fbpx

9 poslova koje može raditi vaspitačica, a da nisu u vrtiću

Završile ste visoku strukovnu školu za vaspitače i ne možete da nađete posao?

Očajne ste jer se javljate na konkurse i redovno bivate odbijene?

Muka vam je od zapošljavanja preko veze dok vi stojite u redu?

O, da.

Isto.

Sve se nadala, čekala, pravila planove, čuvala ideje i – ništa.

Živim u malom gradu, sa samo jednom predškolskom ustanovom u koju se ulazi uglavnom kroz sporedna vrata. Šta ću, mene mama učila čak i da pokucam, tako da ostadoh napolju kucajući.

Međutua…

(što bi rek’o jedan dragi jutjuber…)

Vreme te šiba, jeste, ali te i nauči kako da lečiš rane.

U tim lekcijama naučiš još mnoooogo drugih, korisnih stvari, od kojih su neke vezane baš za onu diplomu koja ti stoji spakovana u kutiji u špajzu. (Moja je stvarno u špajzu. ) Među tim lekcijama, prva je:

NEMA STAJANJA U MESTU.

Ni jedna loša emocija nakon ponovnog odbijanja iz vrtića ne sme da te zaustavi.

Pomeraj se. Idi napred, idi u krug, idi i nazad! Ko zna šta te tamo čeka.

Svaki novi korak je novo saznanje. 

Ako te stvarno interesuju deca, decu ćeš i pronaći. U mnogim poslovima. A onaj papir koji čuvaš u špajzu će ti samo pomoći da taj posao zaista i postane – tvoj.

Evo mojih odgovora na pitanje:

Šta sve mogu da radim sa diplomom vaspitačice?

1. Igraonice i drugi play prostori

Moderna vremena donela su nove prostore za igru i čuvanje dece. Oni traže stručne ljude, a vaša diploma je savršena ulaznica. Na vašem radu je da li ćete tamo i ostati, ali mislim da igraonice pružaju velike mogućnosti za kreativne i predane vaspitačice, koje u njima mogu ostvariti odličnu karijeru.

2. Animacija dece

Brojne agencije, udruženja i druga pravna lica, među svojim zaposlenim ili angažovanim ljudima, imaju baš vaspitačice. Ovaj posao je sve više aktuelan i dobro plaćen. Animacija dece na rođendanima, manifestacijama, na promocijama, u zoo vrtu… kao i na drugim mestima koja okupljaju mnogo dece – stoji u opisu ovog posla. Mnogi će reći da je to jako naporno, ali – vrlo brzo se organizuje posao i radi po unapred planiranim koracima, tako da se do kraja samo dobro zabavljate.

3. Lične radionice

Možda imate smisla za organizaciju neke svoje, lične radionice, u svom gradu? Što da ne? Osmislite, isplanirajte i pozovite decu. Ako se ispostavi da je ideja dobra, registrujte se i pokrenite sopstveni posao. Ponudite svoje radionice većim pravnim licima: igraonicama, školama, kulturnim centrima, ili kompanijama kao deo propagandnog sadržaja. Sigurna sam da mnoge vaspitačice imaju super ideje. Zašto ne probati?

4. Tuđe radionice

Ako ste čule za neku radionicu koja se uspešno organizuje u vašoj blizini (hotel, turistička organizacija, zoo-vrt, igraonica, privatni vrtić, letnje školice i kursevi…), probajte da joj se pridružite. Dobrim poslovima uvek treba pomoć, posebno ako je ta pomoć i stručna. Potrudite se i dokažite da ste pravi izbor. Uživaćete i unapređivati svoje znanje.

5. Čuvanje dece

Ono što sve žene znaju, ali ne pokušaju baš uvek. Čuvanje tuđe dece je vrlo ozbiljan i divan posao, jer vam daje mogućnost kreativnog i 100% posvećenog rada, sa uvek boljim rezultatima nego što bi oni bili u grupi. Ako obično čuvanje kombinujete sa mentorskim podučavanjem predškolskog gradiva – uvek ćete imati posla. Možete ga i registrovati i uživati u „sama svoja vaspitačica“ 🙂

6.  Vaspitačica-blogerka

Ako ste svoju diplomu obogatili i ličnim iskustvom (čitaj: porođajima, čuvanjem tuđe dece…), možete se upustiti u ozbiljno blogovanje, raditi na svom blog-identitetu i putem bloga dolaziti do svoje zarade. Nije lako, traje duže nego kod gore navedenih poslova, ali je  dostižno. Ja sam vam lični primer.

7. Pisanje o deci

Internet nam nudi brojne poslovne prilike za pisanje iz bukvalno svih oblasti života, posebno o deci i svemu što ima veze s decom. Ukoliko pored ljubavi prema deci imate i dara za pisanje – probajte. Javljajte se na oglase, prijavite se na sajtove koji za vas traže poslove, nudite svoje usluge pisanja svima čiji je opis posla vezan za decu. Iako možda deluje bezveze – može postati odličan posao, pri kojem ćete takođe iskoristiti diplomu, kao vid sigurnosti i kompetencije. Ponovo – ja sam vam primer.

8. Kreativni poslovi

Proizvodnja potrepština za decu, mame, porodicu. Ako imate vredne i kreativne ruke + znanje koje ste stekle u školi, možete se upustiti u pravljenje raznih stvari potrebnih životu s decom. Iskoristite veštine kao što su slikanje, vez, pletenje, dizajniranje… i pravite sve što vam padne na pamet. Ukoliko ste originalni, neće trebati mnogo da steknete prve kupce i započnete sopstveni posao.

 

9. Prodavnice dečije garderobe, igračaka i opreme

Sigurna sam da će svaki vlasnik ovih prodavnica pre zaposliti diplomiranu vaspitačicu, nego osobu bilo koje druge struke. Vama samo ostaje da gradite dobar odnos sa decom koja dolaze u radnju i to je to. Takođe, ako imate sredstava, otvorite sopstvenu prodaju stvari ili usluga vezanih za decu. Znanje koje imate pomoći će vam da bolje zadovoljite potrebe ciljne grupe i eto posla!

Kako uopšte doći u kontakt sa svim ovim poslodavcima?

Ako ste završile školu za vaspitačice i planirale da radite u vrtiću – komunikacija bi vam trebala biti jača strana. Dakle, koristite sve moguće načine komunikacije i samo napred.

Internet, telefoni (koje ćete naći na netu), mejlovi, ali i lična kucanja na vrata, presretanja i razgovori na manifestacijama, u prodajnim objektima, poseta štandova na sajmovima ili drugim mestima gde se vaš potencijalni poslodavac nalazi.

Ili, ako na poslovni put krećete solo, dobru volju u ruke i pravac u svoje snove.

Nije lako, ništa nije brzo, ali da je moguće – moguće je. 🙂

Samo hrabro!

Želim vam svu sreću!

 

Prati Mamino blago putemFacebookrssinstagram
Svideo ti se tekst? Podeli ga!

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 thoughts on “9 poslova koje može raditi vaspitačica, a da nisu u vrtiću”