MamaMama

Dan kad je rekla – Trudna sam! (saveti za pripremu budućih tata)

Taman ste ustalili svoja životna pravila, započeli studije, neki dobar posao, ljubav je odlično, ona dolazi i kaže – Trudna sam!

Gleda vas u oči, puna strepnje i očekivanja, jer je vaša prva rečenica presudna.

Presudna za vas dvoje, ali najviše za ono što tek sledi – za bebu.

Koja će biti vaša prva reč?

 “Super!”

  “Molim?” ili

 “Zezaš me?..“

Ovaj odgovor je jedan od najvažnijih koje ćete dati u životu, i zato treba dobro i mudro promisliti.

Ono što je takođe važno i na šta treba da obratite pažnju je vaš prvi osećaj posle ove informacije. Ako je on pozitivan i ako se osećate zbunjeno, konfuzno, bez reči, kao da vas je pregazio voz, ali dobro – odlično!

Sve ostalo je nevažno i lako rešivo.

 Najvažnije je da nema trenutnih negativnih misli i emocija, jer one uglavnom znače samo jedno. A to jedno nije naša današnja tema.

Ono što jeste tema – Postajete tata!

Divno , zar ne?

Imaćete dete a život i ljubav dobijaju novi smisao.

Svi razgovori počinju i završavaju tom temom. Kao da vam se u stan uselio nevidljivi stanar o kojem svi govore. I ona i vi ste pomalo (čitaj: previše) zbunjeni, uplašeni, u blagoj panici… ali postoji nekoliko načina da narednih devet meseci pretvorite u dane koji se mogu preživeti.

Bez mnogo zašto i kako.

Ovaj životni period muškarca je izuzetno važan za njegovu buduću profesiju: najvažniju, najveću, ali ujedno i najtežu – doživotnu profesiju oca i roditelja.

Kada euforija prestane i kada s mirom spustite dlanove na kolena i kažete sebi – Da, biću tata – vreme je da krenete s eliminacijom svih zbunjenosti i strahova. I to timski. Zajedno.

20161215_211044

Ko vam može u tome pomoći?

Izlozi prodavnica dečijih igračaka, garderobe i opreme

Možda ih do juče niste ni primećivali, ali verujte da vrlo stimulativno deluju na razgovore budućih roditelja. Sve te nežne boje, oblici i igračke probudiće u vama osobu za koju niste ni znali da postoji. Dozvolite sebi da uživate u tim momentima, jer su neprocenjivi. Duge šetnje uz prijatne razgovore na temu „naša beba“, pored upoznavanja o sitnicama koje su bebi potrebne, takođe su korisne i za fizičku kondiciju buduće mame. Ali i budućeg tate.

Knjige

Ukoliko volite da čitate, tokom devet meseci iščekivanja, možete saznati mnogo toga o roditeljstvu. Stručne knjige iz pedijatrije, medicine, zabavne i šaljive knjige, časopisi o bebama i deci – neka budu vaša zajednička literatura. Ne morate čekati da vas ona nagovori; iznenadite vi nju i budite inicijator ovakvih događanja, koji se mogu pretvoriti u divan, svakodnevni ritual.

Poseta prijateljima ili rodbini koji imaju bebu

Ove posete vam mogu pomoći u smislu primera – kako to drugi rade?

U odnosu na to – da li vam se sviđa ili ne njihov način negovanja bebe – možete kreirati i svoj budući stav, ali i videti kako neke teorije izgledaju u realnim situacijama. Iako nam tuđa deca često posluže za planiranje sopstvenih pedagoških metoda, imajte na umu da će pola od planiranog biti zaboravljeno kada u rukama budete držali svoje dete. U svakom slučaju, posete kućama u kojima živi beba mogu da budu stimulativne i da služe kao podrška vašoj partnerki i vama.

20161215_211022

Škola roditeljstva

Ukoliko imate priliku u vašem gradu, budite redovan partner vašoj supruzi u školi roditeljstva. Iako nekim muškarcima ova ideja deluje kao odlazak „među žene“, iznenadićete se koliko ćete korisnih znanja i saveta tamo usvojiti.

I ginekolog Marija Milenković govori o važnosti VAŠEG PRISUSTVA u toku trudnoće partnerke.

Zbog specifičnosti situacije, sigurno ćete ih sve zapamtiti, neke sigurno bolje i od vaše trudnice.

To je ogromna unutrašnja satisfakcija mladim očevima – da nešto znaju bolje od majke, da su korisni svojoj bebi i da se osećaju ravnopravnim sa majkom.

A taj stepen sigurnosti, i znanje koje će nakon porođaja postati neprocenjivo – najbolje vam mogu dati škole roditeljstva.

One su mesto za deljenje iskustava, za razumevanje brojnih nepoznanica, i to sve vođeno stručnim i obučenim medicinskim osobljem. Tamo možete naučiti kako se pravilno drži beba, kako se presvlači, kako da pomognete trudnici kada krenu trudovi, kako da svoju bebu dočekate u vašem domu, šta su to kolike, kako se bebe hrane, i još mnogo informacija koje su do juče bile van polja vašeg interesovanja. A koje od danas postaju vaša najdraža briga.

20161215_211056

Ako se odlučite da kroz školu roditeljstva  zakoračite u svet trudnoće zajedno sa svojom partnerkom, nemojte na časovima kriti svoj strah ćutanjem.

Otpustite svoje muške kočnice i pitajte sve što vas zanima, sve što mislite da će vašoj bebi, partnerki i vama biti od koristi.

Odgovori koje dobijete od stručnjaka koji se ovom edukacijom bave, biće vam sigurna osnova za dalji napredak, za usavršavanje vašeg očinstva i svih lepota koje ono pruža.

Postaće osnova za sve buduće načine, pokušaje i uspehe, sva iskustva i metode, za sigurne zagrljaje i nošenje na ramenima, vožnju biciklom i prva slova.

Za sve što je važno.

Da li ste možda bili deo Škole roditeljstva?

Koja su vaša iskustva? Podelite ih u komentaru.

Da li biste pohađali ovu školu i zbog sebe ili samo zbog insistiranja parterke?

Tekst nastao u saradnji sa kompanijom Rosa, koja se svojim angažovanjem kroz projekat Škola roditeljstva, trudi da olakša period trudnoće svim budućim mamama i tatama.

 

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.