MaminoBlago

Koje su Najpametnije Igračke za Decu?

Kupovina igračaka deci, jedna je od najčešćih kupovina svake mame.

Kupujemo ih u šetnji, na putovanjima, u supermarketima, za posebne prilike ali i bez ikakvog povoda.

Jednostavno, deca ih vole i traže.

A mi smo tu za njihove želje.

I to je sasvim u redu.

Naravno da često kupujemo i što treba i što ne treba, i da bismo se trebale voditi realnim potrebama i mogućnostima, ali – ovo je valjda najbezbolnija ljubavna greška koju možemo sebi priuštiti 🙂

U šarenilu svega što kupujemo svojoj deci, zanimljivo je da uglavnom sve zapinjemo na istim ili sličnim igračkama.

Koje to igračke najčešće kupujemo?

Sve igračke koje kupujemo svojim klincezama i klincima, možemo podeliti u tri grupe:

 • klasične – one koje su uvek aktuelne
 • moderne – one koje nastaju pod uticajem medija
 • edukativne – namenjene prvenstveno za edukaciju

Deca uglavnom sve igračke dele na zabavne i dosadne 🙂

Mame najčešće kupuju lutke, kamione, kockice, CD crtaće, plišane igračke, sličice za albume, životinje od gume i plastike, i sve ostale, mnogobrojne. Znate i same da neke od njih dete koristi dva dana, pa onda više nikad, ali jednostavno, nekada je i potrebno u praksi doživeti spoznaju vrednosti neke igračke. Koliko god nam drugi govore da je nešto „čista gupost“ i da to nešto „detetu uopše ne treba“, to ne znači da naše dete neće od te iste igračke izvući najbolje, i ne znači da mu ona neće postati omiljena.

Naravno, postoje i one koje stvaaaaarno ne vrede ništa, koje smo prežalile čim smo platile, ali dobro… Ako je naše čedo bilo srećno, bile smo srećne i mi.

Nepotrebno gomilanje igračaka jeste problem, ali nije najveći koji možemo stvoriti detetu i sebi tokom odrastanja. Uvek postoji rešenje za višak: poklanjanje drugarima, humanitarno doniranje, ili prodaja.

Bilo da kupujete igračke oprezno, instinktivno, po nalogu deteta ili svojoj želji, možda vam mogu pomoći ovi saveti za odabir. Iz mog ugla, ovo su

6 najpametnijih igračaka za decu

 

1.PLIŠANI MEDA

– ili neki drugi plišani drugar; drugar za prve, nežne trenutke sigurnosti i sreće. Drugar za maženje i zamenu za sve drage ruke koje ga grle, a koje ne mogu biti tu sve vreme. Plišani drugar koji se hrani, uspavljuje, vodi u šetnju i kupa (mada nerado). Onaj koji uvek dobije neko čudno ime. Onaj koji sedi, spava, čeka u uglu krevetića, ili je zgužvan pod malom mišicom, celodnevno, svakodnevno.

Plišani meda može da se „pojavi i u liku“ pelenice, ćebenceta ili jastučeta 🙂

20160329_163539

naš meda „Manja“, viri kroz ogradicu

Plišani drugari su emotivni oslonac, zamena za maženje, nežnost zagrljaja, motivacija za prve reči, podsticaj za druženje, poziv u igru i maštanje.

20160329_163519

Manja + 1 godinu, naopačke

Plišani drugar nije igračka. Plišani meda je čista ljubav.

2.LOPTA

– iako se lopta više kupuje dečacima, ona je jednako korisna za oba pola. Veštine koje dete razvija igrajući se sa loptom, važan su deo razvojnog procesa. Sva deca imaju koristi od bacanja, hvatanja, šutiranja ili vođenja lopte, jer na taj način razvijaju mišiće i krupnu motoriku, razvijaju sposobnost procene, koordinaciju ‘oko-ruka’, kao i osećaj za vreme.

Lopta omogućava detetu da kontroliše igru pokretom svoga tela, podstiče dečiju radoznalost, pomaže prohodavanje i socijalizaciju. Dobrodošla je u svakom periodu, jer je to definitivno igračka koja raste sa svakim detetom.

3.KOCKICE

– igračke koje čine osnovu svih igara, mogu biti sve, samo ne dosadne. Jednostavne i zabavne, kockice razvijaju fine motoričke veštine dece i uče dete da „reši problem“. Neprocenjivo.

Zabava slaganja kockica se ogleda u mašti, kreativnosti ali i destrukciji. Jer, dete će jednako uživati u slaganju „do poslednje kocke“, zamišljanju najlepšeg dvorca, ali i u rušenju svog remek dela 🙂 Slažući kockice, dete će nesvesno usvajati prve koncepte rane matematike, geometrije, naučiće kako se rešavaju problemi, šta je uzročno-posledična veza, kako izgledaju slova i prvo čitanje (na štampanim kockama).

Kada dete nauči sve osobine kockica (oblik, veličinu, težinu i stabilnost) – kreće avantura u čarobnom svetu kućica i dvoraca, mostova, zgrada i drveća, životinja… celog sveta.

I još nešto – kockice nisu igračke samo za dečake 🙂

4. PRIBOR ZA CRTANJE

– papiri, blokovi, sveske, zidne i stone table, bojanke, hameri zalepljeni na zid + razne vrste olovaka i bojica = nepresušni su poligon za razvoj malog deteta.

Svaki potez olovkom koji dete napravi u direktnoj je vez s njegovim načinom razmišljanja, tj.razvoja moždanih funkcija. Dečiji crteži otkrivaju dečije emocije, želje, strahove illi potrebe. Crtanje i bojanje je najbolji način za razvoj mašte i kreativnosti deteta, zato bi svako dete trebalo da ima pristup bilo kakvom materijalu za „šaranje“.

To naravno, ne znači da će sva deca postati slikari, ali kroz ovu tehniku izražavanja, mogu naučiti da oslobode svoj unutrašnji svet.

Prateći dečije pisanje i crtanje, mi roditelji, možemo saznati mnogo toga o svom detetu, posebno o introvertnoj deci, čije su misli i emocije duboko sakrivene. Takođe, praćenje dečijih radova, može otkriti i eventualni problem koji dete ima, a sakriva.

Prvobitno crtanje kasnije dovodi do pisanja slova, i nepisano je pravilo da deca koja se mnogo „druže“ sa olovkama i bojicama, vrlo rano nauče pisati slova.

20160329_164047

I još nešto – bojice nisu samo igračke za devojčice 🙂

5.KNJIGE

Za mnoge roditelje, knjige nisu igračke. Knjige su – knjige.

Ali, ako pod igračkama smatramo sve materijale za zabavu i edukaciju dece, onda to knjige svakako jesu.

U najranijem dobu, slikovnice raznih materijala, formata i sadržaja, neprocenjivi su izvori znanja, zabave, ljubavi, zanimacije, nežnosti – za dete. Zato uvek treba da budu na dohvat dečije ručice, tj.dostupne za listanje. Knjigice smiruju decu, jer svojim pričama bude dečiju (prirodnu) radoznalost, koja okupira dečiju pažnju, i usmeravaju je na jedno mesto.

Ne samo što pričaju priče, knjige decu uče i boje, odnose među ljudima, prirodne zakone, i još mnogo toga što je potpuno novo detetu, koje još nije zakoračilo u svet, tako čudesan i zanimljiv.

6.KARTICE, DOMINE, PUZLE

– grupa igračaka prvenstveno edukativne namene, nastalih u skorijem periodu. Često su nazivani „Montesori didaktički materijal“, budući da se čuvena Marija Montesori u svom radu koristila nekima od ovih edukativnih materijala. Razvoj ovih igračaka je u stalnom rastu, tako da možemo birati u širokoj ponudi materijala koji pre svega: navode na razmišljanje, logičko zaključivanje, povezivanje, asocijacije i rešavanje problema.

U ovu grupu igračaka spadaju razne vrste puzli, kartica, domina, tabli, ali i ostalih upotrebnih predmeta koji mogu poslužiti u edukativne svrhe. Najveća prednost edukativnih igračaka, jeste u tome što se vrlo lako i jednostavno mogu napraviti kod kuće, od strane roditelja ili dece.

Kartice za učenje reči ili igru memorije, možete preuzeti u ovom tekstu, a evo i predloga za tri edukativne igračke, koje ćete napraviti za tren:

RAZVRSTAVANJE CVETIĆA – za decu od 1,5 – 3 godine

Potrebna je jedna veća posuda i nekoliko manjih, kao i cvetići raznih boja i vrsta.

1.nabrane cvetiće pomešati u veliku posudu…

2.i dati detetu da ih razvrstava – svaku vrstu u posebnu posudu…

U ovoj igrici, dete uči boje, nazive cvetića kao i klasifikovanje stvari po njihovim osobinama 🙂

20160327_154002

za ovu igricu možete koristiti razne stvari: semenke, bockalice, puzle, kocke, trakice, povrće, lutkice, gumene dinosauruse… 

(evo primera)

20160328_175225

SASTAVI SLIKU – za decu do 4-7 godina

Potreban vam je jedan običan beli papir, bojice i makaze.

1.dete na papir nacrta i oboji bilo šta: svoju igračku, sebe i brata/sestru, igranje u parkiću, omiljenog dinosaurusa…

2.iseče (samostalno, bilo bi poželjno) ovu sliku na 10, 20 delova, nepravilnog oblika…

3.promeša delove i polako ih sastavlja, kao puzle…

 

20160329_162217

Lepota ove igrice je u njenoj jednostavnosti i svakodnevnoj inovativnosti. Jer se nove „puzle“ mogu praviti svakoga dana, od svakog crteža 🙂

OD ČEGA SE PRAVI OVA HRANA – za decu od 5 godina i stariju

sladoled

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.na papir nacrtajte razne namirnice: vodu, mleko, voće, povrće, brašno, šećer, čokoladu, jaja…(Ili sličice namirnica pronađite u časopisima i novinama.) Isecite ove sličice, svaku zasebno…

2.na drugi papir napravite tabelu sa objašnjenjima-zagonetkama ovih namirnica, a koji se odnose na hranu koju ste zamislili.

3.čitajte detetu objašnjenja, navodeći ga da samo otkrije o kojoj namirnici je reč. Kada dete pogodi pojam, neka zalepi sličicu namirnice u datu kolonu…

(Ukoliko ste praktična mama, za ovu igricu, umesto crtanja, možete koristiti i prave namirnice – one koje mogu da se zalepe za papir: brašno, griz, ljuske od jaja, zelenu salatu, so, čokoladu…ili ambalažu sa pakovanja namirnica koje imate u kući, a koje dete prepoznaje. Jeste džumbus, ali je super zabavno 🙂 ) 

Mamino blago vam poklanja materijal za „pravljenje“ sladoleda 🙂 Slobodno preuzmite dokument i uživajte!

Pravimo sladoled ovde

Ovo su – iz mog ugla – najpametnije igračke, koje čine osnovu igranja svakog deteta. Sve ostale, naravno da su dobrodošle, i sve dok se ne preteruje, imaju svoju svrhu u životu deteta. One čine život lepšm, šarenijim, stvaraju uspomene i čine da se smejemo s našom decom. A to je najvažnije, zar ne?

A vi, koje igračke kupujete svom detetu?

Koje su se, po vama, pokazale kao najpametnije?

Da li vam se sviđaju predlozi igrica?

 

 

 

 

 

Povezani članci

4 odgovora na “Koje su Najpametnije Igračke za Decu?

 1. Čarapice kaže:

  Svaka čast za ovaj tekst! Svaka igračka može postati edukativna ako se detetu prepusti da je upozna, istraži i primeni sve njene mogućnosti. U tom slučaje se uvek pokaže – što jednostavnije, to bolje. Iako je D baš i ne voli, moj glas ide lopti. I knjigama, naravno. 🙂

  1. blamamino kaže:

   Hvala 🙂 Uživajte u igranju. U dvoumljenju između svih ovih, i meni lopta deluje nekako naj 🙂 Naravno da ne bismo mogli ni bez ovih ostalih…Ali jednostavnost je ono što ih čini najboljima.

 2. Skitarnik kaže:

  Moji klinci nikad nisu znali da se igraju. A i u tim retkim trenucima, igračke su nezanimljive. Jastuci, flaše, toalet papir i sve drugo je zanimljivije…

  1. blamamino kaže:

   I moji su taj „arsenal“ redovno koristili, ali i ovaj. Od svega navedenog, verujem da tvoji bar loptu vole 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.