MaminoBlago

Mama, je l’ mogu ja da pijem kafu? – šta odgovoriti?

Tinejdžersko doba sa sobom donosi i razna pitanja na koja nemamo spremne odgovore.  Jedno od njij je i – Mama, je l’ mogu ja da pijem kafu? Tako sam i  sama bila zatečena kad me je moja tinejdžerka pitala da li može da proba Nes kafu s ukusom Milka čokolade?

Znate već da sam ja „coffe free“ mama iz zdravstvenih razloga, tako da sam momenat ovog šok iznenađenja prerezala jednim kratkim – Ok, može.

Ne mogu reći da sam bila nesrećna niti posebno srećna što mi dete poraslo do visine rafova na kojima se nudi 100 vrsta kafe, jednostavno – zapljusnuo me talas pitanja i dilema, koje ću i na ovaj način, zajedno s vama, probati da objasnim sebi.

Zašto se tinejdžerima uopšte pije kafa?

Logično je da kafa nije voda i da je tinejdžerski organizam ne traži po zakonima prirode. I naravno da je celokupno iskustvo koje deca proživljavaju s nama odraslima, jedan od glavnih razloga za to. Ako mama ili neko drugi od ukućana pije kafu, verovatno će je i dete poželeti i zatražiti u jednom momentu.

Veliki broj nas smo bili svedoci onog „sipanja u tanjirić“ crne „turske“ kafe od strane naših baka i starijih gospođa, koje su imale tu magičnu količinu, tačno toliko za decu, jer od više „hoće da naraste rep deci“. 🙂

Naši klinci, deca modernog doba, nisu baš toliko u prilici da uživaju u crnoj tečnosti iz tanjirića, jer je kafa do te mere fensi, da je crna „turska“ zamenjena brojnim kombinatorikama koje više imaju veze s matematikom, nego kafom: 2 u 1, 3 u 1, i ostali algoritmi.

Male, slatke šoljice sa cvetićima, zamenile su velike šolje od 2-3 dl, iz koje se nakon kafe, ‘ladno može jesti supa ili nešto drugo čorbasto. 🙂

Bilo šta od navedenog da deca gledaju u svojoj kući, potpuno je za očekivati da će i sama poželeti da probaju. Razlog više što će poželeti da osete taj „užitak“ koji spominju svi koji redovno piju kafu, od kojeg (sad to definitivno znaju) ne raste rep ni deci, niti bilo kome.

A šta je sa decom čiji roditelji ne piju kafu?

Zašto bi oni da je probaju?

Kao recimo, moje dete… Budući da moj muž vrlo retko kod kuće pije kafu (jer nema s kim), mogu jedino zaključiti da je na moje dete presudan uticaj imao MARKETING.

Očaravajuće reklame s televizije, prelepa pakovanja, arome koje se mešaju s kafom, simpatične šolje za kafu… Stvarno za poželeti. I meni se nekada nešto baš baš dopadne, iako ne bih probala. Ali, ne mogu reći da nije sjajno spakovano za oči. Ili nos.

Takođe, veliki motivator za pokretanje navike ispijanja kafe je DRUŠTVO. Posebno u tinejdžerskim godinama. „Ako pije najbolja drugarica, naravno da ću i ja probati.“ Zar ne?

Nekada, kada su tinejdžerke više vremena provodile gledajući se u oči jer mobilnih telefona nije bilo, kafa se pila i zbog gledanja u šolju. 🙂 Smešno, ali istina. Zbog „ubadanja želje“ gutalo se na litre crne gorke vode… Ima li ko da potvrdi, pored mene?

Mislim da je u redu zadovoljiti prvu znatiželju, biti fer i dozvoliti neki iskorak u svet kafe sa ukusom vanile ili debele pene koja se srče na slamčicu, ali šta ćemo ako dete zatraži da to radi svaki dan?

Koliko je to stvar trenda, a koliko je u stvari štetno za zdravlje deteta koje se intenzivno razvija?

Svi medicinski stručnjaci sveta se slažu da je kofein koji se nalazi u kafi – stimulans. Nije droga, jer nije toksičan, ali izaziva zavisnost od koje se lako može osloboditi. Navodno za tri dana. Iskreno, ovo stvarno zvuči smešno, jer svi oni koji su pokušavali da se oslobode navike ispijanja kafe, znaju da to nije baš išlo kao podmazano, i još za tri dana.

Takođe, odrasli često zaboravljaju da kofein ne deluje isto na njih i na dečiji organizam.

Kofein kod dece može izazvati stomačne probleme, nesanicu, ubrzan rad srca, mučninu, glavobolju… samim tim i probleme u razvoju organizma uopšte – ukoliko se unosi u dečiji organizam redovno, jedna ili više šoljica dnevno.

Sve ono što nije navika, što je čisto eksperimentisanje (jednom, dva ili par puta mesečno) i zabava, može biti bezazleno i bez posledica. Ali, konstantno spremanje raznih vrsta kafe svom tinejdžeru – predstavlja zamku. Kofein, kao i ostali stimulansi, čini organizam otpornim na dozu i stalno teži ka povećanom unosu. Tako da se može desiti da se sa jedne dnevno, kroz par meseci, krene sa dve… i tako dalje.

A dalje nije zdravo. Nikako za decu.

Nije samo kafa puna kofeina!

Gazirani sokovi (posebno obojeni, mada i neki bezbojni) su puni kofeina.

Energetska pića – prepuna su kofeina.

Kapućino takođe sadrži kofein.

Lekovi protiv prehlade – neki od njih sadrže kofein, proverite u apoteci kada ih kupujete.

Čaj – neke vrste, posebno crni čaj.

I kako roditelj savremenog doba da spreči dete da se „navuče“ na kofein?

Smanjiti sa kafama koje i roditelj lično pije.

Insistirati na prirodnim sokovima, posebno u mlađem uzrastu deteta.

Razgovarati sa svojim tinejdžerom i objasniti mu sva loša dejstva kofeina.

Objasniti mu da, iako niko nije umro od dve kafe dnevno, ne znači da je za njega kao tinejdžera to prava i potpuno bezbedna mera.

Ponuditi mu neku drugu alternativu: ceđeno voće, kolač, vodu, kokice… bilo šta što će zadovoljiti stomak, ako već mora nešto da se pije ili gricka.

Srećno s vašim tinejdžerima!

Moj strah da će mi se tinejdžerka pretvoriti u kafopiju je nestao, jer je radoznalost zadovoljena nakon dve kesice 3 u 1, neznamtičega. Sad je u fazonu smoothie-ja. 🙂 Eto neke koristi od konstantne tinejdžerske promene interesovanja.

Jeste li se vi sreli sa ovim pitanjem od strane svog tinejdžera?

 

Povezani članci

 1. Skitarnik kaže:

  Bolje i kafa nego „Hoću i ja pivo!“ 🙂 Ja pijem kafu od svoje dvanaeste. Ok, bio je rat i neki naš mali porodični ritual posle ručka. Ni danas ne preterujem sa kafom. Važna mi je ona prva jutarnja. Elem, kao neko ko voli kafu, ja bih svakako našla sve moguće naučne podatke da je kafa zdrava u umerenim količinima. Kao i čokolada. I sladoled. I naravno podelila i onu drugu stranu priče. Mada, tinejdžeri to i ne slušaju!

  1. blamamino kaže:

   Bolje, svakako 🙂 Mada, biće i toga, verovatno…
   Zanimljivo, ja nisam ništa kritikovala mojoj tinejdžerki ovo ponašanje i pitanje… Jednostavno sam pustila, ali eto, priča nije dugo trajala. Što ne znači da se neće ponoviti. Sigurno joj neću braniti, jer je ona poprilično razumno dete. Na mamu 😀

 2. Danijela kaže:

  Kad tad će doći momenat kada će poželeti da probaju nešto…pivo, kafu, vino, energetske napitke, cigarete…Znam iz iskustva. Ja sam mama koja ne brani ništa, jer se setim sebe i činjenice da je sve što je zabaranjeno slađe. Shvatam da je to normalna faza u odrastanju, želja da se nešto proba, skupljanje iskustava, tako rasteš kao ličnost, skupljajući raznorazna iskustva i svako od njih te oblikuje. Šta god da odluče da konzumiraju jednoga dana, naše je da ih pre svega naučimo umerenosti. Umerenost je zakon, ubeđena sam u to 🙂

  1. blamamino kaže:

   Apsolutno. Slažem se.

 3. Snežana kaže:

  Nisam jos dosla do kafe, ali se borim sa gaziranim napitcima. Ja ih ne pijem nikad, muz retko, ali dete kad god ima priliku – bira gazirano. I to me uzasava! A on zna da nije u redu, pogleda me i kaze mi “ Ispostovacu te, samo cu jednu casu?!“

  1. blamamino kaže:

   Dušica <3 Vidiš kako je dobar...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.