fbpx

Politika o kolačićima

Svrha Politike o kolačićima – Cookie Policy je da vas informišemo o upotrebi kolačića (u daljem tekstu „kolačići“) na blogu Mamino blago.

1. Šta su kolačići?

Kolačići su male jedinice podataka koje skladišti vaš pretraživač na terminalu kako bi sačuvao određene informacije. Kada sledeći put pristupite ovom blogu sa istog terminala, informacije koje se čuvaju u kolačićima će naknadno biti vraćene ili našem blogu („Kolačići prve strane“) ili drugom sajtu kome kolačić pripada („Kolačić treće strane“).

Na osnovu informacija koje su sačuvane i vraćene, blog prepoznaje da ste mu već pristupili i posetili ga sa pretraživača koji koristite na tom terminalu. Mamino blago koristi ove informacije da bi prilagodio dizajn bloga i prikaz sadržaja vašem izboru. U tom smislu, samo se kolačić identifikuje na terminalu. Sem toga, vaši lični podaci se skladište tek po dobijanju vaše izričite saglasnosti ili ako je to apsolutno neophodno da biste mogli da koristite ponuđenu uslugu i pristupite joj.

2. Saglasnost za korišćenje kolačića

Kolačići koji nisu apsolutno neophodni za usluge na ovom blogu koriste se samo nakon što dobijemo vašu saglasnost. Kada aktivno koristite sajt Mamino blago, vi pristajete na korišćenje kolačića ako nastavite da pretražujete blog nakon što je prikazan baner kolačića.

Možete da podesite podešavanja kolačića u svakom trenutku, omogućavanjem ili onemogućavanjem pojedinačnih kategorija kolačića.

3. Vrste kolačića

U zavisnosti od namene i funkcije, kolačići se mogu podeliti u sledeće kategorije:
1. neophodni kolačići;
2. funkcionalni kolačići;
3. kolačići performansi.

Neophodni kolačići garantuju funkcije bez kojih ne možete koristiti ovaj blog kao što je predviđeno i zato se zovu „kolačići prve strane“. To znači da se sve informacije koje se čuvaju u kolačićima ponovo pojavljuju na ovom blogu.

Neophodni kolačići omogućavaju da uvek budete prijavljeni kao registrovani korisnik prilikom pristupa raznim podstranicama na ovom blogu i na taj način ne morate da unosite svoje podatke za registraciju svaki put kada pristupate novoj stranici.

Neophodni kolačići se mogu koristiti i bez vaše saglasnosti. Iz tog razloga, neophodne kolačiće ne možete pojedinačno omogućiti ili onemogućiti. Ova funkcija je dostupna samo za kolačiće za koje je potrebna vaša saglasnost, odnosno funkcionalne kolačiće i kolačiće performansi. Vi, međutim, možete u svakom trenutku da onemogućite kolačiće u svom pretraživaču.

Pomoću funkcionalnih kolačićića blog čuva podatke koji su već uneti (kao što je registrovano ime, email adresa) i na osnovu toga može da ponudi poboljšane i personalizovane funkcije. Ovi kolačići samo prikupljaju i čuvaju anonimne informacije, tako da ne mogu da prate vašu aktivnost na drugim sajtovima.

Kolačići performansi prikupljaju informacije o tome kako se koristi blog Mamino blago u cilju poboljšanja njegove atraktivnosti, sadržaja i funkcionalnosti. Takvi kolačići pomažu da utvrdimo da li se posećuju podstranice sajta i koje, kao i kakav sadržaj vam je posebno zanimljiv. Posebno evidentiramo broj pristupa stranici, broj podstranica kojima se pristupa, vreme provedeno na našem sajtu, redosled posećenih stranica, ključne reči koje su vas dovele do nas, zemlju, region kao i procenat mobilnih terminala koji pristupaju sajtu. IP adresa vašeg računara koja se prenosi tehničkim putem, automatski postaje anonimna i onemogućava nam da zaključimo bilo šta o pojedinačnom korisniku.

Kolačići su jedan od načina prikupljanja podataka o korisnicima koji služe za analitiku bloga, koji ne sadrže detaljne informacije o vama (kao što je to slučaj kada ostavljate svoje lične podatke) i koji podsećaju na „identifikacione podatke koji nisu lične prirode“. Isključivo se odnose na vaše postupke vezane za ovaj blog, a koji mogu biti od koristi pri kreiranju njegovog sadržaja.

Svideo ti se tekst? Podeli ga!