Saznajte Osnovne Stvari o Sirupima za Decu i Postavite Pitanje Farmaceutu 6


Periodi promene godišnjih doba, kao i periodi boravka dece u vrtićima i školama, u domove donose i poneku flašicu sirupa. Možda i više flašica, nažalost.

Razni virusi i bakterije učine naše roditeljske dane zabrinutim i težim, zbog brige koja ide ruku pod ruku s povišenom temperaturom, kašljem, raznim upalama, itd. Kada na scenu stupe sirupići, roditelji se nalaze u medicinskom tretmanu koji često ume biti zbunjujući, uz više ili manje poverenja u pedijatra ili farmaceuta.

Neke od nas svojim mališanima pri pojavi prve, i najmanje povišene temperature, nude hemijske mešavine, a neke mame se tada opredeljuju za prirodne preparate. Neke mame će pri lečenju kašlja, svom detetu davati i više od propisane terapije, a neke će ostaviti napola popijen sirup, čim detetu bude malo bolje.

Činjenica je da postupaka ima raznih, a ovaj tekst je nastao iz potrebe da saznamo činjenice, ono osnovno što karakteriše sirupe za decu, proizašlo iz hemije kao nauke ( a ne naših nagađajućih teorija). U tome će nam pomoći diplomirani farmaceut Verica Nožinić Žilić, iz Šida.

Šta su u stvari sirupi?

Sirupi su tečni lekoviti preparati koji imaju visok procenat šećera , što im omogućava dobru stabilnost nakon otvaranja. Dele se u dve osnovne grupe: hemijske i  biljne sirupe.

Koja je osnovna fizička odlika antibiotskih sirupa?

Svi antibiotski sirupi se čuvaju u apoteci u praškastom obliku. Farmaceut ih rastvara pre nego što ih izda pacijentu.

Šta je važno znati pri korišćenju antibiotskih sirupa?

Antibiotici deluju na “loše” bakterije, uzročnike bolesti, ali uništavaju i one dobre bakterije koje su prirodni stanovnici creva. Zato je poželjno u toku antibiotske terapije piti i neki probiotik koji će nadoknaditi dobre bakterije u crevima. Probiotik se uzima jednom dnevno, razdvojeno od antibiotika najmanje 2 sata.

Kako se pravilno doziraju sirupi?

Doziranje sirupa se vrši kašičicom ili špricem. Ukoliko je propisana doza manja od 5ml, doziranje je najsigurnije špricem. Kada tačno izmerite propisanu dozu špricem, možete ali i ne morate je presuti u kašičicu (i tako dati detetu). Plastična kašičica koja se nalazi u kutiji sa sirupom je od 5ml. Postoje kašičice na kojima je označena i manja doza.

Da li uvek treba sirup popiti do kraja?

Ukoliko je propisana doza antibiotskog sirupa na punu kašičicu (5ml), sirup treba popiti do kraja. Ukoliko je lekar propisao manju dozu od 5ml, verovatno je napomenuo koliko dana je potrebno sirup piti, ili je zakazao kontrolni pregled za 2-3 dana.
Neki antibiotski sirupi piju se samo 3 dana, ili se doziraju jednom dnevno. Ovakvi lekovi imaju duže vreme eliminacije iz organizma.
Tako da se ne mogu postaviti jedinstvena pravila za sve antibiotske sirupe. Roditelji bi trebali da vode računa o vremenu korišćenja antibiotskog sirupa i da pitaju lekara koliko dana treba dete da pije sirup, a ne da postupaju po ličnom i proizvoljnom mišljenju. S druge strane, farmaceut je dužan da objasni kako se lek upotrebljava, da li pre ili posle jela, da upozori na moguća neželjena dejstva ili, ukoliko se više lekova upotrebljava istovremeno, koja su ograničenja i moguće interakcije.

Koliko dugo možemo čuvati sirupe?

 Biljni sirupi se mogu čuvati do 6 meseci nakon otvaranja, ako nije drugačije naznačeno u uputstvu. Što se tiče sirupa za snižavanje temperature, mere čuvanja su pooštrene, tako da se većina nakon otvaranja može upotrebitii u roku od 30 dana.

Kada koristiti biljne sirupe?

Biljni sirupi su pomoćna lekovita sredstva, koji se mogu kupiti bez recepta i koristiti po ličnom nahođenju roditelja. Naravno u razumnim količinama, navedenim u uputstvu za korišćenje. U karakteristike svakog biljnog sirupa, roditelje može uputiti i farmaceut, kao i o načinu konzumacije tokom korišćenja. Biljni sirupi se mogu koristiti sami ili u kombinaciji sa antibiotskim sirupom. Mnogo roditelja koristi biljne sirupe pri lakšim prehladama ili tek naznakama kašlja, koji je najčešći razlog korišćenja biljnih sirupa uopšte.

20160920_132017

biljni sirupi u apoteci SMIRNA u Šidu

Zašto se u medijima reklamiraju samo biljni sirupi?

Zbog toga što je zakonom zabranjeno reklamiranje svih lekova, pa i antibiotskih sirupa. Takođe, zakon zabranjuje svaki vid propagiranja lekova, bilo kroz reklamne flajere, poklon testere, i slično. Budući da biljni sirupi ne spadaju u lekove nego u pomoćna medicinska sredstva, njihovo reklamiranje je dozvoljeno ukoliko za plasman imaju odobrenje resornog ministarstva.

vera2Odgovore na postavljena pitanja o sirupima dala nam je diplomirani farmaceut Verica Nožinić Žilić, uvek ljubazna i spremna za davanje pravih odgovora svima koji svrate u njenu apoteku  Smirna u Šidu. Ukoliko i vi imate neko pitanje u vezi sirupa za decu, ostavite ga u kometaru, i našoj farmaceutkinji će biti zadovoljstvo da vam pomogne odgovorom. Hvala.

 

 

Prati Mamino blago putem...Facebooktwitterpinterestrssinstagram
Svideo ti se tekst? Podeli ga!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 thoughts on “Saznajte Osnovne Stvari o Sirupima za Decu i Postavite Pitanje Farmaceutu

 • Katarina

  Moja devojcica koja ima 4 godine je alergicna na skoro sve u alergo testu. Svakog proleca i jeseni ima suvi kasalj. Doktorka nam preporucuje da pije Erijus sirup 6 meseci, po 2,5 ml. A kada se prehladi Prospan sirup. Koliko dugo smen davati ove sirupe? I ima li neka druga zamena za Erijus i da se pije krace?

  • blamamino Post author

   Evo odgovora, nakon e-mail prepiske sa zastupnikom ovog sirupa za Srbiju:
   “Trazila sam odgovor iz predstavnistva firme Merck Sharp Dohme,u vezi leka Aerius.Lek se moze koristiti u duzem vremenskom periodu ukoliko lekar proceni da je to potrebno.Lek je iz novije generacije antihistaminika,bezbedan,ne izaziva pospanost i dobro se podnosi. Umesto Aeriusa postoji Aerogal koji proizvodi Galenika,ali je isti po sastavu. “

 • mama

  Interesuje me misljenje, koji bi sirup trebalo da dajem cetvorogodisnjem detetu koje je krenulo u vrtic. Pominjali su mi razne, imuno glukan, onda neke na bazi echinacee, neke za apetit…Istina je da on nece da jede u vrticu, mada je to, nadam se samo pocetna vaza navikavanja.
  Jos me zanima da li se deci smeju dati tabletice folana i koliko? Jer u Beviplexu nema folana, a kako ne jede dovoljno ipak bih mu dala, bar dok se ne navikne i ne pocne fino da jede.

  • blamamino Post author

   Folnu kiselinu ne treba dodavati ukoliko nije urađena krvna slika i nema lekarske preporuke. Multivitaminski sirupi se mogu davati deci koja slabo jedu, da bi se na ovaj način uneli vitamini i minerali koji nisu u dovoljnoj količini uneti hranom. Deci koja slabo jedu, mogu se dati i biljni sirupi koji podstiču apetit. Sirupi na bazi biljke ehinacea su namenjeni svima koji su skloni čestim virusnim, bakterijskim i gljivičnim infekcijama,prehladama…gde je imunitet oslabljen. Preparati na bazi ehinacee mogu se davati najduže 6 nedelja u kontinuitetu.
   Verica Nožinić Žilić

  • blamamino Post author

   “Što se tiče Paracetamola,po novim propisima upotrebljiv je 30 dana. To je zvaničan stav proizvođača.”
   Verica N.Žilić