fbpx

Đačka ekskurzija – najnoviji horor film srpske pedagoške produkcije

REKLAMNI TREJLER – za decu i roditelje

Jedan od retkih, slatkih  momenata đačkih dana, kada nisi u školi a nisi dobio neopravdani, kada svi bliži rođaci pune kasicu a nije ti rođendan, kada ti svi tugaljivo mašu shvatajući da ti možeš i da odeš, onaj dan kada osvaneš pre petlova, nema pismenog ni domaćeg, nema… ma nema ni brige ni pameti, samo pakovanje i kazaljke sporije od najsporijeg puža. EKSKURZIJA!

Jeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!

Naravno ovo je samo uvod u scenario, koji ima poprilično tvrde korice, žestoki zaplet i iznenađujući kraj! I koji, hteli ne hteli, jedino shvate roditelji. U tom grmu iznenađenja i leži naš zekan. Tj, ne jedan nego s godinama množe se, što bi rekli „ko zečevi“. Molim vas da stavite svoje 3D naočare, jer kreće uvodna špica…

filmska traka 1

izvor – Google images

Prvi roditeljski, odmah „po prijemu putnika“ u školske klupe, najava egzotičnih destinacija drage nam Srbije i lajkovane planete. Nižu se prilike za „ne propustiti“, sve sami biseri crkava, manastira, banja i odmarališta koje će naš mladunac imati priliku upoznati, i koje ga interesuju do padanja u nesvest.

Nove i nove destinacije na kojima će dečurlija videti kako trava raste i na 400km udaljenosti.

Samo oni sa izoštrenim vidom i sluhom mogu primetiti u dnu ekrana naziv firme koja ove blagodeti nudi, sa obaveznim prefiksom ili nastavkom „TOURS“. Takođe, cena već stručno i po zakonu izabranog toursa, je čisto usputna informacija sa obaveznim devetkama i zarezima na kraju, kao faktor zbunjivanja i nade da će vam onih 0,01 dinar – ipak ostati u novčaniku.

Nemate mnogo vremena za gutanje knedli jer se scene nižu, vremena ponestaje i derište kmeči u ritmu: „Samo JA neću ići!“

Nakon oproštaja sa svim mizernim plančićima koje ste imali u glavi, nesvesno ste podelili svoju muku na rate i zatvorili i taj rajsfešlus. Od lobiranja i pritisaka celokupnoj publici nije dobro, ali uvek se tu nađe i neko BAŠ oduševljen! Ekstra! Vrh!

Počinje razdrada i lagano škrabanje nažvrljanih rata s vašeg frižidera za ovaj NASA put, jer samo putovanje u svemir na 2 dana može koštati toliko.

filmska-traka 2

izvor – Google images

Potoci suza i iščašeni zglobovi od mahanja su uvod u zaplet, sa tužnom muzikom brundanja friško ošacovanih autobusa od strane momaka u plavom. Hit the road Jack, i „nemoj da si me zvala bar u narednih pola sata!“

Drumovi našeg filma vodiće tako vaše čupavce po raznim Božijim domovima, gde skoro da žive duše nema, jer da ima – ne bim se obraćao svevišnji glas iz zvučne kutije. Naučno-fantastičan momenat se pali istovremeno sa CD uređajem, koji dodatno raspaljuje maštu za znanjem –  budi isto pitanje: Gde je zvučnik? Iza koje ikone?

Količina hormona koja se luči na ovim putovanjima kriva je za slepilo koje obuzme dečje čulo vida, tako da samo retki „slepčići“ primete da će ih u sobi spavati 4 – na kreveta 3. Gde nestade onaj krevet broj 4, misterija je duboko ukorenjena u novčanicima dogovatora ove Pink Panter akcione komedije.

Pitaćete se da li je za to kriv lik iz prethodne scene, kojeg ste nekada, možda, videli u školi? Da li je za to kriv pomoćnik pomoćnika direktora direkcije za gratis odmor? U svakom slučaju misteriozni filmski momenti se nižu…

Novi horor filmovi ekskurzijskog žanra imaju više trilera u sebi, tako da vam mozak neće dangubiti; možete trenirati vijuge:

* zašto je vozač skrenuo levo, umesto desno, kako je obećano?

* da nema možda `ladnog piva negde usput?

* da li će 10 evra koje ima dnevno, biti dovoljno za trošak čedu u lokalnoj kladionici gde ga nastavnici odvedoše?

* da l` da nazovem razrednu i pitam da pošaljem još votke? Jer sam spakovao samo 3 litre, a toliko dece…?

* da li ovi u belom svetu jedu klikere ili samo njihova pašteta tako izgleda?

* da li se svi obećani mega-lanč paketi do Španije tako skupe, ili su samo ovi u našem autobusu u mini verziji?

* da li treba još nešto da dodam na 390 evra? Koga da podmitim?

C-Film-traka-logo-3

 izvor – Google images

U novim ekskurzijskim hororima tabletice protiv mučnine su prevaziđene, jer povraćanje u autobusu je sporadična pojava u odnosu na povraćanje po hotelskim sobama. Zato je uvedena obavezna vakcinacija dečurlije, protiv svih gmizavaca sitnijih krilaca i krupnijih nogu, kako bi se sa što manjim traumama vratila svome gnezdu.

Takođe, u drugoj sceni se nazire i povraćanje preko terasine ograde… Tu će biti raznih teorija zavera: čije je dete, kol`ko je sati, gde je bilo do sad, gde je razrednik… bla, bla, bla… Možete maštati šta hoćete, mrak je.

Nakon ovih napetih, misterioznih zapleta koji se obavezno vezuju za blud i razvrat (neopravdano), nakon prvog osvita zore, svanuće i rasplet u vidu celoprepodnevnog spavanja, blejanja po autobuskim naslonima, sve do nekih 16-17 sahata vremenske zone koja se ponovo raduje mraku…

I tako do zadnjeg atoma plaćene rute, do same katarze. Uglavnom ona počinje sa obaveznom sušom u novčaniku, u oku i u stomaku. Srećom, evo i odjavne špice. Ona je skoro uvek zamagljena nekim velom nesećanja, zaborava i neverice, i svim đacima lupa šamare koji od njih ponovo stvaraju sasvim normalnu, dobru decu, istu onu koju ste i spakovali na put. Taj šamar jeste i krivac za trajnu amneziju, tako da vam glavni likovi neće ni u ludilu znati reći – gde i zašto su bili?

Za ne poverovati…

A vi, kao poslednji gledalac ovog horora, ostaćete sami u mraku bioskopa, da stisnutih obrva gužvate praznjikavi novčanik, i brojite mesece koji tek treba da naplate ovaj užas, usput pitajući se: 

KO JE OVDE LUD?

Prati Mamino blago putemFacebookinstagram

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 thoughts on “Đačka ekskurzija – najnoviji horor film srpske pedagoške produkcije”