MaminoBlago

Kako izgledaju cvet i list omiljenog voća vašeg deteta? Pogledajte

Verujem da vaši mališani obožavaju da jedu voće (bez obzira na stalne kritike po medijima) i da svako od njih ima neko omiljenu vrstu.

Takođe, znam da mnoga deca nikada nisu videla gde i kako raste njihovo omiljeno voće, iz prostog razloga što žive u urbanim sredinama, bez veće mogućnosti da to saznaju.

Tužna je činjenica da veliki broj dece misli da namirnice „rastu u Idei“ i ostalim prodavnicama i upravo zato imam potrebu da podelim fotografije cvetova i listova onoga što raste u mom okruženju, a što možete pokazati deci i učiniti im njihovo voće još milijim.

Dakle, klince u krilo i krećemo.

CVET I LIST JABUKE

Prva voćkica svih mališana i redovan član grupe omiljenih voćkica – izgleda baš ovako kada je beba. Cvetovi jabuke rastu u grupama. Beli su, sa nežnim nijansama roze boje. Mogu biti sitniji ili krupniji, u zavisnosti od vrste jabuke. Iz njih se kasnije stvaraju plodovi, a samo najbolji, najsnažniji postanu one jabuke koje jedemo (dok sitni plodovi otpadnu).

CVET I LIST KRUŠKE

Isto kao i jabuka, i bebe kruškice rastu jedna do druge, boreći se za svoj opstanak u toku rasta. One imaju cvetiće bele boje, sa dugačkim tučkom u sredini.

CVET I LIST JAGODE

Jagoda je zeljasta biljka koja raste samostalno na posebnoj peteljci, ili u manjim grupama. Beba jagoda ima uvek bele cvetiće i vrlo lepe i dekorativne listove. U torti, sa šlagom, šećerom, u sladoledu… Omiljena je.

CVET I LIST BRESKVE

Breskve rastu tik uz grane, bez peteljki, u ređem ili gušćem redosledu. Njeni divni, roze cvetovi daju posebnu draž proleću. Mogu biti sitniji ili krupniji, u mnogo nijansi roze boje, u zavisnosti od vrste breskve. Listovi su duguljasti, za razliku od većine listova ostalih voćki. Breskve pamtimo po soku iz flašice, ali i onom koji curi niz ruke u potocima, dok ih jedemo.

CVET I LIST TREŠNJE

Voće detinjstva. Najslađe su one koje se jedu s grane, bez obzira da li su zrele. Rastu u grozdovima, u paru, retko samostalno. Imaju raskošne bele cvetove koji prekriju celo stablo u proleće, kada se trešnjine grane pretvore u bele paperjaste oblake. Na zemlji.

CVET I LIST VIŠNJE

Nit’ nešto slađe, nit’ kiselije u isto vreme. Višnje su najveći stvaraoci fleka svakog detinjstva, mada bi se život bez pite s višnjama teško mogao zamisliti. Rastu isto kao i trešnje, grupisane, u grozdovima. Cvetići su uvek beli, i mogu biti krupniji i sitniji, u zavisnosti od vrste.

CVET I LIST ŠLJIVE

Cvetovi šljive su uvek bele boje, i veoma liče na cvetove trešnje i višnje. Imaju predivne žute tučke, duže od latica cveta.

CVET I LIST OGROZDA

Da li jedete ogrozd? Probajte. Mnogo je zdrav. Ovo je njegovo divno cveće. Pastelne tamnije crvene boje, sitno i veoma dekorativno. Cvetići ogrozda su iste boje kakav je i plod, tako da mogu biti žućkasti ili crvenkasti (kao ovaj na slici). Listovi su takođe veoma lepi i često se koriste za ukrašavanje uskršnjih jaja.

CVET I LIST CRVENE RIBIZLE

Iz ovih malih žućkastih cvetića koji podsećaju na ruže, porašće sitne, crvene, slatko-kisele bobice koje deca obožavaju. Neverovatno su zanimljive upravo zbog malih grozdova na kojima rastu i koji mame na grickanje. Listovi su toliko dekorativni, da nakon berbe, ova biljka može biti ukrasan, dekorativni žbun.

CVET I LIST ORAHA

Naši dragi drugari orasi imaju veoma zanimljive cvetove. Tačnije, orah, kao i većina koštunjavog voća, ima muške i ženske cvetove. Mali cvetići na golim granama su ženski, a resice su uvek muški cvetovi. Zanimljivo, zar ne? Njihovim divnim plodovima bogatimo naše kolače, obroke ili našu užinu. Njami!

CVET I LIST LEŠNIKA

Volite čokoladu s lešnicima? Ili lešnike u torti? O, da! Lešnik, kao i njegov ljuskavi drugar orah, ima ženski i muški cvet. I mnogo lepo i dekorativno lišće. Priroda je tako „udesila“ da listovi uvek izrastu nakon oprašivanja, jer tako manje smetaju svojim cvetićima pri tom važnom poslu.

p.s. Znam da deca mnogo vole i banane, ali južno voće nisam navela, jer sam htela da vam ponudim lične, originalne fotografije voća koje raste pod našim podnebljem.

Da li vam se svideo post?

Koje je omiljeno voće vaše dece, a koje raste na našim prostorima?

 

4 odgovora na “Kako izgledaju cvet i list omiljenog voća vašeg deteta? Pogledajte

 1. Potpuno si u pravu da mnoga deca ne znaju kako izgledaju listovi i cvetovi omiljenog im voća. Tužno je što to i neki odrasli ne znaju. Pre svega mislim na ljude koji su rođeni i odrasli su u gradskim sredinama, gde na žalost nisu imali priliku da se upoznaju sa istim. Mnogo mi se dopao tvoj tekst i sigurna sam da će ga mnogi roditelji pročitati zajedno sa svojom decom, pa im makar preko ekrana pokazati kako izgleda njihovo omiljeno voće pre nego što to i postane 🙂

  1. blamamino kaže:

   Pored lepote ovog cveća, moj prvi cilj jeste upravo deljenje informacije o izgledu. Nadam se da će neko od roditelja biti motivisan da se malo više posveti drveću, cveću i biljkama uopšte, nakon ovog posta. Ako je samo jedno dete sedelo u krilu svoje mame i pogledalo ove slike – ja sam uspela 🙂

 2. Aprilia29 kaže:

  Jel ovo sve iz tvog dvorišta? Kad budemo prolazili kroz Šid da mi to uživo vidimo (pojedemo :)))

  1. blamamino kaže:

   Skoro sve 🙂
   Javi se i svratite!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.