fbpx

Evo objašnjenja za skraćenice koje tinejdžeri koriste, a mi nemamo pojma šta znače

Imate dete koje u porukama koristi skraćenice za koje nikada niste čuli? Potpuno je ok, jer svako vreme nosi neke lingvističke zanimacije. Mi smo nekada imali „šatrovački“ jezik i (ma kako komplikovano zvučao) bio je i zanimljiv i smešan.

I danas je. 🙂
VOPI
Svi ovi izrazi formirani su kako bismo obojili humorom svakodnevnu komunikaciju, a najbolje od njih i danas koristimo.

Naši klinci žive u informatičkom dobu, tako da su im i fore „izrašle iz ekrana“. Tačnije, iz tastature. Manje pričaju gledajući se u oči, a više gledajući u ekran i – kuckajući…. U prevodu – tekstuju. Zato im se govor oblikuje preko sprave koja taj virtuelni govor i stvara.

Kako bi olakšali tu dosadnu i konstantnu radnju, smislili su svoje skraćenice. Ne samo za pojedinačne reči nego i za cele izraze. I to u skladu sa engleskim jezikom, jezikom koji nas sve spaja. Deca su uveliko shvatila lepotu komunikacije na daljinu i uživaju u njoj. Takođe, uživaju i u skraćenicama koje im pomažu da svoje kilometarske dm/messenger/viber/inbox/whatsup… poruke olakšaju za koje slovo, za koju reč, uštede na vremenu a opet kažu sve što su hteli.

Priznajem da mi je u početku sve bilo bljak i smešno i glupo, ali i moje lično, non-stop kuckanje, dovuklo me je do njih – skraćenica.

Naravno da ne koristim sve ove tinejdžerske fore, ali budući da kod kuće imam dva komada tinejdžera, ceo asortiman modernih skraćenica mi je na „izvol’te“.

Možda nekom bude od koristi sadržaj koji sledi.


Nadam se da sam bar malo pomogla mamama koje uporno pokušavaju skontati „šta je to čedo reklo“ i kojim se to jezikom služi. 😉

To bi bilo to. Ok, idem da zovem BFF da se malo LOL. 😀

 

Ludo? Ok? Nenormalno? Sviđa vam se? Šta kažete?

Koju biste skraćenicu upotrebili nakon čitanja ovog teksta? 🙂

 

Prati Mamino blago putemFacebookrssinstagram
Svideo ti se tekst? Podeli ga!

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 thoughts on “Evo objašnjenja za skraćenice koje tinejdžeri koriste, a mi nemamo pojma šta znače”