fbpx

Kako sam smanjila peglanje na najmanju moguću meru?

Peglanje – omražena reč kod mnogih žena, a ja sam jedna od onih lujki koji vole da peglaju.

Eto.

Šta da radim?

Volim.

Samo ta činjenica opravdava moje nekadašnje peglanje za novac, kada sam znala peglati i 6 sati, s pauzom od 30′.

Umislila sam da je to povezano s mojom životnom kletvom da stalno ispravljam neke krive Drine i dovodim u red razne džumbuse.

Elem, volim.

ALI, nekada, kao  i za razne druge ljubavi – nema se vremena.

Za neke od tih „drugih“ možda i možemo da nemamo, ali za peglanje… ponekad stvarno moramo pronaći koji minut.

Kada u naš život uđu deca, pa se mame pretvore u hrčka, pa vuku sve i svašta iz prodavnica u ormare, pa se ta ista lepota skine sa žice za sušenje, E! onda stvarno poželimo biti pravi, pravcati hrčak sa krznom koje se – ne pegla!

Zato sam ja, kao i svaka druga žena koja postane svesna raznih božetisačuvaj nepotrebnih rituala i poslova – odlučila da svoju ljubav prema peglanju preusmerim ka ljubavi prema sedenju, ležanju, pisanju bloga, čitanju i ostalim duševnim zanimacijama.

peglanje, mamino blago

Naravno da postoji veš koji peglam, ali evo šta redovno radim kako bih što ređe držala peglu u rukama:

1. NE PEREM VEŠ BEZVEZE.

To znači da ne perem stvari koje obučemo na sat, dva ili tri i koje se za to kratko vreme uopšte ne isprljaju. Znam da mame često u korpu bacaju veš koji stvarno nema potrebe prati, samo zbog pitanja koje postavljaju sebi: Kako sad ovo da vratim u ormar?

Lepo.

Složiš.

Ostaviš.

Zatvoriš ormar.

Odeš.

2. NE PEREM VEŠ NA VISOKIM TEMPERATURAMA.

Visoka temperatura samo gužva veš, zato je uvek smanjujem do minimalnog broja pod kojim će veš biti opran.

Šareni veš (koji je u većini) nema potrebe prati na više od 40°, osim ako nije baš baš jako flekav.

Beli veš možemo podeliti na: onaj koji je potrebno iskuvavati na 80° i više (donji veš, peškiri, bela posteljina, kuhinjske krpe…), kao i na onaj koji ne moramo baš uvek gnjaviti velikom toplotom (majce, duksevi, garderoba sa likrom…).

S obzirom na koncentrovanost današnjih deterdženata, nije potrebno toj snazi dodavati još i visoku temperaturu.

3. NE VERUJEM DA ĆE NAS POJESTI BAKTERIJE.

Posebno u periodu dok su mi deca bila bebe – sa svih strana su do mene stizala upozorenja da se bakterije sa dečijeg veša najbolje tamane – peglanjem. Da treba peglati sve: od peškira do cucle (skoro). I ja sam tako u početku i radila. Kada sam shvatila da mi je dete živo i zdravo i u gegicama koje nisam stigla ispeglati – probudila sam se.

Naravno da stvari koje dolaze u kontakt sa nežnom bebinom kožom treba ispeglati, ali ne moramo baš sve stvari svrstavati u tu grupu. Posebno mislim na brojne stvarčice od pliša, koje su nakon omekšivača – bukvalno spremne za oblačenje.

Takođe, ako verujete u bakterije i ostale štetočine koje jedu kožu, onda bi trebalo peglati unutrašnjost (naličje), a ne lice garderobe. Jer samo naličje dodiruje kožu.

Ukoliko peglate zbog bakterija, razmislite dobro koje još prljavštine svakodnevno dolaze u kontakt sa kožom (ustima, očima) vaše dece i ostalih ukućana – i shvatićete da je vreme da – isključite peglu.

4. KORISTIM OMEKŠIVAČ.

Omekšivač skoro i da ne biram po mirisu. Prijatni su mi skoro svi više-manje i ono što ja tražim od njih je da budu – jaki.

Ovo „jaki“ možemo prevesti kao kvalitetni (da se bolje razumemo).

Činjenica da omekšivači „opuste“ niti tkanine, koje onda ne stoje kruto slepljene i ukočene, a sve to za nas znači – manje peglanja.

To tražimo.

5. VADIM VEŠ IZ MAŠINE ODMAH PO ZAVRŠETKU PRANJA.

Što duže ostavite veš u mašini nakon pranja, on će se više „utabati“ i gužvati. Težina vode sabija niti, presuje komade i slaže vašu gomilu za peglanje – ka plafonu.

Zato ja uvek uključujem mašinu kada sam kod kuće. Ne zato što će možda nestati vode/struje, nego da bih ja, čim završi centrifuga – krenula u akciju.

6. ŠIRIM VEŠ MAKSIMALNO.

Sve one komade odeće, koji mogu da se poluispeglaju širenjem (košulje, haljine, duksevi na zip, mantili, bluze, suknje…) – tako i širim. Ili na vešalice (u toplim mesecima idu napolje) ili na krila moje žice za sušenje (žičani stalak), ali i ponekad na razne stolice u blizini. Ne samo da se veš tako manje gužva, nego se brže i suši.

peglanje, mamino blago

7. ŠIRIM VEŠ UREDNO.

Ravno, po ivicama, pod konac. Onako kako ga stavljam i na dasku za peglanje. Na taj način ne pravim dodatne gužvane linije koje treba peglati. Kome to još treba?

8. BIRAM BOJU GARDEROBE PRI KUPOVINI.

Boja. Da, boja garderobe mnooooogo znači i za peglanje, ne samo za izgled. Moje iskustvo kaže da svetlije boje više plaču za peglom od tamnijih.

Takođe, najzahvalnija boja, kada je peglanje u pitanju, jeste SIVA. Zato, ugodite sebi kada kupujete: gornje i donje delove za svaki dan, za vanjske poslove, za dečije sportove… i uopšte garderobu koja se često nosi, prlja i pere.

9. KUPUJEM GARDEROBU S LIKROM.

Jeste da se ova caka može primeniti (uglavnom) na garderobu ženskog dela vaše kuće, ali  – nema veze. I to znači. Zato za sebe i svoju ćerku često biram majce, bodi majce, trenerke, haljine, šorceve, dukseve – sa nekim procentom likre. Samim tim što je elastična, naša drugarica likra za ruku drži i sav pamuk u svojoj okolini i čini da je sve lepo i ravno – kad se obuče. A da se ne pegla. Divno.

10. TERAM MODU.

Postoje neki delovi garderobe koji su samo izgužvani – moderni. To su uglavnom majce, košulje, suknje… i još dosta komada odeće koju možete izabrati za sebe i one koje peglate. 100 puta sam u sebi i naglas rekla „Hvala dizajneru koji je OVO proglasio modernim!“ Verujem da je to neka žena, ili muškarac koji mnogo voli žene. Ko je – da je, hvala!

11. ONO ŠTO VIDIM – NE VIDIM.

Prestala sam da cepidlačim, da tražim dlaku u jajetu, liniju koju sam mogla a nisam dobro prepeglala, da gledam u nešto što je Jelena-perfekcionista nekada primećivala. Da se ne lažemo – vidim ja to i danas, ali  – ODLUČILA SAM da ne vidim.

Odlučila sam da budem perfekcionista u nekim drugim poslovima. Onima koji su važni za moje duhovno i fizičko zdravlje, koji unapređuju mene kao ličnost i kao majku, oni koji hrane našu porodicu ljubavlju i intelektualnim razvojem.

 

I za kraj…

Znam da si mogla nešto ispeglati za sve ovo vreme koje si provela čitajući moj blog.

Mogla sam i ja.

Ali nisam.

Radile smo obe ono što više volimo, što nam više prija i što nas kao žene raduje.

A to i jeste cilj ovih saveta.

Da uštediš vreme tamo gde možeš, kako bi radila ono što voliš, što ti prija i što te kao ženu raduje.

Samo napred!

 

Da li vam se sviđaju saveti?

Imate li neki vaš? Slobodno ga dodajte u komentaru.

 

Prati Mamino blago putemFacebookinstagram

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

23 thoughts on “Kako sam smanjila peglanje na najmanju moguću meru?”