MaminoBlago

Kako izgraditi dobar muzički ukus kod dece?(bez muzičke škole)

Neki dan sam pogledala video na kojem DJ Krmak zabavlja punu kafanu.

Svi pevaju, posebno deca.

U glas, više se deru nego što pevaju, grme „Celo selo šmrče belo“.

Roditelji pijani, u transu što prisustvuju svirci takve „zvezde“, ludilo, haos…

Deca k’o deca, gledaju u starije i kopiraju svoje obožavane osobe.

Mame i tate.

Razumem.

Nema svako mogućnost da se rodi u porodici istančanog, prefinjenog muzičkog ukusa i da odrasta sa roditeljima koji su upoznati sa raznim žanrovima muzike.

Verujem da postoje i oni roditelji koji bi hteli da svoje dete upute u sferu dobre muzike, ali nisu sigurni kako to da urade i da li je ono što rade ispravno.

Evo nekoliko dobronamernih predloga, ali prvo bismo trebali zajedno da definišemo pojam „kvalitetna  muzika“.

Evo moje definicije, a vi me molim vas ispravite ili dopunite u komentarima:

Kvalitetna muzika podrazumeva sve muzičke sadržaje, svih vrsta i formi, koji pokazuju talenat i muzičko obrazovanje izvođača, a koji za cilj imaju uživanje i širenje ispravnih, univerzalnih etičkih poruka.

To je ono što ja mislim.

Dakle, nije samo klasika kvalitetna. Niti samo pop. Niti samo narodnjaci.

Mislim da svi žanrovi imaju svoje blistave zvezde i to je divno.

Dato nam je toliko mogućnosti. Zašto ih ne iskoristiti?

I zašto da ih ne koriste i naša deca i tako oplemenjuju svoj život.

A kako do tih melema dovesti i našu decu?

Lako.

Držeći ih za ručice.

Dakle, ako želite da vaše dete konzumira kvalitetan muzički sadržaj tokom svog života, krenite s usvajanjem od momenta kada se rodi. Stvarajte dobre navike na sledeći način:

1.BIRAJTE NAJBOLJE

Oplemenite vašu muzičku kolekciju najboljim izvođačima. Čak i ako niste sigurni, uvek možete potražiti pomoć stručnjaka, prijatelja, interneta… ko je iz koje oblasti najkvalitetniji. Puštajte ovu muziku redovno u svom stanu i dete će se jednostavno navići na tonove ove vrste.

 

2. PEVAJTE PRED DETETOM

Nemojte se stideti da pevate pred svojim detetom. Mnogi roditelji to izbegavaju. Ako želite da vaše dete uživa u nekim pesmama, to ćete lakše postići ako dete vidi da i VI uživate u njima. Jer – vi ste njegov idol.

3.SLUŠAJTE RADIO PROVERENOG KVALITETA

Ukoliko niste sigurni u svoj muzički izbor, poverite taj zadatak – radiju. Postoji mnogo radio stanica sa veoma kvalitetnom i biranom muzikom, sa programom na kojem se radi i koji se priprema, gde voditelji govore pravilno, ne psuju i vode računa o svakoj reči. To su radio stanice sa školovanim muzičkim urednicima i ostalim profesionalcima koji vode računa o kvalitetu i aktuelnosti muzike koju emituju, ali i o svojim slušaocima.

Slušajući kvalitetan radio-program, dete usvaja njegov muzički sadržaj koji postaje njegov „ukus“.

Takođe, radio je vrlo praktičan muzički edukator: uključite ga i nemate više posla oko njega. 🙂

Lični deo:

Ja sam i svoj i muzički ukus svoje dece izgradila na muzici i programu Radiju 202. Nebu zahvaljujem što mi se skala radija zaustavila na njihovoj frekvenciji, daleke ’86. godine. Jednom sam im čestitala rođendan ovako a imala sam sreću i da sarađujem sa njima.

4.PONUDITE DETETU MUZIČKI TV PROGRAM

Budući da deca redovno gledaju televiziju, vrlo je korisno ponuditi im nešto što će obogatiti njihov muzički ukus, a ne samo zabaviti ih. Muzičke emisije, snimci koncerata kao i spotovi kvalitetne muzike, biće im mnogo zanimljivi, bez obzira kojem žanru pripadaju. Činjenica je da se brže uči gledajući u slike, a posebno ove šarene, obojene kvalitetnim zvukom. A kada se nešto nauči u mlađem dobu, onda to ostaje zauvek.

Znam da mnoge mame redovno puštaju deci brojne YouTube spotove za decu (i dobro je ako se detinjstvo započne sa dečijim pesmicama), ali nije zgoreg nekada im ponuditi i muziku koja nije pisana za njih. Čisto zbog usvajanja muzičkog sadržaja.

5.IZBEGAVAJTE ŠUND

Naravno da dete neće „pasti u ruke muzičkog šunda“ ako se povremeno nađe u društvu, kući, okruženju gde se emituje muzika sumnjivog kvaliteta, ali redovan boravak u takvoj sredini – mogao bi da utiče na njegov muzički ukus. Činjenica je da deca koja rastu uz rok – verovatno i sama postaju ljubitelji roka, ona koja rastu uz narodnjake – njih vole najviše. Tako da… Vodite računa u kakvom muzičkom okruženju se dete nalazi kada je u kući, ali i van nje.

Ukoliko se ovako ili slično postavite, nema razloga za zabrinutost u vezi muzičkog ukusa deteta. Klasika, pop, rok, dens, narodna – sve je jedno.  Nije retko da ljudi istančanog muzičkog ukusa vole mnogo žanrova muzike u isto vreme, jer ne mogu odbaciti ili upoređivati dobro s dobrim.

Ukoliko dete zaista nauči da uživa u muzici, velika je verovatnoća da će poželeti i muzičku edukaciju u muzičkoj školi. Kakva sreća! I kakav početak čarolije…

Imate li vi neki savet?

Dopunu za definiciju? 

Povezani članci

 1. Skitarnik kaže:

  Super metode i mnogo vađna tema. Ja redovno solim pamet. „Ne znaš ni jednu pesmu Bitlsa? To je opšta kultura, ne mora da ti se sviđa.Oni su svirali ovo“ .Pa pustim. Zadnjih godina je umrlo mnogo velikih zvezda. Eto prilike da ih upoznaju. Pa pustim.
  Uglavnom, ćera je od malih nogu na plesu (modernom) pa sluša samo stranu muziku. Kod nas ceo dan radi VH1. Nije da imam nešto protiv domaće muzike (ok imam, i na Raste, Krmke, Mimi Mercedes… zajedno se zgražavamo) Ipak, na toj stranoj sceni je veća konkurencija i ne postaje se olako zvezda. I nisu presudne velike sise 🙂

  1. blamamino kaže:

   Kod nas je dvestadvojka dežurni edukator, ali i YouTube strana muzika. Počeli smo od dečijih pesmica a sada prate sve najveće svetske hitove, među kojima ima dosta obrada starih hitova koje pominješ, tako da i na taj način upoznaju starije izvođače. Na ove muzičke mediokritete koje si nabrojala se zgražavamo ili smejemo.

 2. cy3a kaže:

  И нама је скала радија закуцана на 202. Музичко образовање су започели са дечијим песмама, али су наставили са народном музиком (Станиша Стошић, Јордан Николић…), духовна музика је такође присутна, тата их образује из рока, попа… Тако да… Слично размишљамо, сличмо деламо 🙂

  1. blamamino kaže:

   Blago nama 🙂

 3. To je to. Odavno primenjujem ove savete. 😊

 4. Milica Milošević-Meseldžija kaže:

  Divan i veoma koristan tekst!
  Inače, Klincijadu i neprevaziđenog Jocu prosto obožavamo da slušamo, doduše kao i sve ostalo što nam dvesta dvojka nesebično nudi! 🙂

  1. blamamino kaže:

   Hvala! Da, i mi isto – obožavamo 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.