fbpx

Prvi znaci predpuberteta kod dečaka

Prvi znaci predpuberteta kod dečaka često dolaze spontano, polako i zbunjujuće i za dečake i njegove ukućane.

Praksa svakodnevno dokazuje teoriju da generalno, razvoj dečaka kasni za razvojem devojčica. To se pre svega odnosi na emotivnu zrelost, razvoj samostalnosti i uopšte – razvoj ličnosti. Međutim, priroda je tako udesila da gotovo u isto vreme kad i devojčice, i naši dečaci ulaze u predpubertet, ili predadolescenciju.

Kada počinje predpuberet kod dečaka? 

Prve znake predpuberteta možemo očekivati između 9. i 10. godine života našeg dečaka. To je okvirno vreme za pojavu prvih simptoma, koji su samo ulaznica u pravi pubertet, koji uglavnom startuje:

  • po knjigama u 12. godini,
  • u praksi –  već u 11. godini.

Kao mama koja je učila o ovim stvarima u pedagoškoj školi, moram reći da mi je trebalo par nedelja da shvatim da mi je dete u predpubertetu. Znate ono kad praksa iznenadi teoriju, koju uopšte ne očekujete. Nadam se da će ovaj tekst pomoći mamama da vide kako stoje stvari sa njihovim dečacima i da bolje razumeju neka ponašanja i simptome novog životnog doba naših malih muških ljubavi.

PRVI ZNACI PREDPUBERTETA KOD DEČAKA SU:

 – neprijatni mirisi

Kada primetite da se vaš dečačić, koji je do juče mirisao na mleko i omekšivače, malo usmrduckao, da mu se čuje pazuh i da čarape postaju najsmrdljiviji deo njegove sobe – čestitam! Stigli su prvi znaci predpuberteta!

Žao mi je, ali – da – oni smrde 🙂 I to – baš! Kao vi, ja, i svi mi stariji. Naravno da to nije nikakav problem, hormoni se bude, žlezde kreću u ofanzivu a higijena se mora pojačati na maksimum.
Moj Igor je bio šokiran „otrovom“ ispod svog pazuha, a svoje čarape je koristio da plaši i vija sestru po kući. 🙂

 – stidljivost

Momenat kada sinčić više ne želi da vas drži za ruku dok hodate gradom, ulicom, nedajbože nekim igralištem s puno dece, uopšte otvorenim prostorom gde ima publike – početak je predpuberteta. Počinje emotivno sazrevanje, a sa njim i gomila predrasuda.

Oni više ne žele „da budu bebe“, „da neko vidi da me držiš za ruku“, „da me neko vidi s mamom“…

Ne žele poljupce u javnosti, niti bilo koji izliv nežnosti, jer – ko je video da se veliki dečaci maze i ljube s mamom (tatom, bratom, sestrom) a da to neko vidi?! Svašta… 🙂

Takođe, kreće stidljivost u odnosu na nove ljude, goste u kući, trgovce u radnjama… uopšte nepoznata lica s kojima nisu na „ti“. Ne žele više da se skidaju slobodno u kući, tuširanje postaje intimna stvar i stidljivost okupira sve situacije vezane za golo telo.

Ja sam jednom prilikom imala „naređenje“ da malo zaostanem za svojim predpubertetlijom, kako stariji drugari koji su bili u blizini ne bi pomislili da se on šeta s mamom, pa ga kasnije zezali. Eto, tako oni to vide… I ja, onako dva koraka iza, ubeđujem da to nije ništa strašno, da i oni imaju mame, a on će tiho – Ćuti, ćuti… 🙂

 – energija s bubama

Energija s bubama je kombinacija snage koja se sve jače ispoljava i konfuzija u ponašanju i razmišljanju.

Šta to znači u praksi?

Malo više lupamo vratima, malo glasnije pričamo, malo više jedemo i na svakom koraku se trudimo izbaciti gomilu energije koja čuči u malom muškarcu i želi napolje. Da stvar bude zanimljivija (i pogubnija po živce roditelja) eto i buba, kao šlaga na ovoj predpubertetskoj torti. Priznajem da te bube nisu baš bubetine, kao kod tinejdžera, ali bubice definitivno jesu. Pojavljuju se neki nepoznati zahtevi, želje, moranja, ljutibabe zbog sitnica, nagle tuge i brzinske sreće, kao i ono čuveno „sad il’ nikad“.

Moj mali muškarac je često u šoku – zašto mu ne dam ovo i ono, otkud sad baš da piše domaći, kako ne mogu da mu instaliram taj i taj program… 

 – simpatija

I to ne ona simpatija koja bude dva dana, pa prođe, naiđe nova s drugačijom frizurom… ne.

Ovo je ona na koju se ne odmahuje glavom i viče „Nije! Nisam!“ kao što je bilo pre godinu, dve. Na pomen ove se ćuti, smeška, odlazi iz sobe sa sjajem u očima, dobaci tek koja, a najviše se koristi pitanje „Paaa?“

Da li treba da vam kažem da već godinu dana imamo u kupatilu gelove za kosu najjačeg dejstva, a koje niko ne sme da koristi osim mladog mladića?

 – nemaš pojma

Predpubertet je definitivno u toku ako vam mali mladić kaže da „nije to tako“, „ne razumeš ti to“, „nemaš pojma šta to ustvari znači“ i sva ostala „mama nisi kul“ objašnjenja. Počinje period u kojem dete kreće u osvajanje sopstvenih granica, pri čemu mu tuđi stavovi i saveti samo smetaju. Tako da dolazi do početka građenja zida iza kojeg on sve najbolje zna, razume, može, itd.

Ovo se najbolje vidi na primerima kada, iako kažem da nešto nije dobro, da ne može, ne sme… on će to često probati i uraditi, makar i tajno. Dobra stvar je što se ove male prevare lako i brzo otkriju, jer dečaci u tom periodu još uvek nisu majstori u ovoj „oblasti“.  

prvi znaci predpuberteta kod dečaka

Brate, puko si!

Sve u svemu, kad se pojave prvi znaci predpuberteta kod dečaka, počeo je i jedan kompleksni period za dete. Ne treba mu se u startu odupirati i proglašavati ga kao nešto loše i neprihvatljivo. Najvažnije je da i ovaj period života naših dečaka ispunimo ljubavlju i razumevanjem i na taj način pomognemo pri građenju i tela i ličnosti našeg dečaka, koje je tada vrlo intenzivno.

Kada pozdravite smrduckanje, stidljivost, bube, simpatiju i činjenicu da uopšte niste kul, nadajte se prvim, malenim bubuljicama. One tek povremeno provire, samo da nas podsete da su hormoni tu, da se spremaju da nam za godinu-dve zagorčaju mladost, poljuljaju samopouzdanje, zakače nos za oblake i vinu u nepregledna prostranstva ljubavi.

Imate li vi u kući mladog muškarca s ovim simptomima razvoja? 

Dodajte vaša iskustva u komentarima.

 

 

Prati Mamino blago putemFacebookrssinstagram
Svideo ti se tekst? Podeli ga!

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 thoughts on “Prvi znaci predpuberteta kod dečaka”