MamaMama

Čika Jova Zmaj – najveći pesnik detinjstva

Čika Jova Zmaj je najveći pesnik detinjstva.

(Po mom skromnog mišljenju.)

Ako bih sada tražila da mi odrecitujete neku dečju pesmicu koju volite i pamtite iz detinjstva, sigurna sam da bi većina vas govorila stihove Čika Jove Zmaja.

Začetnik srpske dečje poezije, tvorac najveće riznice pesama za decu, još uvek je nenadmašan po lirici i ideji – zaslužno brani tron najboljeg. Pred decu kao publiku, njegove pesme su postavljene kao fina zabava duha i duše deteta, koja prva postavlja osnove za lepo i pravedno.

To je čarobni svet nepregledne mašte u kojem se gube granice između mogućeg i nemogućeg, kao i između života i poezije. U svojim pesmama za decu, Čika Jova Zmaj nije predstavio dečji svet kroz svoju psihologiju, tj. kroz tumačenje odraslog čoveka. Ne. On je imao poseban dar uživljavanja u dečji svet i spuštanja na nivo zrelosti deteta.

Ta sposobnost proizilazila je prvenstveno iz njegove velike ljubavi prema deci i tzv.“osećajem za decu“. To je bila jedna od njegovih osnovnih karakternih osobina.

Pesnik s osmehom

Takođe, Zmajev lirizam u pesmama za decu ima svoje korene i u njegovom večitom optimizmu i ljubavi prema životu. Zvali su ga „pesnik s osmehom“. A ako postoji nešto što se uvek može posmatrati sa osmehom – onda su to zasigurno deca.

Iz iskustva govorim: nema lepšeg i lakšeg načina za učenje, savet pa i opomenu deteta – od reči u stihu. I to prvenstveno stihu koji je lak i jednostavan, baš za decu. A to je Zmajev stih.

Drage mame, podarite svom detetu jednu od osnovnih lepota svakog detinjstva – poeziju Čika Jove Zmaja. Neka upozna Malog konjanika i Jovanku baštovanku,  neka uči porodična pravila uz Trešnjobera, Kupanje i Posekla se, a životinje zavoli uz Kucinu kuću, Neće mačka da se igramo

Neka i vaše dete postane Zmajevac, jer kako reče Pero Zubac –

ZMAJEVCI

Zmajevci su Zmajevi drugari,
oni znaju čudnovate stvari:
oni rade ono što se ne sme –
kad spavaju, oni pišu pesme.

Zmajevci su dečiji drugari,
večna deca, pisci i sanjari,
sveznadari i čuvari snova
čarobnjaci za slike od slova.

Dok je sunca, dok je kiše,
i dok oči zvezde broje:
još će pesma da se piše:
Zmajevci će da postoje.

Poezija Jovana Jovanovića Zmaja je toliko aktuelna i danas, da je to prosto nemoguće objasniti. Verovatno zato što je toliko životna, obična. Pročitam pesmicu, nasmejem se, bukvalno je proživim i – gotovo! Već sam se zaljubila u nju!

Ne zove se bez razloga najbolja zbirka pesama za decu – Riznica.

Čika Jova Zmaj

Mogu slobodno da kažem da mi je Zmajeva poezija jedan od nekoliko najlepših sećanja iz detinjstva. Zato ću je uvek preporučivati svim roditeljima. Ne bih sada o edukativnom delu koji je važan za decu, nego o onom divnom dečjem svetu koji dečijoj duši predstavlja Čika Jova Zmaj.

Znam da nemate vremena… da imate posla… da je uveče kasno… da ste umorni… ali bar jednu, samo jednu pesmicu… pročitajte vašem malom anđelu.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.