Blog

Sava Šumanović

Ako ikada budete prolazili kroz moj Šid, malo mesto u najseverozapadnijem delu Srbije, nemojte propustiti priliku da posetite Galeriju kojom se ponosim više nego bilo kojom drugom lokalnom stvari za gledanje.

sidska crkva

Zato što ovo nije galerija za gledanje slika, nego za uživanje u umetnosti.

sava 8

Ne mogu vam opisati koliko sam srećna što mogu uvek kad poželim biti deo te lepote.

asikovanje

Svako je danas hrabar da Savu doživljava na svoj način. Moj glasi ovako: talentovano i voljeno, jedino dete u porodici, obožavano od strane svojih roditelja, prvenstveno majke Perside. Umetnik sa očima koje su gledale potpuno drugačije svet oko sebe, neverovatno drugačija za oči mladog Sremca s kraja 19-og i početka 20.veka.

sava 9

Dok je čitav tadašnji živalj u kući, zemlji i imanju video posao, Sava je u svemu tome video samo umetnost. Da li možete pretpostaviti koliko je bio shvaćen tada? Sin bogatog domaćina, šumarskog inžinjera, sin jedinac, a hoće da bude – „mazalo“?

lipova aleja

I danas su reakcije na pomen „mazala“ – slikara,  samo – neradnici, zanesenjaci, sirotinja, da ne kažem neku težu reč. A zamislite kako je to zvučalo u ono doba, u maloj prašnjavoj varošici, mestu gde je svako znao sve o svima, gde je talenat strana reč?

sava 10

Velika je to borba bila.

 sava 2

Prvo sa filozofijom varošice, potom predrasudama naroda, ali i sa očevim željama da postane pravnik.

sava 11

A najvažnija u svemu je bila ona – majka. Pravična, stoga i mudra žena, bila je podrška kakva samo majka može biti.

sava 12

Ona je pakovala Savine stvari za Pariz, ona je brinula za svog jedinca, ona je bila Savin svetionik, mesto utehe i podrške zauvek. Ona je bila neutešna majka ubijenog sina kojeg nije uspela da sahrani. Masovna grobnica u Sremskoj Mitrovici je bila raka u kojoj je ostalo i njeno srce.

sava 4

Ona je jedna od najvećih darodavaca nacionalnog blaga svom narodu, jer je na desetu godinu od Savine smrti, poklonila svom Šidu porodičnu kuću i 417 neprocenjivih dela. Možda u brojkama da, ali u ljubavi nipošto. Ima li veće ljubavi od ove? Kada ostavljate svoje najmilije i najvrednije, poklonom gradite put u nezaborav. Baš to je i Sava želeo.

sava 5

U Parizu je istraživao, učio, širio svoje granice, a u sremskoj ravnici je pronašao svoj mir. Ko zna gde bi godine odvele našeg Savu, da je poživeo.

sava 13

I sam čin njegovog odvođenja bio je znak da je značajan, uticajan i „opasan“ za okupatora. Ko zna kako bi njegova platna izgledala u 50-im, 60-im? Kada su i ova u samom vrhu srpskog savremenog slikarstva.

sava 6

Ovo je doba moderne okupacije. Doba koje baš i ne miriše na uljane boje, terpentin i laneno ulje. Srećom po našu dušu, Srećom po Savinu umetnost, po umetnost uopšte, ima nas još. Manjine koja maše slučajnim i namernim prolaznicima, vodi do našeg glavnog svetilišta, ukazuje, miluje rečima i pogledima, zaljubljuje i želi da se vratite. Da ponovo poželite da škiljite pred bljeskom svetlosti sa Savinih slika i da se uverite da se njegove uljane boje kojima ćete zamazati srce nikada ne mogu oprati.

sava 7

 fotografije preuzete sa zvaničnog sajta Galerije – savasumanovic.com, kojoj se ovom prilikom zahvaljujem za dozvolu

3 devojcice

Povezani članci

 1. draganatomic kaže:

  O, Bože! Lepote! Znam, ovo je moj novogodišnji poklon. Hvala! 🙂

 2. Tanja kaže:

  Originalno i fascinantno!

 3. malabreskva kaže:

  Lep tekst i divne slike, ako me put nanese u Šid ili okolinu obavezno ću svratiti. Obećavam.

 4. aprilia29 kaže:

  Imala sam priliku uživo da vidim njegova djela, i to u svom gradu. Nisam neki poznavalac umjetnosti ali ono što sam kao laik vidjela, oduševilo me je. Neke slike su čak takve da, kad ih malo duže gledaš, čini ti se da si „ušao“ u njih, kao da si dio slike.
  A vidiš, nisam znala kakva mu je sudbina bila.

  1. Jeste, Galerija je pravila izložbu u Banja Luci. To uopšte nije mala stvar, da ti takav gost dođe u rodni kraj…

 5. aprilia29 kaže:

  Definitivno nije. Izložba je bila baš posjećena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.