fbpx

Igra sa decom je bajka, sa uvek srećnim krajem

Stalno jurimo, gledamo da što pre završimo, dođemo, odradimo, privedemo kraju…

Pa se tako u toj trci izgubimo sa samim sobom i sve loše navike prenosimo i u kuću i u dečiji svet.

Kada bismo bile iskrene i tačno izračunale koliko vremena provodimo opuštene, mirne i spokojne u spontanom razgovoru s našom decom, sigurna sam da bi nas bilo sramota reći jedna drugoj taj broj.

Kada se konačno vratimo svi sa svojih dnevnih zadataka, ili kada mame domaćice završe svoje dnevne obaveze, sledi drugi deo priče, drugi deo dana u kojem smo često umorne i slomljene i ljute i van kontrole i bez energije i s viškom želje za snom.

100 puta su me nervirali sa svojim pitanjima, nuđenjem i stavljanjem igračaka u ruke i (naravno) 100 puta sam se predavala, sedala na pod i započinjala ovaj opasno važan posao.

Naravno da je u početku i dosadan i da sam nekada jedva čekala kraj, ali nisam odustajala od ovih neponovljivo magičnih trenutaka koji čine danas naše najdraže uspomene.

IGRA S DECOM.

20170116_164534

Zaista – da li se igrate sa svojom decom?

Da li zajedno sa njima sednete na pod, prospete igračke iz gajbi, raširite bezbroj puzli i krenete u Nedođiju, potpuno prepušteni?

Da li možete sebe da zamislite u tom carstvu malih junaka, malih torbica, krpica i kockica, odvojeni od sata i obaveza, od svega što vam se pre samo par minuta činilo neodložnim?

Ukoliko je vaš odgovor – da – onda ste vi i vaš mali kompanjon za igru dva srećnika koja mogu i znaju da odlutaju u daleke šume drveća od kartona, da preveslaju trista mora u plastičnom čamčiću iz kinder jajeta, da se savršeno obuku za bal u roku od minute, ali i da poraze bar dvadeset dinosaurusa, u inat ledenom dobu.

Vi ste onda jedan divan tandem, rođen za pobede nad komplikovanim slovima, nad brojevima kojima nema kraja, i zadacima pred kojima zajedno stavljate misleći prst na čelo. Da, vi ste tim pred kojim problemi zbrišu dok si rek’o keks, i pred kojim komšije sa sprata niže moraju da zaćute, bez obzira koliko ste puta skočili ovog popodneva po svim delovima škripavog parketa.

Vi ste u stvari, tim snova.

Onih snova koje svaki roditelj treba da živi dok se mali anđeli ne uspavaju, dok se ne pročita priča za laku noć i spuste roletne. To su oni snovi koji nikada neće imati drugo značenje, osim značenja ljubavi i predanosti.

Ljubavi koja ne zna za žurbu, neodložne poslove, koja će sačekati sve ručkove i usisivače, koja će se grliti i valjati po tepihu dok se ne zaceni od smeha.

To je ona predanost koja traje dok ima ruku i ručica, okica i belih zubića, ali i mesta u svesci za škrabanje mame i tate koji liče na hobotnicu i hobotnicinog muža. Vrlo srećnu hobotnicu i vrlo srećnog hobotnicinog muža.

Ako vas je zaneo odgovor – da – a niste se pronašli u ovim ljubavnim ispovestima pa smerno spuštate pogled u krilo, ne čekajte sekunde da prođu. U prazninu u koju gledate, brzo, najbrže što možete, posadite vaš mali cvetić, zalijte ga kišom osmeha i igračaka i gledajte kako raste i cveta. Upoznajte taj svet igre, posut magičnom prašinom dobrih i namrgođenih čarobnjaka, prostrt pred vaše noge kao pred kralja i naslednika prestola. Slobodno se mašite za svečane trube i najavite novo doba, novo kraljevstvo zajedničkog igranja koje će trajati večno, zauvek, do kraja života. Baš kao u bajkama, gde su igra i život i sreća.

Da li se igrate sa svojim voljenim patuljcima?

Imate li omiljene igre?

 

Prati Mamino blago putemFacebookrssinstagram
Svideo ti se tekst? Podeli ga!

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 thoughts on “Igra sa decom je bajka, sa uvek srećnim krajem”