MamaMama

Mame, sa kojima jednostavno ne mogu da se družim

Od kako sam postala mama – definitivno sam obogatila svoj krug drugarica.

Naravno da su to mame koje sam upoznala na svim onim mestima na kojima se mame inače mogu sresti. Od ginekološke čekaonice, preko pedijatra, bolnice, prodavnica dečije robe, vrtića i napokon škole.

Prija mi prisustvo žena. Stvarno uživam u njihovim pričama, podršci, savetima, druženju i delim sa njima svoje misli i svakodnevicu.

Međutim, bilo je i onih koje su mi donosile nervozu, crpile mi energiju, umarale me i bile dosadne toliko da sam ih morala precrtati sa liste.

Zbog ličnog mira, zbog svoje dece ili ličnog napretka.

Ili svega toga zajedno.

I zato, u mom životu ne postoje:

MAME KAFENIČARKE

Znate one koje su voljne da 5 puta dnevno troše po sat vremena za „kafu“. U stvari, svaki taj termin za kafu jeste njihova pauza od života, dece, njih samih, poslova, lične higijene, hobija i ostalih obaveza vezanih za porodicu, kuću i posao.

Te kafe definitivno veze nemaju sa kafom, nego isključivo sa trošenjem vremena.

Uzaludnog trošenja vremena, svog i tuđeg.

Daleko od toga da svaka mama ne treba pauzu za kafu, ali svakoga dana i više puta, za mene je rasipanje vremena.

Ukoliko se neka mama ovako odnosi prema svom vremenu, kako će tek onda prema mom?

Kako će prema vremenu svog deteta?

MAME POLITIČARKE

Na sreću ili na žalost, dosta je mama u politici. I u redu je to ako je ceo mamin politički angažman racionalan, međutim mame koje su politički angažovane u vidu funkcije ili veće stranačke uloge – često svoje teme, svoj krug prijatelja, ideje i ciljeve – usmeravaju ka politici i trenutnim, dnevno-političkim temama.

Imala sam prilike da se družim sa nekim mamama iz ove branše, ali su se sva ta druženja završila, jer mi je bilo previše politike u svom (ionako haotičnom) životu. Za druženje mi treba žena kojoj će politika biti samo jedna od tema za razgovor, ali ne i tema vodilja.

Da ne pominjem očiglednu činjenicu da se mame političarke uglavnom druže sa mamama političarkama, tj. i druženje im je stranački usmereno. I da ne pominjem da sam redovno kritikovala glupe političke poteze.

Šteta, ima tu dosta dobrih mama…

MAME KOJE STALNO KUKAJU

Čim je sretneš, ona počinje kuknjavu: nije spavala, dete ima temperaturu, muž ovo, nema posla, para, sreće, ništa! Svi razgovori se svode na pažljivo slušanje njene kuknjave i klimanje glavom, jer se do reči teško i može doći. Ako se nekako i uspe – ne! Tvoja priča je nula, njen problem je haos. Još i ovo i ono… a sve zavijeno u negativni celofan sa crnom mašnom.

I tako se druženje pretvara u psihološko savetovalište u kojem sam ja psihijatar. S tim što je meni oduzeto pravo na savetovanje, jer – koga briga?!

Teško je. Posle ovakvih kukavica sam se osećala kao da me neko iscedio, udario letvom, prosuo mi kamion kamenja na glavu, kao da me neko vija, a ja uporno bežim.

I pobegla sam!

MAME UZIMAČICE

Imala sam drugarice kojima sam davala sve što im je falilo. Od garderobe za dete, preko kuhinjskih stvari do svog vremena. Međutim, ima mama koje se pretvore u uzimačice prve klase.

One koje baš sad nemaju to, baš im sutra trebaju tvoje sandale, a u ponedeljak onaj lak za nokte. Njeno dete baš voli da jede kod tebe, a i ti joj znaš napraviti najbolje kikice na svetu. Naravno, ti si ona koja super farba njenu kosu i donosi joj s pijace ono što je ona jao zaboravila da kupi (a tebi će zaboraviti da plati)…

Ne samo da sam imala uzimačice stvari i usluga, nego – što je najvažnije – uzimačice mog vremena, energije i osmeha. A to već nije u redu.

Zato sam se oslobodila tipova mama koje sam nabrojala i posvetila ženama koje umeju žensko drugarstvo tretirati kao – ŽENSKO DRUGARSTVO. A ono ume biti divno, inspirativno, pravi blagoslov, podrška, ljubav i sve ono što nam ove cice od gore nisu baš voljne pružiti.  

Šta vi kažete?

Koje su mame pijavice vaše snage i osmeha?

 

Povezani članci

 1. cy3a kaže:

  Одлична категоризација… Ништа не бих додавала…

  1. blamamino kaže:

   Hvala!

 2. Vesna kaže:

  A kako se zove ona varijanta kafeničarki koje te koriste da bi uzdigle sebe (ona ima, a ti nemaš, pa te obasipa stvarima koje ti ne trebaju jer ‘ti ne možeš sama sebi da ih priuštiš’; njeno dete je posebno napredno, ona će ti reći kad je pravo vreme da dete nešto postigne; jako je osetljiva na svoje dete a ostale majke nisu toliko osetljive na svoju decu)… Ja sam imala jednu takvu podvrstu kafeničarke, ostali tipovi mama su me zaobišli, ali ova mi je potrošila svo vreme i energiju koju sam mogla da iscrpim, dok je nisam eliminisala iz života.
  A šta se desi kad takvu mamu eliminišeš iz svog života? Kreću učestali pozivi na koje se ne javljaš, slanje nenormalnih poruka punih patetike ‘šta je ona skrivila’,dok ne nađe usput drugu žrtvu kojom zameni tebe i ne zaboravi te….
  Na koji način ih najlakše i najbezboknije eliminisati? 🙂

  1. blamamino kaže:

   To je neka vanserijska DAVITELJKA 🙂 Nisam imala takvu 🙂 I verovatno bih je – po kratkom postupku. Čisto da uštedim na vremenu, da me ne iscedi previše. Pa neka me laje koliko joj drago. Znaš ono – nije bitno ŠTA kaže, nego KO kaže 🙂
   Hvala ti što si nas upoznala sa ovom „podvrstom“ 🙂

 3. Sandra kaže:

  Kukumavke- definitivno najčešća pojava. I sama sebe bih opalila po istima kad zinem pa zakukam „jao ženo ne mogu ovo.. ono..“ Šljas!!
  Ok ti je eliminacija. Pozdrav

  1. blamamino kaže:

   Nije da mislim da je kuknjava zabranjena, ali zna se kome i koliko možemo kukati. Sumnjam da bi i moje drugarice volele da im uništavam dane sa svojim problemima. A i nije valjda SVE u našim životima toliko crno, da nemamo drugu temu.
   Pozdrav!

 4. Begam od savrsenih mama. Onih sto sve umeju, sve postizu, nikad ne spavaju a kuce su im urednije od apoteka. Deca su Ajnstajni, muzevi Apoloni a one nenadjebive. Kod kojih je zivot pod konac, koje prosipaju ono za ono i napor je slusati ih.

  1. blamamino kaže:

   Bome, da znaš…
   Imala sam davno jednu takvu, koja je bila „zmaj“ za sve. Sve je bilo idealno, savršeno, i samo sam jednog dana čula da je ostavila muža zbog druge i alkohola. Ispostavilo se da je u toj kući bilo rasulo, koje je ona lažnim pričama održavala u životu.
   Šta ćeš… Mi paćenice, nesavršene… 🙂

 5. Olja kaže:

  MLM mame. Svaki dalji komentar je suvišan. Ako ne prezaju da traže žrtve u krugu prijatelja, sigurno će jedva dočekati i među mamama.

  1. blamamino kaže:

   Koje su to? Možda ih i znam, ali nikad čula za ovu skraćenicu 🙂

   1. Olja kaže:

    One sto prodaju šerpe, lonce, herbalajf, preparate za zdrav život, traže žrtve za prezentacije, dave te da se učlaniš u njihovu sektu, a jedini lek protiv takvih je jasno i glasno ih poslati onamo odakle su došle i u p.m.

    1. blamamino kaže:

     Aaaaaaaaa…to je dakle to 🙂 Nemam takve u blizini 🙂 Videle žene koliko imam para, pa odustale 😀

 6. Mirna kaže:

  Nemoj mi reći da nisi imala barem jednu koja je samo čekala da te zagnjavi sa savršenstvom zvanim njeno vlastito dijete i pronađe tvome barem 48 mana??? 😀 Ako je stvarno tako, onda selim k tebi!
  Slažem se s tobom, postoje neke mame koje stvarno vrijedi obilaziti u širokom luku, radi vlastitog mira.

  1. blamamino kaže:

   Bila je jedna koja je dosta hvalila svoje, ali nije spominjala moje…
   Ne pričamo već dugo, jako je prljava. Ne zezam se 🙂
   Hajde, dolazi! 🙂

 7. ALEKSANDR kaže:

  Cini mi se da u ovim kategorijama fale one “perfektne mame“. Gde je sve isplanirano u minut, i sve cisto i perfektno. Zobilazim licno, ove sto kukaju. Dosta mi je i mojih problema. Ajmo kuknjavu da sacuvamo za muza.

  1. blamamino kaže:

   Hvala za predlog 🙂
   U pravu si: muževi su potpisali, red je i da slušaju 🙂

 8. Joj u pravu si Jelena, odlično si ih razvrstala po kategorijama. Čak mi se čini da bih neke mogla svrstati u više njih. Međutim, meni su najgore one mame koje su kao margarin, znaš one „u sve se meša“. Znači ježim se od takvih. Pa još i kad su popile svu pamet sveta, pročitale sve moguće priručnike o odgoju i vaspitanju dece, išle na predavanja, pa na svaku moju rečenicu, one imaju svojih deset. Jer tobože, ja nisam u pravu, to ne ide tako već ovako. One imaju iskustva, one su već to prošle, njeno dete je ovakvo onakvo, savršeno… Mislim vrhunac je bio kada je svom detetu na vagu merila keks i bananu koju će mu spremiti za obrok, dok sam ja svom čedu isti obrok spremala odokativno. Kasnije sam saznala da je toliko načitana i upućena u sve i svašta da nije stigla jadnica da nauči kako se kuva griz… Žalosno je kad ti dete dođe u goste i pita te: „Jel ti znaš da praviš griz? Ja bih to jeo, a moja mama ne zna da napravi…“ Prosto mi bilo žao i nje i deteta… E tu jednu takvu još uvek imam u blizini, ne mogu je se lako otarasiti jer je familijarna veza. Ipak sam naučila da se kontrolišem pred njom, stavila sam je na blok. Pustim je da se ispametuje, ja klimam glavom, ponekad dodam jedno „a-ha“, a u glavi mi ptičice cvrkuću 🙂

  1. blamamino kaže:

   Kada je familija u pitanju, onda je to već…
   Ili stvar navike, ili oguglaš ili se moraš posvađati s njom i još nekoliko pored nje.
   Ja sam u ovoj trećoj varijanti 🙂

 9. Biljana kaže:

  Meni su najgore sveznalice mame. Pocevsi od toga sto znaju sta od hrane treba davati za bilo koju bolest,preko toga da nista ne lece antibioticima i ne vakcinisu svoju decu,do toga da ako kazete da ste kupili sokovnik pocnu da drve o tome kako voce gubi sva korisna svojstva kada se pod velikim pritiskom i na brzinu cedi. Jer je’l te,sve mi trebamo ostavljati sokove na maminom smederevcu koji pucketa tihom vatrom dok kuva organsko voce iz baste… Verujem da svaka ima barem jednu ovakvu mamu,ja ih na zalost imam dve. I osecam se kao ona iscedjena krpa posle brisanja strokavog kupatila svaki put posle kafe sa njima…

  1. blamamino kaže:

   Kod takvih je ili opšte rasulo ili opšti teror u kući. Sve znaju – za drugoga. A za sebe… pitanje je.
   Jedino što preostaje je – ćao! 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.