fbpx

Sačekuša

Sačekuša je stara reč, vrlo poznatog značenja i uvek je kod nas, za odbranu spremnih Srba, imala veze sa nekim zlom, ako ćemo etimološki. Ako ćemo po modernom, onda joj se značenje drastično menja i dovodi u vezu sa Zakonom o zabrani pušenja na javnim mestima. Zašto? Pa, evo i zato.

Iza svakog većeg stuba, manjeg ćoška ili jače krivine, imam prilike da svakodnevno nalećem na doterane sačekuše, vrlo urednih noktiju i izdepiliranih brkova, koje su stalno spremne za napad svojim novim, vrlo toplim oružjem, zvanim  – cigareta. Bez imalo stida, pažnje ili kompromisa, te (uglavnom ženskog porekla) sačekuše tresu pepeo i bacaju opuške na čistinu, tj.ispred sebe, bez pojma da bi tu neko možda i trebao/mogao proći i nastradati. Da ne zaboravim, šolja sa kafom je obavezna rekvizita moderne sačekuše.

Puš-pauze su se uveliko preselile na ulice, zagospodarile ovim prostorom i prete globalnim istrebljenjem nas bednika koji naiđemo. Šta reći još, kada čitave direkcije vrtića, banki i vrlo uglednih firmi izlazi na ulicu i demonstrativno formira sačekuše. Kako onda ne opravdati one mlade trgovkinje, tek u usponu karijere?

Pitanje za nadležne, one koji su gore spomenuti Zakon i izglasali: da li će vlada svojim građanima nabaviti pancir opremu ili ćemo pristupiti izgradnji mostova, obilaznica do kojih se ne može dobaciti opušak?

zahvaljujem unapred,

  građanka uplašena sačekušama

street-gang-of-cigarette-smoking-youths-in-springfield-ma-1916

sprska sačekuša, nekad i sad

Prati Mamino blago putemFacebookinstagram

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Нема коментара “Sačekuša”