Blog

BICIKLOM NA POSAO – definitivno moj dan!

U moru obeležavanja Dana ovoga, Dana onoga… ima toliko svega i svačega, da prosto ne znaš da li da se smeješ ili plačeš… (Evropska noć slepih miševa 🙂 Dan zaštite podataka 🙂 Svetski dan bez mesa 🙂 …)

Evo i jednog koji je DEFINITIVNO MOJ, koji definitivno proslavljam!

Svetski dan „BICIKLOM NA POSAO“!

bic1

Ovako izgleda moje jutro do posla. I kada je sunčano, i pod oblacima i pod kišnim kapljicama. Jedino je sneg prepreka.

A evo zašto biste i vi trebali razmisliti o uvođenju održivog transporta u vaš život, u vašu svakodnevnu naviku. Do posla, ali i do drugih odredišta.

1. MOŽETE DUŽE SPAVATI – spremiti doručak, našminkati se, popiti čaj, odgledati jutarnje vesti… jer ćete bajsom stići bar 5 puta brže nego peške.

2. UŠTEDEĆETE – prvo svoje vreme, zatim sopstvenu energiju koju biste potrošili na samom početku radnog dana a koja će trebati kasnije, zatim novac na sve ono što troši auto, cipele…

3. RAZGIBAĆETE SE – jer je jutarnje pedaliranje savršen način da se mozak probudi i nahrani svežim vazduhom.

4. UVEK ĆETE IMATI MESTO ZA PARKIRANJE – sve i da firma u kojoj radite nema parking-prostor namenjen samo za bicikle (kao moja). U svakom slučaju lakše je naći malo mesta za dva točka, nego za celu limuzinu.

5. BICIKL NA POSLU – znači i mogućnost brzinskog „skoka“ do pijace, banke, pošte, bilo čega… dok ste na pauzi, kad imate slobodnog vremena tek toliko da još nešto obavite „u gradu“.

6. OPŠTE DOBRO – bicikl neće trošiti ništa (osim vaših kalorija) i to je njegova najveća vrlina, ono najbolje što on „radi“ za ovaj svet. Nema izduvnih gasova, nema eksploatacije nafte ni ljudi, jednostavno – savršeno 🙂

NIKADA NEĆETE OSTATI BEZ GORIVA 🙂

bic2

2 JEDINA PROBLEMA I PREDLOZI REŠENJA

1. Vaš poslodavac nema nikakav parking-prostor?

Uvek možete svoj bicikl parkirati ispred firme, ispred prodavnice u kojoj radite, s obaveznim zaključavanjem. Takođe, uvek će se naći neko dobre duše i namere, ko će vam dozvoliti da svog ljubimca ostavite u njegovom prostoru.

2. Bojite se krađe?

Krađe postoje, istina i nisu baš tako retke. Ali samo kod neopreznih i lakovernih vozača: „Ma neće ga niko…“ Naravno da sam ovo iskusila na sopstvenoj koži, tj. na sopstvenim biciklu. Ukrali su ga iz zgrade iako je bio zaključan. Lopovi su presekli sajlu i pa-pa… Ono što iskustvo uči jeste:

*čuvajte svoj bicikl na zatvorenom mestu, van stalnih pogleda prolaznika

*ukoliko to nije moguće – čuvajte ga na mestu gde će stalno biti vama „na očima“ (ispred radnje u kojoj radite, npr.)

*povremeno promenite mesto čuvanja, kako lopovi lopovi ne bi išli na „sigurnu“ lokaciju 

*zaključavanje – obavezno, posebno ako je na javnoj površini, tj. javnom trotoaru, parkingu i sl.

Bez obzira na ove „zastrašujuće“ rečenice, ne brinite da će vam odmah prvi dan na poslu neko ukrasti bicikl. Neće. Imajte na umu da se isto to može desiti i vašem automobilu.

Za odlazak na posao biciklom skoro da ne postoji izgovor. Meni do posla treba oko 5 minuta. A vama? Ko od vas svaki radni dan počinje sedanjem na dva točka? A šta vi ostali čekate?

 1. Negoslava kaže:

  … a da tebi nije neki Kinez pradeda? Ili bar ona Dara što je lajkovala pre mene?

  Sjajan i koristan tekst.

  1. jelena kaže:

   Hahahahahahahaa… Jedino ako Kinezi ne vuku neke korene iz Slavonije i Bosne 😀 Baš si me nasmejala! Hvala ti!
   (Vidiš, i Dara je Bosanka, ima tu nekih Kineza… 😀 😀 )

 2. Nermina kaže:

  Jedna od ljepših stvari koja se mom gradu ( u Bosni naravno 🙂 ) „desila“ ovog proljeća je uređene bisiklistička staza duga 4-5 km (konačnooooooooooo)

  P.S. super ti je ova curicanska torba 🙂

  1. jelena kaže:

   O, divno… konačno se neko setio da bude pametan 🙂
   Hvala ti, to je Avon torba.

 3. ŠtaSeKuva? kaže:

  Ja ti nemam veze ni sa Kinezima, ni sa Bosnom, sa Slavonijom možda malko, ali obooožavam da se vozam biciklom iliti điram bajsom (kako se to ovde kod nas kaže) :). Od kada su mi ukrali moj bicikli iz biciklane, ogrebem se, povremeno od muža uzmem njegov veliki bicikli na koji se jedva popnem i odvozam koji krug 🙂
  Sve prednosti si navela, ja tu više ništa ne bih dodala, a mane… pa, one su zanemarljive u odnosu na benefite 😀

  1. jelena kaže:

   Baš tako, potpuno zanemarljive 🙂 Molim te što češće grabi taj mužev bajs, i reci mu da malo spusti sic 🙂

 4. Lako je vama kojima je posao blizu i gde je sve ravno da uživate u vožnji bicikla.Ja do posla imam oko 25 kilometara i to .malo uzbrdo,malo nizbrdo što mu dodje isto jer kad se vraćaš onda ti ono što je bilo nizbrdo,dodje uzbrdo.Muž ima svoj bicikl pa nekad odemo do Ade kolima i onda tamo gde je ravno i ja provozam neki krug,da me mine želja.

  1. jelena kaže:

   Eto još jedne prednosti života u manjim mestima. Mislim da te uzbrdice ne bi bile problem, ali je kilometraža ipak velika. Sve do 10km je prihvatljivo. Ono što raduje, jeste da postoji Ada 🙂 Jeste da to nije pravi biciklizam (vađenje bajsa iz auta ili iznajmljivanje) ali je veliki znak da je čoveku stalo. A to je najvažnije.
   Hvala Milice na javljanju. Veliki pozdrav!

 5. icbmother kaže:

  U mom rodnom Somboru od momenta kad stasaš za bicikli, a to je 4-5, ceo grad je tvoj. Grad je izšpartan biciklističkim stazama, o zelenilu da nepričam. Pa kad zazdiš, posebno, prvi put bez ruku niz kilometarski bulevar, čini ti se da prosto letiš kroz nepregledni zeleni park. Nisam nikad primetila u detinjstvu da više muškaraca vozi bicikli od žena. Mada sasvim je drugačije kad koristiš bicikli kao osnovno prevozno sredstvo po gradu i rekreativna vožnja npr. ovde na Adi. Celo detinjstvo sam provela na biciklu i žao mi je što ovde u BG sad samo ponekad provozamo koji krug vikendom. To nije to.

  1. jelena kaže:

   Eh, Sombor… Nisam znala da tamo ima dosta staza…A znam dosta divnih ljudi odande 🙂
   Jednom prilikom me Draganin (Kondom oko srca) muž pitao „A kad ti voziš?“, misleći na bicikl… i jedva sam mu objasnila da je meni bicikl način života, a ne razonoda koju praktikujem od tad do tad. Tako da to-opšte nije-to 🙂
   Zato pratim i dajem on-line podršku bic.grupama Beograda, koji se bore da jednog dana svi uživate u BICIKLU 🙂

 6. Čarapice kaže:

  Kako ti samo zavidim na ovoj sreći!
  Pričala sam skoro prijatelju o tebi, o malim (a velikim) stvarima u kojima uživaš i koliko inspirišeš srećom koju širiš.
  Ovaj bicikl je samo deo, ali važan deo, zato – samo neka se okreće.

  1. jelena kaže:

   Hvala ti što me se setiš i spominješ… Mi smo baš nekako spominjali tvog D 🙂 Volimo bebaće, pa to ti je!
   A što se tiče bicikla… Želim svim „Betongrađanima“ da se što pre opamete i preplave centar grada dvotočkašima! Znam da to zvuči nemoguće, ali verujem da je to budućnost. Naravno – za kojom mi uvek kasnimo… Pozdrav draga!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.