MamaŽena

Šta je ključ dobre organizacije? Ili – zašto se neke mame mogu, a neke ne mogu organizovati?

Ne postoji niti jedan ženski portal koji vam neće ponuditi rešenja o dobroj i uspešnoj organizaciji. Možete čitati stotinu saveta kako da nešto poslažete, kad i šta da kupujete, kako da organizujete slobodno vreme… itd. Prosto nismo cool ako nismo organizovani.

Često se i sama osećam kao kreten dok čitam neke predloge, jer se, ups, ne pronalazim u sadržaju. Prosto me sramota, sve zagledam jel neko video koji je kod mene haos, a baš lepo ljudi objasnili, i sve tako lako izgleda… a ja opet nisam uspela da se – organizujem.

Prepoznajete li se u ovoj mojoj situaciji?

Iskreno, mislim da se mnoge žene prepoznaju. Posebno mame.

Kao majka i žena koja se već 10 godina profesionalno bavi organizacionim poslovima, želim sa vama podeliti pravu istinu na ovu temu. Ne, nećete ovde pročitati kako da složite tegle u špajz za 10 minuta, ili koji je najbolji način za to i to, nego bih samo da utešim sve one žene koje stvarno i istinski rade na organizovanju svoje svakodnevnice.

Dakle – ŠTA JE KLJUČ DOBRE ORGANIZACIJE?

20150827_164219

Možda ste mislili da je poenta u volji, želji, planiranju, vašim intelektualnim mogućnostima, spretnosti vaših ruku… ne drage moje.

Ključ dobre organizacije su saradnici.

SARADNICI.

Možete da isplanirate sve vaše dnevne, nedeljne, ili čak godišnje aktivnosti u sekund, da sve planove dovedete do savršenstva, i da se na putu realizacije pojavi samo jedna osoba koja će nogu pomeriti desno a ne levo kako ste planirali, i pokvari – sve.

Garantujem da svaka od vas može ovog momenta da se seti situacije kada je sve uradila da plan uspe, ali se na putu isprečio nečiji krivi potez i vratio celu stvar na početak. I onda sve ponovo, ili bar delimično ponovo, a vreme prolazi. I na kraju – mama nije organizovana. Kako da ne?

Mi ne živimo same na svetu i normalno je da niti jedan posao ne zavisi samo od nas. Čak ni onaj najbanalniji – kuvanje ručka. Jeste da smo same u kuhinji, ali činjenica je da može da zakaže: recept koji nije dobar, blender, šporet, rerna, namirnice… Zar nije?

Sad zamislite veliku stvar kao što je svakodnevni život, u koji su uključeni svi članovi porodice, sa svim svojim (neorganizovanim) željama i ponašanjem. Haos! Koji mama sama ne može i ne treba da sređuje.

Ono što mama može, ako želi, jeste da usmerava sve članove svoje porodice ka boljoj individualnoj organizaciji, a ne da sve radi za druge. Upravo to i jeste tajna nekih žena koje „stignu sve“. Ne verujte da su one organizovanije od vas; one sigurno imaju pored sebe nekoga ko je takođe dobro organizovan i koji svojim ponašanjem samo doprinosi da se njeni planovi ostvare. To je to.

Vrlo prosto i jednostavno – saradnici.

Ne pišem sve ovo zato što mi je, eto tako, palo na pamet, nego zato što sam u dugogodišnjem poslu shvatila poentu. Mnogo puta mi se desilo da posao koji sam do detalja isplanirala, jednostavno nije bio tako dobar kao što je trebao da bude, a neki je zadovoljio sva očekivanja. Nakon preispitivanja „šta sam uradila a šta nisam?“, shvatila sam da sam uradila potpuno isto i za jedan i za drugi, ali je profil saradnika bio drugačiji.

Zato imajte na umu ovu činjenicu i radite na njoj. Verujem da je vama stalo da vam sve u životu bude malo bolje ili savršeno organizovano, ali pitanje je – da li je i drugima u vašoj okolini takođe stalo? Birajte pametno one kojima jeste.

Srećno na putu biranja pravih životnih saradnika!

Kakav je vaš izbor bio do sada?

 

 

 

 

 

 

 

Prati Mamino blago putemFacebookinstagram

 1. CaraDara kaže:

  O, kako mi je danas trebalo ovo! Bravo!

  1. blamamino kaže:

   🙂 Hvala!

 2. icbmother kaže:

  O da 🙂 Em mi je sad lakše, em imam koga da krivim a i nešto sam novo i pametno naučila 🙂

  1. blamamino kaže:

   Odlično. U poslu još i nekako, ako imamo slobodu biranja saradnika, ali u životu je sve mnogo komplikovanije… Pozdrav!

 3. cy3a kaže:

  Управо тако – кључ је у сарадницима! Зато у животу једне маме најважнији посао и јесте креирање добрих сарадника. Јесте да у почетку за сваки посао треба много више времена, али временом та „мала сметала“ постану јако добри сарадници!
  Хвала ти на одличном тексту 🙂

  1. blamamino kaže:

   Hvala tebi!Kad su deca u pitanju, važno je samo pretvarati ih u saradnike od prvog dana života. Veći su problem muževi 🙂 Ili možda drugi ukućani…

   1. cy3a kaže:

    И те друге треба од почетка укључивати… Макар и по цену да се неки послови обаве са неколико месеци закашњења. Јер, кад жена/мама први пут уради туђи посао, велика је шанса да ће се то све чешће дешавати, па ће на крају завршити са гомилом својих незавршених послова јер мора урадити и оно што други не ураде…

    1. blamamino kaže:

     Baš tako!

 4. Aprilia kaže:

  I ja ti se zahvaljujem na ovome. Toliko tražim načina za bolju organizaciju a trebalo je samo da otvorim oči i pogledam oko sebe. Pročitala sam ovaj tekst odmah po objavljivanju i već od tada učim curicu gdje stoji njen veš pa kad se osuši, samo joj ostavim na gomilici a ona razvrstava po ladicama. Naravno, ja kasnije popravim ali ovako je i njoj zanimljivo, radi nešto sa mamom, mami pomoć i stiče radne navike. Pozdrav

  1. blamamino kaže:

   Super, samo tako nastavite, sa svim poslićima koje može uraditi. Upravo kod tog „popravljanja“ mnoge mame odustanu, jer im se ne popravlja. Tj. ne gubi im se vreme za još i dečije popravke. Ali te popravke ne traju večno, i loši poslići se za kratko vreme pretvore u dobre. Samo treba biti strpljiv.

 5. Ovo je FENOMENALNO!!! Dugo mi je trebalo da posložim prioritete i organiziram se. I to sam učinila tek sad, otkako pišem blog. Bez dobre organizacije ne bih mogla. Muž i ja smo suradnici, baš kako ste napisali. Ondje gdje većinu obveza preuzme jedan, nije mi to neko partnerstvo. Kad poraste, dat ćemo joj do zaduženja..) Još je mala. Inače, digne mi se kosa na glavi kad se žene SAME postave tako kao da mogu i moraju sve same; pa skupljaju za svojom djecom, svojim mužem (plus ostalim ukućanima ako postoje), nemaju vremena za sebe, zapuste se… i polude! Jer zaborave na sebe!!! Pristale su na to. Tako su se postavile. Mene ne interesira (ni malo) kako je moj muž objesio veš. Svatko stvari radi na svoj način. Svatko je kovač svoje sreće. To je zaista tako. .)

  1. blamamino kaže:

   Potpisujem svaku što si napisala 🙂 Dobro je da si tako mlada shvatila sve i stvari postavila na pravo mesto.

 6. Bebina mama kaže:

  Ja sam se rodila organizovana :). A sto ti rece, i posao mi je takav, pa sam vremenom postala ekspert. Kada mislim i znam da mogu sve sama, cesto kazem – aaaaa ne, ne! Ukljuci saradnike i opusti se :).

  1. blamamino kaže:

   … reče PROFESIONALKA 🙂 Bravo 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *