MamaŽena

9 poslova koje može raditi vaspitačica, a da nisu u vrtiću

Postala si vaspitačica i ne možeš da nađeš posao?

Očajna si jer se javljaš na konkurse i redovno si odbijena?

Muka ti je od zapošljavanja preko veze dok ti stojiš u redu?

O, da… Poznato mi je.

Nadala se, čekala, pravila planove, čuvala ideje i – ništa. Živim u malom gradu, sa samo jednom predškolskom ustanovom u koju se uglavnom ulazi kroz sporedna vrata. Vreme me šibalo, jeste, ali i naučilo kako da lečim rane.

vaspitačica, mamino blago

U tim lekcijama naučiš još mnoooogo drugih, korisnih stvari, od kojih su neke vezane baš za onu diplomu koja ti stoji spakovana u kutiji u špajzu. (Moja je stvarno u špajzu. ) Među tim lekcijama, prva je:

VASPITAČICA NE STOJI U MESTU.

Ni jedna loša emocija nakon ponovnog odbijanja iz vrtića ne sme da te zaustavi. Pomeraj se. Idi napred, idi u krug, idi i nazad! Ko zna šta te tamo čeka.

Svaki novi korak je novo saznanje. 

Ako te stvarno interesuju deca, decu ćeš i pronaći. U mnogim poslovima. A onaj papir koji čuvaš u špajzu će ti samo pomoći da taj posao zaista i postane – tvoj. Evo mojih odgovora na pitanje:

Šta sve mogu da radim sa diplomom vaspitačice?

1. Igraonice i drugi play prostori

Moderna vremena donela su nove prostore za igru i čuvanje dece. Oni traže stručne ljude, a tvoja diploma je savršena ulaznica. Na tvom radu je da li ćeš tamo i ostati, ali mislim da igraonice pružaju velike mogućnosti za kreativne i predane vaspitačice, koje u njima mogu ostvariti odličnu karijeru.

2. Animacija dece

Brojne agencije, udruženja i druga pravna lica, među svojim zaposlenim ili angažovanim ljudima, imaju baš vaspitačice. Ovaj posao je sve više aktuelan i dobro plaćen. Animacija dece na rođendanima, manifestacijama, na promocijama, u zoo vrtu… kao i na drugim mestima koja okupljaju mnogo dece – stoji u opisu ovog posla. Mnogi će reći da je to jako naporno, ali – vrlo brzo se organizuje posao i radi po unapred planiranim koracima, tako da se do kraja samo dobro zabavljate, i ti i mališani.

vaspitačica, mamino blago

3. Lične radionice

Možda imate smisla za organizaciju neke svoje, lične radionice, u svom gradu? Što da ne? Osmisli, isplaniraj i pozovi decu. Ako se ispostavi da je ideja dobra, registruj se i pokreni sopstveni posao. Ponudi svoje radionice većim pravnim licima: igraonicama, školama, kulturnim centrima, ili kompanijama kao deo propagandnog sadržaja. Sigurna sam da mnoge vaspitačice imaju super ideje. Zašto ne probati?

Šta sve mogu da radim sa diplomom vaspitačice?

4. Tuđe radionice

Ako si čula za neku radionicu koja se uspešno organizuje u tvojoj blizini (hotel, turistička organizacija, zoo-vrt, igraonica, privatni vrtić, letnje školice i kursevi…), probaj da joj se pridružiš. Dobrim poslovima uvek treba pomoć, posebno ako je ta pomoć i stručna. Potrudi se i dokaži da si pravi izbor. Uživaćeš i unapređivati svoje znanje.

5. Čuvanje dece

Ono što sve žene znaju, ali ne pokušaju baš uvek. Čuvanje tuđe dece je vrlo ozbiljan i divan posao, jer daje mogućnost kreativnog i 100% posvećenog rada, sa uvek boljim rezultatima nego što bi oni bili u grupi. Ako obično čuvanje kombinuješ sa mentorskim podučavanjem predškolskog gradiva – uvek ćeš imati posla. Možeš ga i registrovati i uživati u „sama svoja vaspitačica“. 🙂

6.  Vaspitačica-blogerka

Ako si svoju diplomu obogatila i ličnim iskustvom (čitaj: porođajima, čuvanjem tuđe dece…), možeš se upustiti u ozbiljno blogovanje, raditi na svom blog-identitetu i putem bloga dolaziti do svoje zarade. Nije lako, traje duže nego kod gore navedenih poslova, ali je  dostižno. Ja sam ti lični primer.

7. Pisanje o deci

Internet nam nudi brojne poslovne prilike za pisanje iz bukvalno svih oblasti života, posebno o deci i svemu što ima veze s decom. Ukoliko pored toga što si vaspitačica imaš i dara za pisanje – probaj. Javljaj se na oglase, prijavi se na sajtove koji za tebe traže poslove, ponudi svoje usluge pisanja svima čiji je opis posla vezan za decu. Iako možda deluje bezveze – može postati odličan posao, pri kojem ćeš takođe iskoristiti diplomu, kao vid sigurnosti i kompetencije. Ponovo – ja sam ti primer.

Šta sve mogu da radim sa diplomom vaspitačice?

8. Kreativni poslovi

Proizvodnja potrepština za decu, mame, porodicu. Ako imaš vredne i kreativne ruke + znanje koje si stekla u školi, možeš se upustiti u pravljenje raznih stvari potrebnih životu s decom. Iskoristi veštine kao što su slikanje, vez, pletenje, dizajniranje… i pravi sve što ti padne na pamet. Ukoliko si originalna, neće trebati mnogo da stekneš prve kupce i započneš sopstveni posao.

9. Prodavnice dečije garderobe, igračaka i opreme

Sigurna sam da će svaki vlasnik ovih prodavnica pre zaposliti diplomiranu vaspitačicu, nego osobu bilo koje druge struke. Tebi samo ostaje da gradiš dobar odnos sa decom koja dolaze u radnju i to je to. Takođe, ako imaš mogućnosti, otvori sopstvenu prodaju stvari ili usluga vezanih za decu. Znanje koje imaš pomoći će ti da bolje zadovoljiš potrebe ciljne grupe i eto posla!

Kako uopšte doći u kontakt sa svim ovim poslodavcima?

Ako si završila školu za vaspitače i planirala da radiš u vrtiću – komunikacija bi trebala biti tvoja jača strana. Dakle, koristi sve moguće načine komunikacije i samo napred.

Internet, telefoni (koje ćeš naći na netu), mejlovi, ali i lična kucanja na vrata, presretanja i razgovori na manifestacijama, u prodajnim objektima, poseta štandova na sajmovima ili drugim mestima gde se potencijalni poslodavac nalazi.

Ili, ako na poslovni put krećeš solo, dobru volju u ruke i pravac u svoje snove.

Samo hrabro!

Želim ti svu sreću!

 

 1. Aprilia kaže:

  Svaka struka pruža mnogo mogućnosti ako smo mi spremni na to. Poznajem ljude koji su završili samo osnovnu školu ali htjeli bi da rade samo u državnoj ustanovi. Bezbroj je mogućnost ali treba ih znati iskoristiti

  1. blamamino kaže:

   Jeste, baš tako. Zato što na ovim prostorima još uvek važi ideja da ŠKOLA IMA KRAJ 🙂

 2. Maja kaže:

  A koliko su svi ti poslovi placeni? Nazalost novac je najveca briga.. Bila, radila, probala svakakve poslove rada sa decom.. Cuvala decu, bila licni asistent u skoli i licni pratilac za decu sa posebnim potrebama.. O rodjendaonicama i slicnim poslovima necu ni da govorim jer zna se kako se placaju. Plata vaspitaca je oko 45000 din.. A ovo sve ostalo je mizerija i gubitak vremena jer od toga, bezmalo, ne može ni za dzeparac da de se zaradi, a ne da se zivi od toga. Zbog cega smo dobili tu diplomu? Da bi radili rodjendane i da bi pravili magarce od nas za male pare. To je ismevanje nase profesije. A o otvaranju neceg privatnog ne treba ni da govorim. Za to treba puno novca, truda i zivaca. Bez nekog kapitala se ne može krenuti u to.

  1. blamamino kaže:

   Slažem se da većina od navedenih radnih mesta ne nudi platu od koje može da se letuje na Maldivima, ali daleko od toga da ih smatram „mizerijom“ ili još gore „gubitkom vremena“. Svaki posao koji radimo nam je životna škola i nikada ne znamo za čega će nam jednog dana koristiti. Svaka profesija može da se „ismeje“ – samo ako je mi ismejemo.

   Poznajem brojne umetnike koji su završili glumačku akademiju i „rade rođendane“, rade i po 2-3 posla da bi imali platu koja zadovoljava njihove životne potrebe. Takođe, znam i doktore koji rade po 2 posla da bi imali „veliku“ platu. Dakle – nije do diplome, nego je do nas.

   Većina vaspitačica koje znam uopšte nije zadovoljna platama, tako da – šta je rešenje? One rade „u struci“, nisu ponižene, a opet ne valja.
   Ako želimo mnogo para za posao vaspitača – onda smo se zeznule. Ovaj posao nigde u svetu nije wow plaćen. On ima neke druge benefite.

   Takođe, ovo je samo spisak poslova koji mogu da budu alternativa, smernica, podrška, pametno iskorišteno vreme, a na nama je da kreiramo konačno rešenje.
   Napisala sam tekst jer sam želela da pomognem, jer ima mnogo mladih devojaka i žena koje bukvalno ne znaju šta će sa svojom diplomom vaspitača.

 3. Vaspitač kaže:

  Ne postoji „diploma vaspitačice“ i „škola za vaspitačice“, stručni naziv je vaspitač, škola je za vaspitače a ti si feministkinja.

  1. blamamino kaže:

   Ok, važi. 🙂
   Slažem se. 🙂

  2. VaspitačICA kaže:

   Vaspitači ne osudjuji i ne etiketiraju, oni pružaju podršku i puni su razumevanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.