MaminoBlago

Ova Igra Može Biti Prvi Nastavnik Geografije Vašem Detetu

Igra li se u vašoj kući  IGRA MEMORIJE?

U našoj je ona bila obavezan deo večernjih (posebno jesenjih i zimskih) večeri.

I mi, mama i tata, smo se trudili da skupimo više parova, ne samo klinci. Nekada smo ih puštali, a nekada mi stvarno nije bilo jasno – kako se sećaju svih tih mesta i gde je koja kartica?..

kartice 4

Ukoliko ste je nekada ponudili deci, sigurna sam da su se svi lepo zabavljali uz nju. Tako je širom sveta. Koga god da pitate, svi će se složiti da je jena od omiljenih igrica, posebno za decu uzrasta do 7 godina.

Neka deca (recimo moja) su čak i pravili svoje kartice. Crtali bi svoja dva „identična“ crteža i sekli papiriće, lepili na kartone…

Šta je to u igri memorije što toliko privlači decu?

Ono što možemo da prihvatimo kao jedino tačno, jesu naučne činjenice koje se odnose na aktivnosti mozga pri rešavanju nekih zadataka (u ovom slučaju traženju parova), u kojima se stvaraju sinapse između nervnih ćelija.

Jer, biologija je dokazala da – mozak obožava da radi. On se tako razvija i koristi. Tako da deca, vođena prirodnim nagonima ka razvijanju mozga, uživaju u momentima u kojima su intelektualno aktivni.

kartice 3

Kada dete pogodi mesto parova u igri memorije, ono je srećno i uživa u rezultatima svog razmišljanja. Slike na karticama u igri memorije mogu obuhvatati bukvalno sve pojmove iz svih oblasti života i sveta koji nas okružuje. Ono što je najvažnije za decu i roditelje, jeste da slike budu pozitivne i ne navode na negativne emocije.

Danas smo u prilici da kupimo Igru memorije sa mnogo različitih sličica na njima. Sve oblasti života i sveta oko nas su naslikane: on onih najprostijih ilustracija, do nekih složenijih pojmova koje razumeju starija deca.

Među svim tim šarenišom od kartica, izdvaja se jedan poseban komplet, nastao u Srbiji, timskim radom NTC sistema učenja i firme Jamax M.

O čemu je reč?

Ovo su malo napredniji modeli kartica, koje ne služe samo za razvoj memorije, nego i sticanje znanja iz raznih oblasti, značajnih za dalji intelektualni razvoj deteta. Ovaj napredniji način učenja se manifestuje kroz igru memorije pomoću kartica sa slikama SIMBOLA.

Simboli? 

Kako to simboli uče našu decu?

Ako simbole posmatramo kao vodiče za razmišljanje, onda smo na korak od odgovora. Znamo da simboli nisu odgovori. I nisu rešenja. Ali vode do njih.U tome je njihova vrednost. Oni su putokazi dečijim mislima i navode dete od jedne asocijacije na drugu. A sklop više asocijacija čini prelepu priču koju će dete brzo i lako usvojiti kao memoriju i kao znanje.

Jer, samo ono što smo zapamtili – znamo. U redu, ali…

Kako roditelj može da koristi simbole u igri memorije?

kartice 1

Na primer, ako detetu ponudimo karticu sa slikom klavira koji se na skijama spušta niz sneg, a pored koga je naslikana i zastava Austrije, mi mu u isto vreme nudimo i priču:

Ovo je kartica Austrije. Austrija je zemlja u kojoj ima mnogo visokih planina, gde padne puno snega i ima mnogo skijališta. U Austriji se mnogi skijaju i njihov najpopularniji sport je skijanje. Mnogi ljudi iz celog sveta putuju u Austriju da bi se skijali…

Takođe, u Austriji su rođeni i stvarali najveći svetski pijanisti Mocart i Betoven, čije melodije i danas slušamo, a pijanisti ih i danas sviraju… I tako dalje.

Ukoliko samo nekoliko puta ponovimo ove rečenice našem mališanu, on će ih lako i neprimetno usvojiti kao znanje i sigurno nas iznenaditi sledeći put kada negde primeti zastavu Austrije. Velika je verovatnoća da će na svako viđenje austrijske zastave, započinjati svoju priču o skijanju i Mocartu.

Možda i neke ostale zanimljivosti koje smo usput spomenuli…

Ovakve  igre memorije  mogu se igrati već sa trogodišnjakom, i naravno, starijom decom. Bez dvoumljenja da je rano i da dete nije spremno za takve informacije, slobodno ponudite vašem mališanu ove kartice. Samo će mu produbiti maštu i znatiželju i odvesti ga u nova znanja.

Znanja stečena na ovaj način, uz igru koja se ponavlja, ostaće trajna, i odlično će poslužiti kada dođe vreme za školsku klupu. Posebno za časove geografije 🙂

kartice 2

Da li ste možda probali ove kartice?

Koja se država-kartica vašem detetu posebno sviđa?

Ako želite, možete ih kupiti ovde.

Tekst nastao u saradnji sa Jamax M

 

 

Povezani članci

2 odgovora na “Ova Igra Može Biti Prvi Nastavnik Geografije Vašem Detetu

  1. Aleksandra kaže:

    Zeljno iscekujem da napuni 3 god, pa da krenemo sa ovim igrama. Za sad uzivamo u njihovim umetaljkama. Slozi ih za par minuta 🙂

    1. blamamino kaže:

      Super 🙂 Samo nastavite. Sve iz Pino Toys-a je odlično, a NTC je posebno dobar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.