MamaŽena

Fakultet političkih nauka jedne žene

Sve vas, drage moje dame, koje redovno čitate ove moje tekstove, a koje pritom imate u kući male potomke i jedno poveće muško čedo, i koje živite u zabludi da ste diplomirale ovo ili ono – nažalost – moraću da razočaram.

Neopravdano napadnuta ovih dana od ljudoždera sa ekrana, padoše mi na pamet sledeće teorije: zar vam se vaš život kao majke i supruge ne čini kao politički ring? Kao ulazak u skupštinsku klupu na neodređeni mandat? Kao procedure koje treba doneti, izglasati i sprovesti u delo?

Ovako izgleda moj nacrt platforme:

(Super mi zvuči ovo predrndano preterivanje u izrazu 😀 )

Uvod u političku teoriju i njen istorijat

(Uvod u maminu teoriju i njen istorijat)

To je ono što svaka od nas pretresa po sto puta; da li da se uda ili ne? da li da rodi ili ne? kako se ova i ona porodila?.. Čitanje knjiga i članaka na temu braka i roditeljstva, čitanje knjiga o porođaju i debeeeelo utvrđivanje gradiva na temu disanja na porođaju, koncentracije, i ostalih lekcija. Ispit iz ovog predmeta se polaže samo jednom, nema drugog roka! Oni koji iz prve ne polože, moraće poprilično da plaćaju konsultacije, i obnovu ovog ispita-temeljca, bez garancije da će ga ikada položiti 🙂

Politička ekonomija

(Mamina ekonomija)

Ako žena ne savlada u prvoj godini ovaj predmet…. jao li ga njima svima 🙂 Posledice su dalekosežne. Uglavnom se razbijaju o glavu najstarijeg muškog čeda, ili pak o glavu roditelja dotične studentkinje. Ume se ovo polaganje otegnuti, ali nije nedostižno. Vrlo ga lako polažu studentkinje koje su vične veštačkim suzama i izbacivanju dekoltea 🙂

Strani jezik

(Bebin i mužev jezik)

Vrlo bitan predmet koji podržava sociologiju, a iziskuje nadljudske osobine svake majke, jer se u njen život, iz vedra neba, pojavljuje dijalekat s Marsa, nepoznati vokabular znan samo bebi i mužu. Nijedna od nas nije rođena sa znanjem da bebino „bu-bu“ znači „kišobran“, niti da muževljevo „m-hm“ znači „ne bih više“. Rečnik ovih reči, izraza i termina, ne bi po`vatao ni jedan lingvista, džaba mu trud! Njih će moći apsolvirati jedino majka, i to samo zbog ljubavi koja slova pretvara u predmete, zalogaje i zagrljaje 🙂

Sociologija

(Komšiluk i prijatelji)

Ako ste uspeli da provučete s šesticom ove gornje predmete, sigurno ste (bar fizički) spremni za nove okršaje u vidu socijalizacije. Moramo se pomiriti s činjenicom da nismo same na svetu, da oko nas živi mnoooooogo majki i porodica, baš kao i mi, „oduševljenih“ što su u suživotu sa nama. Na zasebnim kolokvijumima ćete polagati: smeškanje, dobardanovanje, kafenisanje, sporečkavanje, prećutkivanje i na kraju ćutanje i okretanje glave kao poslednji deo. Tek kada vas u jednom komadu, kao iz mašine za mlevenje mesa, izbaci ova gomiletina tupih noževa, možete sebi u ogledalu reći : Bravo ljubavi! Uspela si!

Osnovi prava

(Mamina prava)

Iako jeste premet za uslov, nama se baš i ne čini tako. Moramo potegnuti neku peticiju da bude prvi na listi i prvi u rasporedu polaganja! Što mi brate uvek na poslednjem času? Kada nam se više ne jede… ne uči… ne smeje… ne gleda tv… ne ide u grad… ne tušira… A imamo SVA prava: pravo da kuvamo, spremamo, ljuljamo i peremo guzu, dojimo, radimo, kafenišemo, čupamo obrve, negujemo cveće, pravimo albume, plaćamo račune, idemo na pijacu, radimo domaći… I još se žalimo??!! Samo one studentkinje koje sebi obezbede ocenu veću od 8, imaju pravo na seminarski rad „Ležim, spavam i šta hoćeš?“

Uvod u filozofiju

(Svi hoće sve)

Ovo je deo školovanja svake majke koja želi da od ponečega napravi svašta, da oblikuje najtvrđe i ukoreni kamen. Lepota polaganja je neprestano padanje i obnavljanje svakog dela ovog umetničkog dela školovanja, jer se usavršavanje ovog tipa neće izlizati ni nakon 100 godina. (Ni u ludilu ne pomišljajte na prepisivanje; ovo je faks u kojem će vam puškice samo odmoći.) Lepota filozofiranja u kući jedne žene jeste u neprestanom mirenju zaraćenih strana, traženju istine i razloga, čačkanje po porodičnoj prošlosti i usmeravanju ptića na stranu neba sa najmanje vetra. Definitivno, ovo je predmet koji treba ukinuti, kako bi se teret učenja smanjio i studentkinja imala više vremena za noćni život 🙂

I tako… Nakon što se izbauljate iz ove prve godine, koja će vam proći za 2 sekunde, verujte mi drage moje – spremne ste za sve! Za sve svetske ratove, pomore i krize, sve sledeće ispite koji će od vas stvoriti savršenu doktoricu političkih nauka -> ženu-majku!

Majku koja će imati u svakom momentu biznis plan, statut i progam!

Ženu koja će uvek planski negovati svoj stranački dom!

Majku koja će se uvek sećati skupštinske klupe svoje mladosti!

Ženu koja će biti spremna za koalicionu saradnju!

Majku koja će na svim izbornim listama osvojiti maksimalan broj gladnih glasača!

Ženu koja neće dozvoliti pad sistema, pad mraka na oči i pad svojih trepavica!

Majku koja uvek zna kome se daje glas, kome kusur a kome prigovor!

Ženu koja će uvek usvojiti sve porodične rezolucije, prijateljske uredbe i koja će dići ruku da kaže – „E, neće moći!“

skupstina-srbije-tanjug-1368018933-307283

Teren na kom igramo posle ovog fakulteta je okrugao, jer sve lopte završavaju na našoj polovini, svi kartoni u našim džepovima i svi faulovi u našim zviždaljkama. Sreća, pa se samo golovi računaju!

Jel sad jasnije – da smo sve diplomirane političarke?

Povezani članci

 1. Tanja kaže:

  Stvarno si mi pojasnila ovu vaznu diplomu koju zasluzujem osamnaest godina od ovog 02. marta! Ponosna sam na nju.

  1. Oooooo…pa, čestitam koleginice!

 2. oljaka kaže:

  Neobična, ali nadasve dobra komparacija! Potpuno logično objašnjena. Bravo, za novi vidik i tekst. Još je bolje što je satira, ali istinita.

  1. jelena kaže:

   Da 🙂 Ko bi rekao da sve predmete iz prve godine FPN-a mi žene završimo u prvim godinama braka 😀

 3. 13 godina u braku-potomci 12 i 8 godina, a cedo 47. Politicku ekonomiju sam polagala nekoliko puta, sve sa nekim klimavim ocenama. A najtezi mi je predmet uvod u filozofiju, e to da mi je da polozim, pa Bog da me vidi. Tu sam najtanja i to mi oduzima najvise energije.
  Sjajan tekst!

  1. jelena kaže:

   Meni filozofija k`о „dobar dan“, ali se zato gubim u ekonomiji… Nit mi idu logaritmi, ni dekoltovanje 🙂 Hvala za javljanje!

 4. Nadam se da se potencijalni brucoši neće poplašiti od ovog teksta…

  1. jelena kaže:

   Eeee, pa što bi njima bilo bolje nego nama? 😀

 5. icbmother kaže:

  Simpaticno i istinito. Koleginice sedi 10 🙂

  1. jelena kaže:

   Ooooo, divno da mi neko kaže da sednem! Hvala, hvala, hvala!!!

 6. ŠtaSeKuva? kaže:

  Sve sam ispolagala, osta mi samo crna (da ne kažem siva) ekonomija… Znači moram savladati dekoltovanje 😉

  1. jelena kaže:

   Taj seminarski treba predavati svaki dan 🙂 Ti imaš još jedan adut – kuvanje! Iskoristi ga 🙂

  1. blamamino kaže:

   Hvala 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.