fbpx

Zašto bi svaka mama trebalo da vozi bicikl?

Opšte je poznata činjenica da mamin dan počinje i završava trkom da sve obaveze završi ili bar privede kraju.

Prepoznajete se?

Za taj celodnevni maraton nisu nam dovoljne samo sopstvene dve noge. Jer kilometraža koju dnevno prelazimo ravna je bar maratonu nekog prvaka iz Etiopije. Zato sve mame koriste šta god imaju i znaju kako bi pomogle sebi i prebacile se iz tačke A u tačku B. Sopstveni auto, javni prevoz ili pak – bicikl.

Ne, ovo nije tekst u kojem ću vas ja ubeđivati da treba da vozite bicikl; ovo je tekst koji će vam dokazati da treba da vozite bicikl. 🙂

5. BIĆETE U FORMI

Bicikl će vam sigurno pomoći da steknete fizičku kondiciju. Redovna vožnja polako će topiti kilograme, ne samo zbog pedaliranja, nego i disanja, brže cirkulacije i boljeg rada srca. Ne očekujte da ćete za mesec dana imati manekensku figuru, jer rad nogu ne utiče (recimo) na oblikovanje mišića ruku, ali osećaj zategnutosti, energije i dobre forme – ne može da izostane.

4. UŠTEDEĆETE 

VREME

Brže ćete se stvoriti pred prodavnicom, pijacom, bankom, radnim mestom. Vreme koje biste proveli koračajući smanjićete bar za 5 puta. Računica garantuje da vam bicikl dnevno može doneti i do sat-dva slobodnog vremena. A znate šta možete uraditi za tih sat-dva?

Mnogo toga za čega uvek govorite da nemate vremena.

NOVAC

U vremenu koje nas je potpuno otuđilo od novčanika, apsolutno je dobrodošao svaki način da uštedimo ovde, kako bismo imale za tamo. Vozite bicikl –  štedite na:

*cipelama, koje ćete sigurno manje habati na biciklu nego koračajući;

*benzinu, koji biste kupili za automobil;

*rezervnim delovima, koji su mnogo jeftiniji od bilo kojih potrebnih za automobil.

ENERGIJU

Bicikl će poneti sve što ste kupile u gradu, dete po koje idete u vrtić, ali i vas lično, umornu s posla. Na taj način, uštedeće vam energiju koju biste potrošile (vukući kese, dete ili svoje umorne noge) da idete peške ili javnim prevozom i sačuvati je za ostale dnevne obaveze koje čekaju.

3. POSTAĆETE ECO-FRIENDLY

Ako redovno vozite bicikl, sve misli okrenute su ka boljem svetu, svetu zdravijem za nas same, ali i sve one koji tek treba da se rode. Bicikl vodi u zeleni deo razmišljanja, u deo sveta bez buke i izduvnih gasova, u svet koji troši kalorije prirodno, svojom sopstvenom snagom.

Okretanje pedala može probuditi u vama skrivenog prirodoljupca, ili pak usavršiti vaše postojeće znanje i trud iz eko oblasti.

2. PROŠIRIĆETE VIDIKE

Vožnja biciklom usmeriće vaše poglede i razmišljanja ka ljudima i prirodi. Otvoreni vidici na sve strane okrenuće vam poglede ka prolaznicima, ka vozačima automobila, ka prirodi pored koje vozite. Sedeći u automobilu, čovek drastično umanjuje svoje senzibilne osobine i prema svemu što ga okružuje gleda sa određene visine, očekujući da mu se drugi sklone i da ga poštuju.

Biciklisti pak, u većoj meri imaju dozu empatije i poštovanja prema svim učesnicima u saobraćaju, a svoju ljubav prema prirodi dokazuju svakodnevno kroz svoje pedaliranje.

1.VASPITAĆETE SVOJE DETE – NEPROCENJIVO

Mame koje voze bicikl su izuzetni vaspitači svojoj deci. Svojim primerom uče ih sledećim, važnim životnim lekcijama:

*želimo biti zdravi – jer čovek nije stvoren kao sedeće biće, nego kao biće koje se kreće. Naše zdravlje zavisi od našeg kretanja i to ne samo naših nogu, nego i naše krvi, našeg srca i naših pluća. Pokrećemo pedale – pokrećemo organizam. 🙂

*vodimo računa o prirodi – jer čovek je deo nje, koliko god želeo da se zatvori u što čistije i sterilnije prostore. Koliko prirodnih nepogoda treba da nam se desi da bismo shvatili da je svako usavršavanje prirode – njeno uništenje? Vratimo se prirodi – bicikom. 🙂

*vodimo računa o sebi i drugima – jer misleći na svoje telo, na prirodu, samo činimo dobro svim drugim ljudima. Nema loših efekata naše vožnje bicikla po druge ljude, nikakvih i nikada.

*sve se stigne – jer žurba i velike brzine često ne donesu dobro. Najvrednije stvari u životu dolaze polako. Usporite, život je mnogo lepši bez papučice za gas, vođen ritmičnim, usklađenim pedaliranjem.

*trud je bogatstvo – jer ulaganje sebe i svoje energije u sve što radimo nam je neophodno da bismo došli do cilja i razumeli poentu. Nije sve u životu brzo i na tacni. Ne dozvolite da mašina pokreće vas, budite vi pokretač. I snage i misli.

*poštujemo sebe – jer poštovanje prirode, drugih ljudi i života uopšte, kiti nas ordenom poštovane majke. Ona koja jeste primer, dosledna, uporna i mamasta u svoj svojoj veličini.

Kroz sve nabrojane dokaze, kao nit koja ih spaja, stoji UŽIVANJE. U odluci, u stavu, u vetru, u suncu, u osećaju slobode… Stoga, nema razloga da se ne priključite grupi mama koje svoju decu, namirnice, papire, životne stavove i misli redovno voze na dva točka.

Svi razlozi protiv – padaju u vodu. Ne tražite izgovore.

Jednog dana, kada budete uživale u vožnji i pesmi koju pevate na glas – javite kakav je osećaj!

Može? 

 

Prati Mamino blago putemFacebookinstagram

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 thoughts on “Zašto bi svaka mama trebalo da vozi bicikl?”