fbpx

Mame, sa kojima jednostavno ne mogu da se družim

Od kako sam postala mama – definitivno sam obogatila svoj krug drugarica.

Naravno da su to mame koje sam upoznala na svim onim mestima na kojima se mame inače mogu sresti. Od ginekološke čekaonice, preko pedijatra, bolnice, prodavnica dečije robe, vrtića i napokon škole.

Prija mi prisustvo žena. Stvarno uživam u njihovim pričama, podršci, savetima, druženju i delim sa njima svoje misli i svakodnevicu.

Međutim, bilo je i onih koje su mi donosile nervozu, crpile mi energiju, umarale me i bile dosadne toliko da sam ih morala precrtati sa liste.

Zbog ličnog mira, zbog svoje dece ili ličnog napretka.

Ili svega toga zajedno.

I zato, u mom životu ne postoje:

MAME KAFENIČARKE

Znate one koje su voljne da 5 puta dnevno troše po sat vremena za „kafu“. U stvari, svaki taj termin za kafu jeste njihova pauza od života, dece, njih samih, poslova, lične higijene, hobija i ostalih obaveza vezanih za porodicu, kuću i posao.

Te kafe definitivno veze nemaju sa kafom, nego isključivo sa trošenjem vremena.

Uzaludnog trošenja vremena, svog i tuđeg.

Daleko od toga da svaka mama ne treba pauzu za kafu, ali svakoga dana i više puta, za mene je rasipanje vremena.

Ukoliko se neka mama ovako odnosi prema svom vremenu, kako će tek onda prema mom?

Kako će prema vremenu svog deteta?

MAME POLITIČARKE

Na sreću ili na žalost, dosta je mama u politici. I u redu je to ako je ceo mamin politički angažman racionalan, međutim mame koje su politički angažovane u vidu funkcije ili veće stranačke uloge – često svoje teme, svoj krug prijatelja, ideje i ciljeve – usmeravaju ka politici i trenutnim, dnevno-političkim temama.

Imala sam prilike da se družim sa nekim mamama iz ove branše, ali su se sva ta druženja završila, jer mi je bilo previše politike u svom (ionako haotičnom) životu. Za druženje mi treba žena kojoj će politika biti samo jedna od tema za razgovor, ali ne i tema vodilja.

Da ne pominjem očiglednu činjenicu da se mame političarke uglavnom druže sa mamama političarkama, tj. i druženje im je stranački usmereno. I da ne pominjem da sam redovno kritikovala glupe političke poteze.

Šteta, ima tu dosta dobrih mama…

MAME KOJE STALNO KUKAJU

Čim je sretneš, ona počinje kuknjavu: nije spavala, dete ima temperaturu, muž ovo, nema posla, para, sreće, ništa! Svi razgovori se svode na pažljivo slušanje njene kuknjave i klimanje glavom, jer se do reči teško i može doći. Ako se nekako i uspe – ne! Tvoja priča je nula, njen problem je haos. Još i ovo i ono… a sve zavijeno u negativni celofan sa crnom mašnom.

I tako se druženje pretvara u psihološko savetovalište u kojem sam ja psihijatar. S tim što je meni oduzeto pravo na savetovanje, jer – koga briga?!

Teško je. Posle ovakvih kukavica sam se osećala kao da me neko iscedio, udario letvom, prosuo mi kamion kamenja na glavu, kao da me neko vija, a ja uporno bežim.

I pobegla sam!

MAME UZIMAČICE

Imala sam drugarice kojima sam davala sve što im je falilo. Od garderobe za dete, preko kuhinjskih stvari do svog vremena. Međutim, ima mama koje se pretvore u uzimačice prve klase.

One koje baš sad nemaju to, baš im sutra trebaju tvoje sandale, a u ponedeljak onaj lak za nokte. Njeno dete baš voli da jede kod tebe, a i ti joj znaš napraviti najbolje kikice na svetu. Naravno, ti si ona koja super farba njenu kosu i donosi joj s pijace ono što je ona jao zaboravila da kupi (a tebi će zaboraviti da plati)…

Ne samo da sam imala uzimačice stvari i usluga, nego – što je najvažnije – uzimačice mog vremena, energije i osmeha. A to već nije u redu.

Zato sam se oslobodila tipova mama koje sam nabrojala i posvetila ženama koje umeju žensko drugarstvo tretirati kao – ŽENSKO DRUGARSTVO. A ono ume biti divno, inspirativno, pravi blagoslov, podrška, ljubav i sve ono što nam ove cice od gore nisu baš voljne pružiti.  

Šta vi kažete?

Koje su mame pijavice vaše snage i osmeha?

 

Prati Mamino blago putemFacebookinstagram

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 thoughts on “Mame, sa kojima jednostavno ne mogu da se družim”