MaminoBlago

Radni listovi – šta sve nude deci?+free prolećni listići!

Radni listovi – edukativno sredstvo za zabavu i učenje – da li ih nudite svojoj deci?

Kao dopunu bojankama i slikovnicama?

Kao glavno sredstvo za učenje dok ne počne škola?

Da li ih smatrate za nešto veoma korisno ili kao zanimaciju „da prođe vreme“?

radni listovi, mamino blago

Možda je ovaj tekst dobra prilika da radne listiće sagledate iz ugla pedagogije, jer radni listovi za mlađe i starije predškolce mogu biti od izuzetnog značaja za edukaciju deteta.

Bojajući, crtajući, seckajući… dete stiče znanja i usavršava svoje veštine, i to:

1. RADNI LISTOVI – DETE SE UPOZNAJE S POJMOM UDŽBENIKA

Radni listovi se razlikuju od sveščica, blokova i belih papira koje nudimo deci da „šaraju i crtaju“ i više liče na školski edukativni materijal, pa samim tim deluju ozbiljnije za dete. To su u stvari PRVI RADNI ZADACI za mališane, tako laki, a opet tako ozbiljne namene. Ukoliko se dete od najranijeg perioda sreće sa radnim listovima, lakše će prihvatiti i školske udžbenike ovog tipa.

radni listovi, mamino blago

2. RADNI LISTOVI – DETE UČI DA SEDI NA JEDNOM MESTU

Radni listovi sadrže zadatke koji zahtevaju određeno vreme i na taj način zadržavaju dete na stolici. Uglavnom su zabavnog karaktera, i odlični su za decu koju „ne drži mesto“. Nuđenjem većeg broja radnih listića, možemo polako produžavati sedenje i rad i na taj način pripremati dete za školski čas.

3. RADNI LISTOVI – DETE VEŽBA GRAFOMOTORIKU I FINU MOTORIKU 

Osnovni zadaci kod popunjavanja radnih listića jesu aktivnosti edukativnim alatima. Dete je prinuđeno da nauči držanje olovke, makazica, rad sa lepkom… kako bi uspešno završilo zadatak. Na taj način, usavršava svoje veštine prstićima, a to sve spada u vežbe fine motorike. Uz nadzor roditelja, dete može savršeno naučiti rukovanje olovkom i pomoćnim priborom za kreativan rad, još pre škole. Što više dete vežba svoje prstiće, oni će biti spretniji za razne veštine u odraslom periodu. Povlačenje određenih linija, bojanje i crtanje – uveliko pomaže učenje pisanja slova i na taj način potpomaže grafomotoriku.

radni listovi, mamino blago

4. RADNI LISTOVI – DETE STIČE NOVA ZNANJA IZ RAZNIH OBLASTI

Radni listići su tematski veoma bogati i dete kroz njih može naučiti mnogo sadržaja, koji su mu često i nedostupni. Takođe, kroz radne listiće dete brže i bolje razume neke pojave i procese iz života, čiju teoriju ne bi shvatilo da mu je samo ispričamo ili pokažemo u knjizi. Bilo da je u pitanju znanje iz oblasti matematike, svakodnevnog života, životinjskog sveta… dete vrlo lako pamti kroz ovaj način učenja i tako stečeno znanje postaje trajno.

5. RADNI LISTOVI – DETE RAZVIJA KRITIČKO I LOGIČKO ZAKLJUČIVANJE

Brojni zadaci radnih listova za decu ne mogu se rešiti bez razmišljanja, povezivanja pojmova i zaključivanja. Stoga su savršeni za razvoj logičkog odlučivanja i pamćenja, koji čine osnovu učenja.

6. RADNI LISTOVI – DETE RAZVIJA KREATIVNOST

U zavisnosti od tipa radnih listića, oni su vrlo često odlična smernica za razvoj dečije kreativnosti. U njima ćemo često videti sve rezultate divne dečije mašte i rada spretnih malih prstića, a sve to zajedno čini odličnu osnovu za razvoj i dalje negovanje detetovih urođenih osobina ka kreativnom izražavanju. Mali kreativci mogu svoju kreativnu karijeru započeti baš tu – u radnim listićima. 🙂

radni listovi, mamino blago

7. RADNI LISTOVI – DETE RAZVIJA GOVORNE I ČITALAČKE SPOSOBNOSTI

Radni listovi koji sadrže tekstualne zadatke za čitanje i prepričavanje, veoma su korisni za razvoj govora i memorije predškolske dece. Služe kao dopuna slikovnicama i knjigama, s tim što su kraće forme, samim tim i praktičniji za rad. Ako ih roditelji koriste kontinuirano, mogu od naših mališana napraviti dobre čitače i govornike, pre polaska u prvi razred. A to je – neprocenjivo…

Ukoliko i vi smatrate da su radni listići mnogo više od puke zabave, evo prilike da obradujete sve mališane iz vaše okoline radnim listovima na temu proleća. 🙂 Dovoljno je samo da preuzmete dokument, da ga odštampate i uživate! Srećan rad!

kliknite ovde da preuzmete vaš radni list – ПРОЛЕЋЕ 

kliknite ovde da preuzmete vaš radni list – PROLEĆE

 

Kakva su vaša iskustva sa radnim listovima?

Imate li omiljene?

Da li je vaše dete nešto naučilo iz njih?

 

 

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.