Blog

Sačekuša

Sačekuša je stara reč, vrlo poznatog značenja i uvek je kod nas, za odbranu spremnih Srba, imala veze sa nekim zlom, ako ćemo etimološki. Ako ćemo po modernom, onda joj se značenje drastično menja i dovodi u vezu sa Zakonom o zabrani pušenja na javnim mestima. Zašto? Pa, evo i zato.

Iza svakog većeg stuba, manjeg ćoška ili jače krivine, imam prilike da svakodnevno nalećem na doterane sačekuše, vrlo urednih noktiju i izdepiliranih brkova, koje su stalno spremne za napad svojim novim, vrlo toplim oružjem, zvanim  – cigareta. Bez imalo stida, pažnje ili kompromisa, te (uglavnom ženskog porekla) sačekuše tresu pepeo i bacaju opuške na čistinu, tj.ispred sebe, bez pojma da bi tu neko možda i trebao/mogao proći i nastradati. Da ne zaboravim, šolja sa kafom je obavezna rekvizita moderne sačekuše.

Puš-pauze su se uveliko preselile na ulice, zagospodarile ovim prostorom i prete globalnim istrebljenjem nas bednika koji naiđemo. Šta reći još, kada čitave direkcije vrtića, banki i vrlo uglednih firmi izlazi na ulicu i demonstrativno formira sačekuše. Kako onda ne opravdati one mlade trgovkinje, tek u usponu karijere?

Pitanje za nadležne, one koji su gore spomenuti Zakon i izglasali: da li će vlada svojim građanima nabaviti pancir opremu ili ćemo pristupiti izgradnji mostova, obilaznica do kojih se ne može dobaciti opušak?

zahvaljujem unapred,

  građanka uplašena sačekušama

street-gang-of-cigarette-smoking-youths-in-springfield-ma-1916

sprska sačekuša, nekad i sad

 1. LaBiLnA kaže:

  More kad te ja sačekam…. ima da puca! 😀

  1. Znala sam da ću od tebe da stradam! Znači kad sam znala! 🙂

   1. LaBiLnA kaže:

    Ćutim i pravim kolutove od dima oOoOoO 😛

 2. vesna kaže:

  ja sam bivši pušač, ajendom pušač, uvijek pušač, pa te skupine koje puše pred vratima po svakom nevremenu u meni izazivaju žaljenje – pušači su svedeni na ljude ispod dostojanstva, a ja znam bar milijun puno štetnijih otrova koji nisu zabranjeni, a čak ne donose ni zadovljstvo. Stoga – i ja sam protiv sačekuša 🙂

  1. Dobrodošla Vesna! Srećem te na mnogim mestima, a danas sam baš „zasela“ na tvom blogu 🙂
   Ja nikada nisam pušila, ni probala. Averziju sam stekla zahvaljujući mojim roditeljima koji su ceo život smrdeli kuću svojim jevtinim cigaretama, tako da je taj „smrad“ glavni krivac što sam to zlo izbegla. Nemam ništa protiv pušača, dok mene ne diraju, ali sve oštrija pravila ponašanja, ogoljevaju ih „ispod dostojanstva“, kako kažeš. Mene bi stvarno bilo sramota…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.