fbpx

Najbolje mesto za život…

… je varošica.

trikolor

Varošica, varoš, palanka, kasaba – sve je to nešto malo, a opet malo veće, ni pravo ni nazad, tmurno zvuči, zastarelo, bez privlačnog sjaja, naizgled dosadno. Sve sluti na nešto između, dovoljno daleko da to ne poželiš a opet dovoljno nepoznato da te zainteresuje.

ovršeno žito

 Možda baš ta sredina u kojoj varošica živi, i jeste zlatna?

Šid noću

Teško se danas ljudi okreću varošima, osim ako od detinjstva nisu svoju dušu ulepili u njenu paučinu, pa je sada nemoguće otrgnuti se.

fajfri'ev vinograd

Nerazumljiva je ta ljubav. Daleka onima koji su daleko, a potpuno prirodna onima koji je osećaju. Svaki put kada me put vraća iz nekog velikog grada u ovo moje parče raja, osećam kako mi se duša uplela u varošku lepotu, ne mrdajući, ne želeći napolje.

kuk

Jer ovde je sve.

Sve što se ne može kupiti, i sve ono što poželim kupiti. Sve ono što je prvo, prirodno, još neupakovano, sirovo i najzdravije.

čokoti

Mogu da budem sama i spokojna, na korak blizu svojih najvećih ljubavi, dovoljno daleko od ludila i dovoljno blizu ispunjenju najluđih želja, zagledana u svaki delić ovog bogatog života…

Mnogo je lakše –

 započeti svoje delo, na svoj način…

posadjen vocnjak

pustiti decu na igranje, na sladoled, u šetnju, bez straha i brige…

park ujutro

vozati se bilo kad, bilo gde…

bicikl

potrošiti malo vremena za rutinske stvari, a veći deo dana pokloniti sebi…

put prema gibarcu

čuti i poželeti „Dobar dan“…

plast okrugli

uživati u zvucima ljudskih glasova koji nadjačavaju sve ostale, u obilju malih, prijateljskih gužvi…

zimska

Varošica ne trpi zlo i ne prašta ništa. Ponekad nije zgodno biti deo uličnih priča, ali i to je jedna lekcija ove učiteljice. Uvek na kraju pretegne tas koji je označavao ono moralno i dobro.

op[tina

Varošica ne dozvoljava pravim vrednostima da tek tako nestanu: ona ih neguje i čuva kao svoja osnovna merila. Narod varošice ima poseban kroj svoga dana.

zimska crkva

Svi od života i traže upravo to: mir, spokoj, red, običaje, zdravlje, rutinu… Sve ono što varošica nudi. Savršeno mesto za život.

to

(Sve fotografije koje vidite napravio je  Dalibor Ogrizović, najbolji šidski fotograf i grafički dizajner. Sve su ovo prizori Šida i okoline.  http://dachadesignsid.weebly.com/)

 

 

 

 

Prati Mamino blago putemFacebookinstagram

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 thoughts on “Najbolje mesto za život…”