MamaMama

Kome trudnice više veruju: internetu, knjigama ili školama roditeljstva?

Kome se trudnice najčešće obraćaju za savete?

S kim dele svoje velike dileme i kome postavljaju najintimnija pitanja?

Kada biste danas zatrudnele, koga biste pitale ono što vam je nejasno?

Da li bi to bio sveprisutni mister Google, ili biste kupile najprodavaniju knjigu o roditeljstvu?

Ili biste pak, otišle u školu roditeljstva i lično postavljale pitanja stručnjacima?

Kome trudnice veruju najviše?

Ja sam bila trudnica zaposlena u knjižari. Predpostavljate koji sam izvor znanja, iskustva i odgovora koristila. Nije bilo knjige o roditeljstvu koju nisam pročitala. I moram priznati, nisu baš sve teorije govorile istim jezikom, zato se uvek trebamo opredeliti za onu koja nam po instinktu i osećaju najviše odgovara (ako ste se odlučili za ovu opciju).

Naravno da sadržaj koji ovako steknemo nije nikakva stoprocentna sigurnost, ali to je nešto što se u hodu proverava, utvrđuje i pokušava ponovo sve dok se ne dođe do pravog rešenja koje prija i vama kao trudnici, a kasnije i vašoj bebi.

Meni se sticanje znanja preko interneta u startu nije dopadalo (valjda zbog večno budnog knjiškog moljca u svojoj glavi), a treba uzeti u obzir da internet tada nije bio ovako „živ“ u Srbiji, kao danas.

Takođe, mnogi mali gradovi i sela u Srbiji, među kojima je i moj Šid, nemaju škole roditeljstva, tako da je taj način edukacije bio prosto nemoguć. Nažalost, iako je od moje prve trudnoće prošlo 14 godina, još uvek šidske trudnice nemaju ovu opciju kao mogućnost.

Verujem ženama koje priznaju da su sve što znaju čule od svojih majki, pa čak i baka. Međutim, mnoge njihove savete ne možemo slepo poštovati, jer vreme u kojem su one bile trudnice i današnji turbo tempo 21.veka – definitivno nije za poređenje. Naravno, ima stvari koje se i mogu usvojiti, ali većinu odgovora na današnja pitanja vezanih za trudnoću, od naših majki – nećemo dobiti.

Ukoliko se spremate za ovo sjajno i turbulentno stanje – trudnoću – i imate sve tri opcije otvorene kao moguće – nije loše izvagati ZA i PROTIV.

Do objektivnog odgovora ćemo stići samo ako budem iskrene i realne prema sebi i činjenicama, i ako uporedimo dobre i loše strane ovih izvora.

Ako nam je izvor odgovora  INTERNET

inter

 

Ako nam je izvor odgovora  ŠTAMPANA LITERATURA O RODITELJSTVU

knjig

 

Da bih napisala sve prednosti i mane škole roditeljstva kao edukativnog izvora za trudnice, morala sam razgovarati sa svoje dve drugarice, koje su živele u velikim gradovima u toku svoje trudnoće. Obe su školu roditeljstva pohađale na jednostavan predlog ginekologa, potpuno besplatno, čak i sa svojim partnerima. I to na veliko zadovoljstvo.

S radošću su mi pričale o svojim doživljajima ovog „malog-velikog školovanja“, i njihova iskustva se podudaraju sa svim rečima trudnice Jelene iz Kuršumlije.

Nakon što čujemo iskustva žena koje su svoje poverenje ukazale školama roditeljstva, naša tabela može izgledati ovako.

 

Ako nam je izvor odgovora ŠKOLA RODITELJSTVA…

skolrod

 

Uz veliku žalost što nisam imala mogućnosti biti đak škole roditeljstva, iskreno verujem da su one najbolje mesto za dobijanje svih odgovora za trudnice.

Kao i u mnogim drugim životnim situacijama, topla ljudska reč je nezamenjiva.

Iskreni, iskustveni saveti su za trudnicu od neprocenjivog značaja.

Pogledi, zagrljaji podrške i reči utehe kada je najpotrebnije, nemaju cenu i ne mere se minutama.

Zbog toga s ponosom stavljam svoje ime uz imena mnoštva ljudi koji vredno rade da bi se za Rosine škole roditeljstva daleko čulo, i da bi one procvetale u svim delovima naše zemlje.

Da i naše trudnice lako prebrode sjajnih devet meseci sreće, nade i straha, i brže uđu u svet najnežnijih dodira.

Da sve buduće majke dobiju šansu, kutak za intimna pitanja, velike dileme i nepoznanice koje ih brinu.  Za ono što je važno.

 

Kako ste se vi edukovale u toku svoje trudnoće?

Imate li iskustva sa školom roditeljstva i kakva su?

Šta biste od ovih opcija preporučili vašoj najboljoj drugarici?

 

Svaki put kada kupite bocu Rosa vode, budite ponosne što ste i vi deo ove prelepe priče.

Tekst nastao u saradnji sa kompaniijom Rosa, a priče majki koje su pohađale Rosinu školu roditeljstva možete pročitati ovde.

 

Povezani članci

Jedan odgovor na “Kome trudnice više veruju: internetu, knjigama ili školama roditeljstva?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.