolje svom detetu, baš zato i predlažem da budemo objektivne i pogledamo obe strane ove medalje.

Dobre strane davanja sirupa špricem su:

 1. brzo se daje – dovoljan je bukvalno minut da svoju bebu polegnete blago na ruku, stavite špric u usta, nežno uz obraz, i  – gotovo. Tren oka.
 2. ušteda vremena – naravno da će zbog ove brzine davanja biti viška vremena, koje možete provesti kako god želite.
 3. manje se prosipa – iako dete i na ovaj način može bljuckati sirup, veća je verovatnoća da će ga u potpunosti popiti
 4. tačnija je doza – jer je striktno označena dozerom na tubi šprica
 5. manje plakanja – jer je dete zatečeno brzinom ovog postupka, a i manje su šanse da počne plakati zbog neprijatnog ukusa sirupa

sirup, kombinovano

špric kao siguran dozer

Loše strane davanja sirupa špricem:

 1. ubrzavajući svoje radnje učimo decu da i sama tako postupaju
 2. koristeći špric, usporavamo proces učenja deteta na kašičicu, koja mu je neophodna u svakodnevnoj ishrani
 3. zbog nepravilnog ubrizgavanja, dete se može zagrcnuti, zakašljati i/ili povratiti, bljucnuti sirup
 4. razvijamo ljubav deteta prema špricu, koja u zrelijim godinama deteta može prerasti u krajnost, sklonost ka negativnom korišćenju špriceva.

Upravo zbog ovih negativnih razloga, nije zgoreg razmisliti –

DO KADA JE NAJBOLJE DAVATI DECI SIRUP ŠPRICEM?

Da li je to 6-i mesec, 10-i? Prvi rođendan?

Prvi rođendan je okosnica za mnoge aktivnosti i događaje u bebinom životu, pa može biti i za ovaj.

Upravo zbog činjenice da dete tada postaje psihološki zrelije, zbog mogućnosti redovne komunikacije i kretanja, a samim tim i bolje percepcije sveta oko sebe.

kasike

Nakon prvog rođendana, ovaj postupak može se preoblikovati u trajnu edukaciju:

 • kašičica – kao predmet za svakodnevnu upotrebu – treba što češće da se nalazi u detetovim rukama, jer će vrlo brzo postati svakodnevna potreba. Korišćenje kašičice uopšte, osamostaljuje dete, mnogostruko.
 • vreme davanja sirupa – je vreme davanja sirupa; ono ima svoje trajanje, kao i svaki drugi posao u životu. Ako danas ubrzavamo davanje sirupa, šta ćemo tek sve sutra?
 • tačno doziranje – je vrlo moguće i kašičicom, jer su gotovo sve plastične kašičice iz sirupa označene po dozama, a u slučaju vraćanja sirupa, svaka mama može povećati dozu za količinu vraćenog. Takođe, detetu neće biti ništa ako popije mililitar manje/više sirupa od propisane doze.
 • lek nije uvek prijatnog ukusa – nije, i tako treba i učiti decu. Jer će u suprotnom očekivati da se ceo život leče slatkim lekovima. Svest o neprijatnim ukusima lekova, može dete u kasnijem periodu života motivisati da vodi računa o svom zdravlju ili da koristi prirodne lekove umesto industrijskih.
 • strah od injekcije neće nestati – ako dete upoznajete sa špricem od najranijeg perioda. Jer davanje injekcija je potpuno drugačije, bolno iskustvo, koje ostavlja trajna sećanja, i bilo koji kontakt sa špricem ih ne može izbrisati.

Razmislite – da li je uvek pomoć za mamu istovremeno i pomoć za dete?

Imajte na umu da mnoge aktivnosti koje preduzimamo oko svoje dece, imaju često dve različite strane: jednu koja odgovara nama i drugu koja odgovara deci.

 

Prati Mamino blago putemFacebookrssinstagram
Svideo ti se tekst? Podeli ga!

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *