MaminoBlago

Hajde Jano, decu da prodamo…

Mogu da tolerišem razne vrste bedastoća i gluposti, da ne reagujem na gomile kretenskih izjava i preskačem glupake na gomili, ALI – na decu sam hipersenzitivna. Ujedam i svađam se.

Ovaj tekst je samo dokaz za to.

Znam da on neće promeniti nacionalnu i roditeljsku svest u celini i pomoći da se ovaj problem reši iz korena, ali ako samo jedan roditelj bude promenio način i ugao gledanja na ovu stvar – ja sam uspela.

Svaki period je osetljiv za temu – korišćenje dece u političke svrhe – ali ovaj trenutni, posebno. Predizborna kampanja je u punom jeku. Sve vrvi od zastava, obećanja i najave Grimovih bajki. Sve se šareni, svi puni energije pred mikrofonima a u novčaniku – nula.

Kako pobediti nulu i ubediti vlasnika nule da će sve biti savršeno?

U šta udariti kao u adut?

Šta to najviše volimo i ne damo nikome?

Pa, decu, naravno.

Našu milu i rođenu dečicu za koju radimo, za koju se borimo, gradimo škole, puteve i fabrike, za koju bacamo đubre po ulicama i kupujemo radna mesta. Već će se ona uveriti i sama… Naša deca.

Uverićemo ih MI, RODITELJI – da je politika jedna velika kupoprodaja – ja tebi – ti meni. Pa, ko želi, može da trguje. Ja tebi glas, ti meni radno mesto, fotelju, platu, pare u raznim oblicima.

I složićemo se svi da su ove igrice vrlo lake i jednostavne, s obzirom kakvi ljudi ih igraju. Dovoljno je imati samo jak želudac. IMATE LI GA? IMATE LI GA JOŠ?

vu1

Foto-citat sa stranice opozicionar.com

Baš zato, što su tako proste i naivne, mogu se nekome učiniti kao dobre igrice i za decu.

U tom grmu leži problem.

Jer deca ne mogu da glasaju.

Idemo onda na prvu osobu do deteta, koja to već može da uradi. Da zaokruži.

Ponudim deci bombonu, a roditelj je tu da mi bude zahvalan što sam detetu dala slatkiš.

mamino blago, zloupotreba dece u političke svrhe

Tako se to radi.

Prosto k’o pasulj.

Vuk sit, ovce će da glasaju.

Da vam se posle ovakve otrežnjujuće istine ne bi smučilo od „slatkiša koje je dete pojelo“, predlažem da DOBRO RAZMISLITE pre nego ga odvedete na stranački miting, tribinu, radionicu, predavanje… raznih političkih igrača, koji se malo zanesu pa krenu u ovu najjaču ofanzivu koja vam se u prvi mah ne čini opasna.

Ne zaboravite da je političkim strankama zakonom dozvoljeno unutarstranačko okupljanje u razne sekcije, savete, unije i slično – tj. dat im je (čitaj: sami su ga sebi dali) instrument za skriveno političko delovanje, ono najfinije, umotano u celofan. Toliko fino, da vam se uopšte neće činiti lošim, čak naprotiv, baš zanimljivim.

Naravno, KORIŠĆENJE DECE U POLITIČKE SVRHE JE PROTIVZAKONITO, zato MISLITE SVOJOM, NE NJIHOVOM GLAVOM i zaključite –

 • šta će dete pametno čuti i naučiti u prvim redovima na političkim mitinzima?
 • da li su političari pravi uzori za dete?
 • šta je to dete dobilo a što već nije imalo, nekom radionicom u vrtiću, školi, oragnizovanom od strane političke partije?
 • šta dete ima od toga što ga je političar pomazio po kosi?
 • može li dete uopšte prepoznati osobu koja deluje unutar političke stranke?

Budimo iskreni prema sebi i prema svom detetu.

Budimo realni i mudri, jer samo takvi vredimo svojoj deci. 

I da ne zaboravimo – Jana će sve da proda, samo da zaigra…

Capture

4 odgovora na “Hajde Jano, decu da prodamo…

 1. nina2vatre kaže:

  Baš nedavno moja djeca nosala po gradu balone sa helijem, reklama neke partije u Njem… Dali im na ulici, oni naravno oduševljeni, nema šanse da im oduzmeš. A i meni bi svjedno, nemam pojma ni koji su ni šta hoće… Svejedno nismo glasači. I onda baš pomislim, bi li ih pustila da tako nosaju neke „transparente“ da smo bili u Bosni. Nema šanse, pa nek zavija koliko hoće.
  Ma kod nas ti se djeca vodaju po tim stranačkim fazonima kao što se vode na utakmicu i sl… Tajo i sin navijači… Seljakluk, to je glavni problem

  1. blamamino kaže:

   Eto, divan primer kako se udara u tanak led. Baloni, divna i uvek draga igračka za dete. Sa natpisom koji dete ne ume ni da pročita, a kamoli razume…
   U pravu si – ne korišćenje mozga čini razne gluposti.
   Nažalost, sve je više roditelja s nedovoljnom upotrebom istog :/

 2. Mirna kaže:

  Hvala Bogu da netko i o ovoj temi piše. Kad se već oni, političari, služe takvim prljavim i niskom trikovima kupovanja glasova, onda je na nama, roditeljima, da obranimo svoje dijete. Njemu nije mjesto na političkim okupljanjima. Niti treba služiti kao oglasna ploča. I ja se nadam da će ovaj tvoj tekst pomoći da zaštitimo najmlađe od budaleština koje svakodnevno (i svugdje po svijetu) servira politika.

  1. blamamino kaže:

   Hvala ti na glasu razuma.
   Sve što si napisala je tačno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.