fbpx

Šlihterska komunikacija

Poštovani studenti, molio bih vas za malo tišine, ako može… Spakujte kolega taj burek, telefoni da se isključe… Ovo je vrlo, vrlo važno predavanje za sve vas.

Dakle – ŠLIHTERSKA  KOMUNIKACIJA ! by me, što bi rekli, Jugoslav Shliht bejbe!

Komunikacija je osnovni način sporazumenavanja i kontaktiranja sa drugim ljudima, jel` tako? Ali,  u ovom svetu laži i prevare, takođe je i-zu-ze-tan! način za našu osnovnu delatnost, dakle šlihtanje. Kada naučite tih par osnovnih rečenica  –  biće vam jasno da nije istorija majka znanja nego upravo te male, sitne skrušene rečce – majčice šlihtarice. Idemo, pišite:

U REDU DIREKTORE…

MOŽE, KAKO NE MOŽE DIREKTORE…

EVO, ODMAH ĆU!

NARAVNO, NARAVNO…

TAKO JE DIREKTORE!

To je to! Prosto, lako i jednostavno!

A što je najvažnije i efikasno! Postulati šlihterskog zanata!

Oblikujte vaše usnice po ovim kalupima, za drugo – ko mari?

Šta će vam vokabular i fond reči, izraza, termina i ostalih akademskih gluposti? To neka bubaju oni što im niko nije rek`o da se fakultet može završiti i subotom a `vala i nedeljom, i to za samo par meseci! Ko još ima 4, 5 ili ne daj Bože 6 godina za onolike knjižurine? Vreme je novac i to u vašim rukama, pardon – u vašim ustima. Trošite ga škrto, pomalo, na kašičicu i uživajte u rezulatima svog škrtarenja.

Ne nasedajte na provokacije tipa „svoje mišljenje“, „lični stav“, „individualnost“ i slične idealizovane kolačiće za neuke diplomdžije. Možete se uvek odbraniti sa –

pas-koji-laje

„Ker laje, vetar nosi“ –  i nastaviti sa klimanjem glave svom pretpostavljenom.

Takođe, to što vas nazivaju dadaisti, možemožeisti ili nemaproblemaisti – treba da vam imponuje, jer će upravo vaš rezanac od plate narasti u veličinu lazanje a svi ovi rugači i opstruktori naše religije, ostaju i dalje na flekicama za supu! A-ha!

Pa da vidim čije će doope više da žulja, a čije da ljulja?

novac-pare-dinari-1337341738-163710

U našem šou-biznisu nema mnogo priče, priče, priče, objašnjenja, pojašnjenja, predloga, sugestija, citata, trabunjanja i mlaćenja prazne slame!

To što vam predpostavljeni kaže – to je to!

Neko je to već smislio i rekao!

Što biste se vi trudili uopšte pamtiti, razlagati na proste činioce i filozofski obrađivati za koga je to dobro, za koga nije?

Kada je mnogo lakše samo reći – „tako je“…

Još su naši preci u davnim vremenima otkrili tajnu dupeuvlakačkog zanata i stvorili postulat šlihtanja, a to je ĆUTANJE JE ZLATO. Naravno, više se plate ne isplaćuju u zlatnicima, ali, na isto mu dođe…

Nemoj da bi mi se neko prevario pa sebi ruku odsekao i glavu na panj stavio – da se direktoru obaća sa TI.

Direktor je na VI, pa makar i rođeni brat bio, i rođeni sin!

Sve drugo je potpisivanje sopstvene smrtne presude davljenjem paljenom žicom!

paljena-zica-drot-20-kuna-cijeli-bunt-slika-28646632

Ukoliko želite malo ambicioznije ponašanje, malo diplomatije morate uneti u celu priču. To se prvenstveno odnosi na tzv.papagajisanje.

Teorija papagajisanja podrazumeva ponavljanje samo nekoliko zadnjih reči vaše uvlakačke pozadine, bilo da je to direktor, šef stranke, poslovođa banke…

Npr: ako on kaže

„Daj, vidi da Mirko sutra krene sa onim betonom…“

Vaše je samo da kažete

„…sa onim betonom“…

uz obavezan dodatak jedne od onih gore napisanih postulata!

„naravno, naravno.“

Još jedan, i to vrlo, vrlo efikasan diplomatski fazon uvalčenja, jeste i intimizacija razgovora, na latinskom – intimica dupetarius.

valentine-underpants-w-hearts-pi-1

Ova tehnika se sastoji u prostom pristupu ličnih informacija na temu šefa samog, njegovih najmilijih, hvale na račun njegovog automobila, suknje, kravate, laka za nokte, tetovaže… Redovno upotrebljavajte ove rečenice, naravno u 4 oka:

„Kako ste direktore?“

„Jel Mira završila onaj kurs?“

„Jao, što je slatka… ista vi!“

„Ma, dajte, odlično vam stoji!“

„Hoćete da vam odem po cigarete?“

„Pa da vam čestitam…Danas je mesec dana od kako ste direktor!“

Morate voditi računa o tome kada mu je rođendan, kada mu je mesec dana šefovanja, morate ići u njegove svatove pa makar i zadnji dinar potrošili za poklon… Od malo njuškanja po intimi još niko nije umro, pa nećete ni vi. Uostalom, kako biste inače i ispunili tih 8 sati blejanja?

koza1

Prosto k`o pasulj!

Ne trošite svoje vijugice za firmu, školu, mesta koja vas `lebom hrane!

Usmerite vašu pažnju na one vitalne stvari: Maldivi ili ponovo Dubai? Ekstradevičansko maslinovo ulje od 750ml i od 1l? Delta city ili Ušće? Japanske obrve ili veštačke trepavice? …

I-haj, tema koliko ti srce želi!

Kičma se, dragi moji učenici, povija uz vetar.

Znači, smo pratite pravac vetra, i slobodno tim putem. Nema straha od orkana, čuvaju vas neka debela leđa, ALI samo ako ste dobro savladali onih par rečenica.

Ko se mojih saveta drži, sve će moći da može 😉

I bolje ocene, bolje radno mesto, dnevnice, putovanja, seminari o nuklearnim lizing projektima… i snajka u računovodstvo i kum u portirnicu, za početak…

Da li nekome nešto nije jasno?

Pa, dobro, ako je sve jasno, neka i vama bude jasno da ispit najavljujem isključivo mobilnim telefonom, pa ko se snašao za moj broj – snašao, ostali  – evo, podeli mala ove papiriće. Znate i sami kako izgleda broj tekućeg… A sada me izvinite, žurim na plenum stranih delegacija…

Prati Mamino blago putemFacebookinstagram

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Нема коментара “Šlihterska komunikacija”