fbpx

Tinejdžersko pitanje pred kojim se zastane – Mama, mogu ja da pijem kafu?

Kada se u mamin život upetlja i tinejdžersko doba njenog dragog deteta, onda je potpuno normalno da dobijate pitanja na koje nemate spremne odgovore, niti ste ikada mislili da ćete trebati dati odogovor na baš takav upit.

Tako sam i  sama bila zatečena kada me je moja tinejdžerka pitala – da li može da proba Nes kafu s ukusom Milka čokolade?

Znate već da sam ja „coffe free“ mama iz zdravstvenih razloga, tako da sam momenat svoje zatečene ukočenosti prerezala jednim kratkim – Ok, može.

Ne mogu reći da sam bila nesrećna, niti posebno srećna što mi dete poraslo do visine rafova na kojima se nudi 100 vrsta kafe, jednostavno – zapljusnuo me talas pitanja i dilema, koje ću i na ovaj način, zajedno s vama, probati da objasnim sebi.

Zašto se tinejdžerima uopšte i pije kafa?

20160709_171242

Logično je da kafa nije voda, i da je tinejdžerski organizam ne traži po sili i zakonima prirode.

I naravno da je celokupno iskustvo koje deca proživljavaju s nama matorcima, glavni krivac za to.

Ako mama ili neko drugi od ukućana pije kafu, velika je verovatnoća da će je i dete poželeti i zatražiti u jednom momentu.

Verovatno smo svi bili svedoci onog „sipanja u tanjirić“ crne „turske“ kafe od strane naših baka i starijih gospođa, koje su imale tu magičnu količinu, tačno toliko za decu, jer od više „hoće da naraste rep deci“ 🙂

Naši klinci, deca modernog doba, nisu baš toliko u prilici da uživaju u crnoj tečnosti iz tanjirića, jer se kafa do te mere fensirala, te je ona crna „turska“ zamenjena brojnim kombinatorikama koje više imaju veze s matematikom, nego kafom: 2 u 1, 3 u 1, i ostali algoritmi.

Male, slatke šoljice sa cvetićima, zamenile su velike šolje od 2-3dl, iz koje se nakon kafe, ‘ladno može jesti supa ili nešto drugo čorbasto 🙂

Bilo šta od navedenog da deca gledaju u svojoj kući, potpuno je za očekivati da će i sama poželeti da probaju.

Normalno je da će poželeti da osete taj „užitak“ koji spominju svi koji redovno srču kafu, od kojeg (sad to definitivno znaju) ne raste rep ni deci, niti bilo kome.

A šta je sa decom čiji roditelji ne piju kafu?

Zašto bi oni da je probaju?

Kao recimo, moje dete…

Budući da moj muž vrlo retko kod kuće pije kafu, mogu jedino zaključiti da je na moje dete presudan uticaj imao marketing.

Očaravajuće reklame s televizije, prelepa pakovanja, arome koje se mešaju s kafom, simpatične šolje za kafu… Stvarno za poželeti. I meni se nekada nešto baš baš dopadne, iako to ne bih sigurno probala. Ali, ne mogu reći da nije sjajno spakovano za oči. Ili nos.

Takođe, veliki motivator za pokretanje navike ispijanja kafe je društvo.

Posebno u ludim, tinejdžerskim godinama.

„Ako pije najbolja drugarica, naravno da ću i ja probati.“ Zvuči poznato?

Nekada, kada su tinejdžerke više vremena provodile gledajući se u oči jer mobilnih telefona nije bilo, kafa se pila i zbog gledanja u šolju 🙂 Smešno, ali istina. Zbog „ubadanja želje“ gutalo se na litre crne gorke vode… Eto mene, živog primera…

Mislim da je u redu zadovoljiti prvu znatiželju, biti fer i dozvoliti neki iskorak u svet kafe sa ukusom vanile ili debele pene koja se srče cevčicom, ali šta ćemo ako dete zatraži da to radi svaki dan?

Koliko je to stvar zezanja a koliko je u stvari štetno za zdravlje deteta koje se intenzivno razvija?

Svi medicinski stručnjaci sveta se slažu da je kofein koji se nalazi u kafi – stimulans. Nije droga, jer nije toksičan, ali izaziva zavisnost od koje se lako može osloboditi. Navodno za tri dana.

Iskreno, ovo stvarno zvuči smešno, jer svi oni koji su pokušavali da se oslobode navike ispijanja kafe, znaju da to nije baš išlo kao podmazano, i još za tri dana.

Takođe, odrasli često zaboravljaju da kofein ne deluje isto na njih i na dečiji organizam.

Kofein kod dece može izazvati stomačne probleme, nesanicu, ubrzan rad srca, mučninu, glavobolju… samim tim i probleme u razvoju organizma uopšte – ukoliko se unosi u dečiji organizam redovno, jedna ili više šoljica dnevno.

Sve ono što nije navika, što je čisto eksperimentisanje (jednom, dva ili par puta mesečno) i zabava, može biti bezazleno i bez posledica. Ali, konstantno spremanje raznih vrsta kafe svom tinejdžeru – predstavlja zamku.

Kofein, kao i ostali stimulansi, čini organizam otpornim na dozu i stalno teži ka povećanom unosu. Tako da se može desiti da se sa jedne dnevno, kroz par meseci, krene sa dve… i tako dalje.

A dalje nije zdravo. Nikako za decu.

Nije samo kafa puna kofeina kojim trujemo decu!

20160709_171329

Gazirani sokovi (posebno obojeni, mada i neki bezbojni) su puni kofeina.

Energetska pića – prepuna su kofeina.

Kapućino takođe sadrži kofein.

Lekovi protiv prehlade – neki od njih sadrže kofein, proverite u apoteci kada ih kupujete.

Čaj – neke vrste, posebno crni čaj.

I šta danas roditelj da radi, kako da spreči dete da se navuče na kofein?

Smanjiti sa kafama koje i roditelj lično pije.

Izbaciti gomilu flaša gaziranih sokova iz frižidera i ubaciti više flaša s mlekom.

Razgovarati sa svojim tinejdžerom i objasniti mu sva loša dejstva kofeina.

Objasniti mu da, iako niko nije umro od dve kafe dnevno, to ne znači da je za njega-tinejdžera – to prava mera, i da je potpuno bezbedna za njega.

Ponuditi mu neku drugu alternativu; ceđeno voće, kolač, vodu, šargarepu… bilo šta što će zadovoljiti stomak, ali ne na njegovu štetu.

Srećno s vašim tinejdžerima!

Moj strah da će mi se tinejdžerka pretvoriti u kafopiju je gotov, jer je radoznalost zadovoljena nakon dve kesice 3 u 1, neznamtičega (jer mi je to sve isto). Sad je u fazonu smoothie-ja 🙂 Dobro je…

 

Prati Mamino blago putemFacebookrssinstagram
Svideo ti se tekst? Podeli ga!

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

6 thoughts on “Tinejdžersko pitanje pred kojim se zastane – Mama, mogu ja da pijem kafu?”