MamaŽena

Šta je ključ dobre organizacije? Ili – zašto se neke mame mogu, a neke ne mogu organizovati?

Ne postoji niti jedan ženski portal koji ti neće ponuditi rešenja o dobroj i uspešnoj organizaciji. Možeš čitati stotinu saveta kako da nešto poslažeš, kad i šta da kupuješ, kako da organizuješ slobodno vreme… itd. Prosto nismo cool ako nismo organizovane.

Često se osećam neprijatno dok čitam te predloge, jer se (izvinite) ne pronalazim u sadržaju. Prosto me sramota, sve baš lepo ljudi objasnili, i sve tako lako izgleda… a ja opet nisam uspela da se – organizujem.

Prepoznaješ li se u ovoj situaciji?

Mislim da se mnoge žene prepoznaju. Posebno mame.

Kao majka i žena koja se 11 godina profesionalno bavila organizacionim poslovima, želim sa tobom podeliti pravu istinu na ovu temu. Ne, nećeš ovde pročitati kako da složiš tegle u špajz za 10 minuta, ili koji je najbolji način za to i to, nego bih samo da utešim sve žene koje stvarno i istinski rade na organizovanju svoje svakodnevnice.

Dakle – ŠTA JE KLJUČ DOBRE ORGANIZACIJE?

20150827_164219

Možda misliš da je poenta u volji, želji, planiranju, tvojim intelektualnim mogućnostima, spretnosti tvojih ruku… Ima i toga, ali to nije glavni ključ.

Ključ dobre organizacije su saradnici.

SARADNICI.

SA-RAD-NI-CI

Možeš da isplaniraš sve svoje dnevne, nedeljne, ili čak godišnje aktivnosti u sekund, da sve planove dovedeš do savršenstva, i da se na putu realizacije pojavi samo jedna osoba koja će nogu pomeriti desno a ne levo kako si planirala, i pokvari sve.

Garantujem da svaka žena može da se seti situacije kada je SVE uradila da plan uspe, ali se na putu isprečio nečiji krivi potez i vratio stvar na početak. I onda sve ponovo, ili bar delimično ponovo, a vreme prolazi. I na kraju – mama nije organizovana. Pa nije baš tako…

Ne živimo same na svetu i normalno je da niti jedan posao ne zavisi samo od nas. Čak ni najbanalniji, npr. kuvanje ručka. Jeste da smo same u kuhinji, ali činjenica je da može da zakaže: recept, blender, šporet, rerna, namirnice… Zar nije?

Sad zamisli veliku stvar kao što je svakodnevni život, u koji su uključeni svi članovi porodice, sa svim svojim (neorganizovanim) željama i ponašanjem. Haos! Koji mama ne može i ne bi trebalo sama da uređuje.

Ono što mama može, ako želi, jeste da usmerava sve članove svoje porodice ka boljoj individualnoj organizaciji, a ne da sve radi za druge, misli za druge, stiže za druge… Upravo to i jeste sreća one žene koja „stiže sve“. Ne veruj da je ona organizovanija od tebe; ona sigurno pored sebe ima nekoga (ili više njih) ko je takođe dobro organizovan i koji svojim ponašanjem doprinosi da se njeni planovi ostvare. To je to.

Vrlo prosto i jednostavno – saradnici

Ovo nije izmišljena teorija, nego sam u dugogodišnjem poslu shvatila poentu. Mnogo puta mi se desilo da posao koji sam do detalja isplanirala, jednostavno nije bio dobar kao što je trebalo da bude, a neki je zadovoljio sva očekivanja. Nakon preispitivanja „šta sam uradila a šta nisam?“, shvatila sam da sam uradila potpuno isto i za jedan i za drugi, ali je profil saradnika bio drugačiji.

Zato imaj na umu ovu činjenicu i radi na njoj. Sigurna sam da je TEBI stalo da određene stvari u životu budu bolje organizovane, ali pitanje je – da li je i DRUGIMA u tvojoj okolini takođe stalo? Biraj pametno one kojima jeste.

Srećno na putu biranja pravih životnih saradnika!

 

Kakav je tvoj izbor bio do sada?

 

p.s. Naravno da postoje osobe koje se teško fokusiraju na uređeni sistem obaveza i poslova, ali ovo nije tekst o njima. 

 

 1. CaraDara kaže:

  O, kako mi je danas trebalo ovo! Bravo!

  1. blamamino kaže:

   🙂 Hvala!

 2. icbmother kaže:

  O da 🙂 Em mi je sad lakše, em imam koga da krivim a i nešto sam novo i pametno naučila 🙂

  1. blamamino kaže:

   Odlično. U poslu još i nekako, ako imamo slobodu biranja saradnika, ali u životu je sve mnogo komplikovanije… Pozdrav!

 3. cy3a kaže:

  Управо тако – кључ је у сарадницима! Зато у животу једне маме најважнији посао и јесте креирање добрих сарадника. Јесте да у почетку за сваки посао треба много више времена, али временом та „мала сметала“ постану јако добри сарадници!
  Хвала ти на одличном тексту 🙂

  1. blamamino kaže:

   Hvala tebi!Kad su deca u pitanju, važno je samo pretvarati ih u saradnike od prvog dana života. Veći su problem muževi 🙂 Ili možda drugi ukućani…

   1. cy3a kaže:

    И те друге треба од почетка укључивати… Макар и по цену да се неки послови обаве са неколико месеци закашњења. Јер, кад жена/мама први пут уради туђи посао, велика је шанса да ће се то све чешће дешавати, па ће на крају завршити са гомилом својих незавршених послова јер мора урадити и оно што други не ураде…

    1. blamamino kaže:

     Baš tako!

 4. Aprilia kaže:

  I ja ti se zahvaljujem na ovome. Toliko tražim načina za bolju organizaciju a trebalo je samo da otvorim oči i pogledam oko sebe. Pročitala sam ovaj tekst odmah po objavljivanju i već od tada učim curicu gdje stoji njen veš pa kad se osuši, samo joj ostavim na gomilici a ona razvrstava po ladicama. Naravno, ja kasnije popravim ali ovako je i njoj zanimljivo, radi nešto sa mamom, mami pomoć i stiče radne navike. Pozdrav

  1. blamamino kaže:

   Super, samo tako nastavite, sa svim poslićima koje može uraditi. Upravo kod tog „popravljanja“ mnoge mame odustanu, jer im se ne popravlja. Tj. ne gubi im se vreme za još i dečije popravke. Ali te popravke ne traju večno, i loši poslići se za kratko vreme pretvore u dobre. Samo treba biti strpljiv.

 5. Ovo je FENOMENALNO!!! Dugo mi je trebalo da posložim prioritete i organiziram se. I to sam učinila tek sad, otkako pišem blog. Bez dobre organizacije ne bih mogla. Muž i ja smo suradnici, baš kako ste napisali. Ondje gdje većinu obveza preuzme jedan, nije mi to neko partnerstvo. Kad poraste, dat ćemo joj do zaduženja..) Još je mala. Inače, digne mi se kosa na glavi kad se žene SAME postave tako kao da mogu i moraju sve same; pa skupljaju za svojom djecom, svojim mužem (plus ostalim ukućanima ako postoje), nemaju vremena za sebe, zapuste se… i polude! Jer zaborave na sebe!!! Pristale su na to. Tako su se postavile. Mene ne interesira (ni malo) kako je moj muž objesio veš. Svatko stvari radi na svoj način. Svatko je kovač svoje sreće. To je zaista tako. .)

  1. blamamino kaže:

   Potpisujem svaku što si napisala 🙂 Dobro je da si tako mlada shvatila sve i stvari postavila na pravo mesto.

 6. Bebina mama kaže:

  Ja sam se rodila organizovana :). A sto ti rece, i posao mi je takav, pa sam vremenom postala ekspert. Kada mislim i znam da mogu sve sama, cesto kazem – aaaaa ne, ne! Ukljuci saradnike i opusti se :).

  1. blamamino kaže:

   … reče PROFESIONALKA 🙂 Bravo 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.