MaminoBlago

Mama, igraš li se sa svojom decom?

„Igraš li se sa svojom decom? – šta odgovoriti kad stalno negde jurimo, gledamo da što pre završimo obaveze, dođemo, odemo… Kada konačno privedemo kraju dnevne zadatke – sledi drugi deo priče, drugi deo dana u kojem smo skoro uvek umorne i slomljene i ljute i bez energije i samo čekamo da se srušimo na krevet.

Kada bismo izračunale koliko vremena dnevno provodimo opuštene, mirne i spokojne u igri i razgovoru s našom decom, sigurna sam da bi nas bilo sramota reći naglas taj broj.

Mama, igraš li se sa svojom decom?

100 puta su me nervirali svojim pitanjima, nuđenjem i stavljanjem igračaka u ruke i (naravno) 100 puta sam se predavala, sedala na pod i započinjala ovaj opasno važan posao. U početku mi je bio i dosadan i nekada sam jedva čekala kraj, ali nisam odustajala od tih neponovljivih, magičnih trenutaka koji čine naše najdraže uspomene.

Mama, igraš li se sa svojom decom, mamino blago

Zaista – da li se igraš sa svojom decom?

Da li zajedno sednete na pod, prospete igračke iz kutija, raširite bezbroj pazli i krenete u Nedođiju, potpuno opušteni?

Da li gostuješ u tom carstvu malih junaka, malih torbica, krpica i kockica, odvojena od sata i obaveza, od svega što ti se pre samo par minuta činilo neodložnim?

Ukoliko je odgovor DA – onda ste ti i tvoj mali kompanjon za igru dva srećnika koja mogu da odlutaju u daleke šume drveća od kartona, da preveslaju trista mora u plastičnom čamčiću iz kinder jajeta, da se savršeno obuku za bal u roku od minute, ali i da poraze bar dvadeset dinosaurusa, u inat ledenom dobu.

Vi ste onda jedan divan tandem, rođen za pobede nad komplikovanim slovima, nad brojevima kojima kraja nema i zadacima pred kojima zajedno stavljate misleći prst na čelo. Da, vi ste tim pred kojim problemi zbrišu dok si rek’o keks i pred kojim komšije sa sprata niže moraju da zaćute, bez obzira koliko ste puta skočili ovog popodneva po svim delovima parketa.

Vi ste u stvari – tim snova.

Onih snova koje svaki roditelj treba da živi dok se mali anđeli ne uspavaju, dok se ne pročita priča za laku noć i spuste roletne. To su oni snovi koji nikada neće imati drugo značenje, osim značenja ljubavi i predanosti.

Ljubavi koja ne zna za žurbu, neodložne poslove, koja će sačekati sve ručkove i usisivače, koja će se grliti i valjati po tepihu dok se ne zaceni od smeha.

To je ona predanost koja traje dok ima ruku i ručica, okica i belih zubića, pa i mesta u svesci za škrabanje mame i tate koji liče na hobotnicu i hobotnicinog muža.

Ako…

Ako te je zaneo odgovor DA, a nisi se pronašla u ovim ljubavnim ispovestima pa smerno spuštaš pogled, ne čekaj sekunda da prođe. U prazninu u koju gledaš, brzo, najbrže što možeš, posadi tvoj mali cvetić, zalij ga kišom osmeha i igračaka i gledaj kako raste i cveta.

Upoznaj taj svet igre posut magičnom prašinom dobrih i namrgođenih čarobnjaka, prostrt pred tvoje noge kao pred kraljicu. Slobodno se maši za svečane trube i najavi novo doba, novo kraljevstvo zajedničkog igranja koje će trajati zauvek, do kraja života. Baš kao u bajkama, gde je igra i život i sreća.


Da li se igraš sa tvojim voljenim patuljcima?
Imate li omiljene igre?

 

Povezani članci

4 odgovora na “Mama, igraš li se sa svojom decom?

 1. ALEKSANDRA kaže:

  Da, igramo se.Sa devojcicom barbikama, sa decakom, kamio i bager su nam omiljeni. Mada mozda vise vole,da ih vozim na ledjima,djiha,djiha, ili jurke. Vole i da im citam bajke.

  1. blamamino kaže:

   Divno. Čitam komentar i usne mi se šire u osmeh. Samo uživajte u tom divnom, divnom vremenu. Pozdrav!

 2. Jasmina kaže:

  Zanimljivo je koliko često dani prođu a da se i ne poigramo. Trka, jurnjava, svakodnevica, nekako smo uvek tu, jedno pored drugog, i promakne nam ono samo naše vreme, kada sam ja zapravo u njegovom svetu. Zato se trudim i podsećam na to da svaki dan izdvojim vreme i pažnju samo za igru. Nije uvek jednostavno i moram priznati da nisam uvek za to raspoložena, ali nađemo način da dođemo do kompromisa.

  1. blamamino kaže:

   Hvala za iskrenost. Sigurna sam da je tako kod većine roditelja. Posebno onih koji nisu veći deo dana kod kuće. Najvažnije je da mislimo o tome, da imamo igru u mislima, i to je velika šansa da ćemo do nje i doći 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.