MamaŽena

Depilacija mozga

Svaki put kada legnem ranije, oko 23h, kažem sebi – Jelena uzmi knjigu i čitaj! Čitaj Jelena!…i uzmem daljinski! Tako je bilo i neko veče. Šaltam, šaltam, kao gleda mi se nešto…i na TLC počinje emisija veoma primamljivog naziva „Maljave žene“. Naravno, ja kao i svaka ženska osoba, baš me zanima koja je to „maljava“, koliko je „maljava“, da li će joj uživo skidati „malje“… i počnem gledati.

Izvinite, ali ne mogu se više služiti stručnom terminologijom, prelazim na stručno srpski izgovor: dlake – večiti problem savremene žene 🙂

Nakon sat i  više gledanja dlaka svih boja, debljina i dužina, brazilske i holivudske depilacije, žileta, ispovesti devojaka koje su očevi zvali   „gorile“, ispovesti žena koje boluju od bolesti zvane „depilacija“… Više mi se nije ni spavalo, ni gledalo.

Pokušavam sve da razumem i stvarno mi je žao onih ekstrema, žena koje su u očaju počele da puštaju bradu i brkove, odustale od borbe sa hormonima… I odmotavam klupko, ne bih li došla do početka.

Ko je uopšte bio toliko DOKON, pa se setio da bi mogle žene, eto što da ne? počupati dlake s nogu, ruku, leđa?… Pa kakva je to žrtva? Nikakva! Samo da bi muškoj ruci  bilo mekše, nežnije, privlačnije. Ja sam ubeđena da je to ideja nekog teeeškog ženomrsca, ili homoseksualca!

trojka

Da stvar bude još bolesnija, oni su taj zločin počeli primenjivati i na sebi!muškarac plače

Ako se vratimo u prošlost, videćemo da su se prvi počeli depilirati muslimanski narodi, gde je čupanje dlaka jedan od uobičajenih rituala  žena. Jedna moja sugrađanka se udala u Egipat za nekog Muslimana i priča da ona i njene komšinice to redovno rade jedna drugoj, to im je kao odlazak na kafu, i depiliraju gotovo sve dlačice! I leđa, i stomak…Nema negde da se vidi jedna, makar i najsvetlija… Svašta! Meni je to stvarno previše!

O prirodnoj ulozi i funkciji  tih „monstuoznih izraslina“ na našem telu ne bih ovom prilikom, jer će upravo one presuditi protiv depilacije i brijanja. Svi verovatno znaju za šta služe dlačice na ljudskom telu, i sigurno ih priroda ne bi postavila na mesto gde nisu potrebne. Nemojte sumnjati u prirodu, može vam se obiti o glavu.

Da pojasnim: naravno da mi je lepše kada sam bez dlaka, ali baš toliiiiiiiiko preterivati i toliiiiiiiko se opterećivati? I što je najcrnje – zbog tamo nekog dokonog ženomrsca! A oni, hvala Bogu, ostadoše dlakave gorile! Što se više mi mackamo i pretvaramo našu kožu u svilu, oni sve više liče na kromanjonce! Nije fer!

I ko je to dozvolio? Pa mi žene! Nije moja baba partizanka ni znala za topli i hladni vosak, brijač sa tri „oštrice“, niti kremu za depilaciju nausnica. Ne! Ponosno je šetala svoje dlake i brinula o nekim drugim stvarima. Šta nam se to desilo?

džulija

Nakon ovog poteza poznate lepotice, neki su rekli „Fuj!“ a neki „Bravo!“ Ali i ti što skandiraju bravo, ne bi verovatno sebi dozvolili ovakav potez! Samo i jedino zbog predrasuda, osuđivanja, osećaja krivice zbog sve većeg pritiska javnog mnjenja.

Nije meni lepše depiliranoj zato što su mi noge takve i takve, nego zato što sam godinama slušala, čitala i gledala kako je to nešto pod moranje i kako je samo glatka koža lepa. Kako mi te dlačice nisu smetale u 10-oj godini? Imala sam ih i tada.  Pa naravno, jer tada nisam upijala tuđa mišljenja i izjave.

Da me ne shvatite pogrešno: nisam ja sad neka radikalna dlakava žena koja će od sutra početi sa demonstrativnom šetnjom svojih dlaka po ulici. Ne.

Ali sam definitivno protiv sve većeg pritiska kreatora modnog mnjenja (ako mogu tako nazvati te „krojače“), diktatora ljudskih sudbina i načina života. Stvar je otišla daleko predaleko. Nemojte joj dozvoliti da vlada vašim životom.

Pa šta ako nisam baš uvek spremna za tange? Pa šta ako ne depiliram i ruke, jer Bože moj rastu i tamo dlačice? Pa šta? Ko je umro od toga? Moj mozak, `vala neće!

 1. doroula76 kaže:

  Apsolutno se slažem. Preteruje se sa time. Dlake na našem telu postoje iz određenih razloga i tu im je i mesto. E, sada shvakako ćeš se složiti da je ženska noga lepša bez dlaka. U meni Julia Roberst i njen pazuh nisu izazvali nikakvu negativnu reakciju. Ja vidim jednu lepu, prirodnu, i talentovanu ženu. Čovek (žena naročito) je mnogo više od spoljašnjeg izgleda, ali kada će ljud to već jednom shvatiti?

  1. Da, upravo to: mi se još nekako i vadimo iz te gomile, ali mlade devojke se gnušaju same pomisli da nisu izdepilirane.
   Jeste ženska noga lepša bez, nego s dlakama, ali samo zato što su nas tako naučili. Sve mislim da bi se sa nama složili moj i tvoj pradeda?
   Bojim se da će i to, kao i mnoge druge stvari vezane za modu, otići predaleko, daleko od prvobitnog cilja…

 2. aprilia29 kaže:

  Kako pretjerivanje inače nije dobro, tako ni u ovom slučaju. Zna se gdje je sredina. I sve je dobro dok to radimo zbog sebe a ne zbog drugih.

 3. Tanja kaže:

  Svaka rasprava o njegovoj ostroj bradi i neredovnim brijanjem podstice me da se pitam da li sam ja normalna. Sama sebe ponekad maltretiram da bi bila izdepilirana a mrzi me. Jesam tad ruznija?

  1. A o njihovom brijanju da ne pričam…

 4. malabreskva kaže:

  To je zlo koje kad počneš, kraja nema 🙂
  Skidam i sa ruku i sa nogu i sa lica, još malo pa ću i sa ledja 🙂

  1. I ja isto tako… 🙁

 5. LaBiLnA kaže:

  Ja furam nausnice, bole mene za modu 🙂

  1. Zna se ko kosi a ko brkove nosi! 🙂 Go for it! Jea!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.