MamaŽena

Porođaj u Srbiji – stop tolerisanju očaja!

Porođaj u Srbiji vam je kao vremenska prognoza. Možda sine sunce, a možda i nešto pljusne, zavisi od pritiska, vetra i vlažnosti. Što bi rek`o (jedini diplomirani) Dr Nele Karajlić „More bit` da bidne a more bit`da ne bidne“.

Nažalost, ali baš je tako.

U celu tu komplikovanu prognozu, uglavio se i odomaćio i taj strah (sram ga bilo) od porođajnih bolova, potpomognut svim horor pričama poteklih od (uglavnom) ženske nacije. I koga još zanima kakvi su tamo kreveti, kakav je ručak, ima li gaze i tople vode…

Ako se vratite kući sa horor pričom o paučini na plafonima i bljutavim rezancima sa pavlakom za ručak – divno! Imali ste sreće, jer ste baš vi porodilja koja je imala sunčan dan! Ako ste to sunce same podmazivale raznim nešuškavim kesama i kovertama, ok… Vaš novčanik. Neću sad o tome.

Ako se pak, vaša horor storija temelji na nekom zlikovcu u ljudskom obliku…e, to je onda već tmuran i kišovit dan, sa najavom većih padavina. Onda će vam ona paučina biti potpuno neprimetna… Žao mi je…

Šta vi sad, drage moje ženske, mislite – ko bi nama tu mogao pomoći?

woman-376754_1280-300x199

Naravno, svaka od nas koja se porađala ima svoju verziju i verglamo mi to tako „s kolena na koleno“, sve se to odmotava i ponovo navija… bla, bla… Prepričavamo jedna drugoj, prva trećoj, komšinica ovoj, onoj…

Ono što je zapravo svrha ovog teksta jeste ŽENSKA INICIJATIVA da se neke stvari promene. Ja sam 100% sigurna da ženu najbolje motiviše, jedino i uvek – druga žena! Nema tih para, te politike, tog muškog, niti prepreke koja bi nam mogla zasmetati, ako smo se za nešto ujedinile i ljutito nameračile! Jesam li u pravu?

Kada je pokrenuta inicijativa o ishrani porodilja, možda se to nekome i činilo blesavo, površno i uzaludno, što je najgore. Pod pritiskom „velikih sila“ i teorija zavere, svaka od nas misli „Ma, daj, šta ću ti ja tu pomoći? Ne pada mi na pamet da se cimam i trošim vreme… kad nema šanse“… i slični komentari. I, šta se desilo? Ovo, i još mnogo sličnih tekstova koji su doveli do ovoga! Pažnja na 19:56 minut… 🙂

http://www.rts.rs/page/tv/sr/story/20/RTS+1/1660641/Dnevnik.html

Znači, ipak se NEŠTO pomerilo! I to samo zahvaljujući ženama! Običnim ženama iz naroda (kakve smo i same), onima koje su vredno škljocnule jednom i poslale svoje dokaze na pravo mesto. Da nisu verovale u to što rade, ne bi bilo ničega!

Srećom pa postoje ti zaluđenici, ideolozi, udarači glavom o zid… Hvala Bogu na njima! Oni duboko veruju (baš kao i ja) da ćemo s više glava ipak neki zid probiti.

Idemo dalje!

Na redu je sledeći poslić. On će vam oduzeti možda 10-ak minuta, a doneti … ko zna? Vrlo moguće, neke trajne rezultate 🙂 Ja verujem!

Verujte i vi!

Za Srbiju – IZVOLITE. 

Za Republiku Srpsku – IZVOLITE.

Za Bosnu i Hercegovinu – IZVOLITE.

(Za druge zemlje regiona, Hrvatsku, Makedoniju i Crnu Goru, nisam informisana, iako je anketa prisutna i tamo. Ako neko od vas ima neki link, molim da ga ostavi u komentaru.) 

U ime svih budućih porodilja i s verom u žensko zajedništvo – hvala vam!

  1. jelena kaže:

   Nema tu hvala…

 1. Luna kaže:

  „Srećom pa postoje ti zaluđenici, ideolozi, udarači glavom o zid… Hvala Bogu na njima! Oni duboko veruju (baš kao i ja) da ćemo s više glava ipak neki zid probiti.“…moja omiljena disciplina…:)

  Super si ovo uradila Jelena. Popunila sam i ostavila mejlic..Hvala ti 🙂

  1. jelena kaže:

   Hvala ti u ime svih budućih porodilja <3

   1. Luna kaže:

    Hvala tebi što si pokrenula sve ovo. Jako važna tema kojom se skoro niko ne bavi…Srce si veliko 🙂

 2. LaBiLnA kaže:

  Počela sam da glasam, ali odmah sam shvatila da ja nisam merodavna, jer me je porađala prijateljica, pa sam, Bogu fala, imala super tretman od početka do kraja.

  1. jelena kaže:

   Koja si ti srećnica…

   1. LaBiLnA kaže:

    Srećnica? Hm… A to što sam se drala kao da mi deru kožu sleđa? Izblamirala sam naredna tri pokolenja! 😀

    1. jelena kaže:

     Sve smo se mi drale… 🙂

 3. Dragana kaže:

  Niko se nije drao ko ja! Sa sve epiduralom. Cela smena je došla da me obiđe posle. Ali to nema veze. Bitno je da se izborimo za to da porodilišta postanu prijateljska mesta za majke. Eto!

  1. jelena kaže:

   Pa što ne reče ranije da je u tome spas!? Znači da se deremo iz sveg grla, pa nas možda neko i pogleda, obiđe…

 4. Bebina mama kaže:

  Ja, na srecu, nisam prosla kroz sve te horore. Porodila sam se u inostranstvu, kao u hotelu sa 5 zvezdica! Ali, cula sam iskustva mojih drugarica i zaista su ocajna, tako da podrzavam svaki vid borbe za bolje uslove. Ako ne zbog nas, onda zarad buducih majki.

  1. jelena kaže:

   Hvala ti, ti si nam bek-up pojačanje 🙂 Dobo mi došla!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.