fbpx

Saznajte osnovne stvari o sirupima za decu i postavite pitanje farmaceutu

Periodi promene godišnjih doba, kao i periodi boravka dece u vrtićima i školama, u domove donose i poneku flašicu sirupa. Možda i više flašica, nažalost.

Razni virusi i bakterije učine naše roditeljske dane zabrinutim i težim zbog brige koja ide ruku pod ruku s povišenom temperaturom, kašljem, raznim upalama, itd. Kada na scenu stupe sirupići, roditelji se nalaze u medicinskom tretmanu koji često ume biti zbunjujući, uz više ili manje poverenja u pedijatra ili farmaceuta.

Neke od nas svojim mališanima pri pojavi prve, i najmanje povišene temperature nude hemijske mešavine, a neke mame se tada opredeljuju za prirodne preparate. Neke mame će pri lečenju kašlja detetu davati i više od propisane terapije, a neke će ostaviti napola popijen sirup, čim detetu bude malo bolje.

Činjenica je da postupaka ima raznih, a ovaj tekst je nastao iz potrebe da saznamo činjenice, ono osnovno što karakteriše sirupe za decu, proizašlo iz hemije kao nauke ( a ne naših nagađajućih teorija). U tome će nam pomoći magistarka farmacije Verica Nožinić Žilić, iz Šida.

Šta su u stvari sirupi?

Sirupi su tečni lekoviti preparati koji imaju visok procenat šećera, što im omogućava dobru stabilnost nakon otvaranja. Dele se u dve osnovne grupe: hemijske i  biljne sirupe.

Koja je osnovna fizička odlika antibiotskih sirupa?

Svi antibiotski sirupi se čuvaju u apoteci u praškastom obliku. Farmaceut ih rastvara pre nego ih izda pacijentu.

Šta je važno znati pri korišćenju antibiotskih sirupa?

Antibiotici deluju na „loše“ bakterije, uzročnike bolesti, ali uništavaju i one dobre bakterije koje su prirodni stanovnici creva. Zato je poželjno u toku antibiotske terapije piti i neki probiotik koji će nadoknaditi dobre bakterije u crevima. Probiotik se uzima jednom dnevno, razdvojeno od antibiotika najmanje 2 sata.

Kako se pravilno doziraju sirupi?

Doziranje sirupa se vrši kašičicom ili špricem. Ukoliko je propisana doza manja od 5ml, doziranje je najsigurnije špricem. Kada tačno izmerite propisanu dozu špricem, možete ali i ne morate je presuti u kašičicu (i tako dati detetu). Plastična kašičica koja se nalazi u kutiji sa sirupom je uglavnom od 5ml. Postoje kašičice na kojima je označena i manja doza.

Da li uvek treba sirup popiti do kraja?

Ukoliko je propisana doza antibiotskog sirupa na punu kašičicu (5ml), sirup treba popiti do kraja. Ukoliko je lekar propisao manju dozu od 5ml, verovatno je napomenuo koliko dana je potrebno sirup piti, ili je zakazao kontrolni pregled za 2-3 dana.
Neki antibiotski sirupi piju se samo 3 dana, ili se doziraju jednom dnevno. Ovakvi lekovi imaju duže vreme eliminacije iz organizma.
Tako da se ne mogu postaviti jedinstvena pravila za sve antibiotske sirupe. Roditelji bi trebali da vode računa o vremenu korišćenja antibiotskog sirupa i da pitaju lekara koliko dana treba dete da pije sirup, a ne da postupaju po ličnom i proizvoljnom mišljenju. S druge strane, farmaceut je dužan da objasni kako se lek upotrebljava, da li pre ili posle jela, da upozori na moguća neželjena dejstva ili, ukoliko se više lekova upotrebljava istovremeno, koja su ograničenja i moguće interakcije.

Koliko dugo možemo čuvati sirupe?

Biljni sirupi se mogu čuvati do 6 meseci nakon otvaranja, ako nije drugačije naznačeno u uputstvu. Što se tiče sirupa za snižavanje temperature, mere čuvanja su pooštrene, tako da se većina nakon otvaranja može upotrebitii u roku od 30 dana.

Kada koristiti biljne sirupe?

Biljni sirupi su pomoćna lekovita sredstva koji se mogu kupiti bez recepta i koristiti po ličnom nahođenju roditelja. Naravno u razumnim količinama, navedenim u uputstvu za korišćenje. U karakteristike svakog biljnog sirupa roditelje može uputiti i farmaceut, kao i o načinu konzumacije tokom korišćenja. Biljni sirupi se mogu koristiti sami ili u kombinaciji sa antibiotskim sirupom. Mnogo roditelja koristi biljne sirupe pri lakšim prehladama ili tek naznakama kašlja, koji je najčešći razlog korišćenja biljnih sirupa uopšte.

Zašto se u medijima reklamiraju samo biljni sirupi?

Zbog toga što je zakonom zabranjeno reklamiranje svih lekova, pa i antibiotskih sirupa. Takođe, zakon zabranjuje svaki vid propagiranja lekova, bilo kroz reklamne flajere, poklon testere i slično. Budući da biljni sirupi ne spadaju u lekove nego u pomoćna medicinska sredstva, njihovo reklamiranje je dozvoljeno ukoliko za plasman imaju odobrenje resornog ministarstva.

Odgovore na postavljena pitanja o sirupima dala nam je magistarka farmacije Verica Nožinić Žilić, uvek ljubazna i spremna za davanje pravih odgovora svima koji svrate u njenu apoteku  Smirna u Šidu. Ukoliko i vi imate neko pitanje u vezi sirupa za decu, ostavite ga u komentaru i našoj farmaceutkinji će biti zadovoljstvo da vam pomogne odgovorom. Hvala.

 

 

Prati Mamino blago putemFacebookinstagram

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

10 thoughts on “Saznajte osnovne stvari o sirupima za decu i postavite pitanje farmaceutu”